Corea del Nord

Kim Jong-un admet que Corea del Nord travessa una crisi similar a la gran fam dels 90

El règim, que es ressent de les restriccions de la pandèmia i les sancions internacionals, ha aprovat un nou pla econòmic

2 min
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un.

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha admès en un discurs públic que el seu país travessa una greu crisi i l'ha comparada fins i tot amb la gran fam que va assolar el país els anys 90 del segle passat, que va deixar entre 600.000 i 3 milions de morts, segons el recompte. El dictador ha demanat als alts càrrecs del partit que gestionin "un altre difícil àrdua marxa per tractar d'alleujar la població de les seves dificultats, ni que sigui una mica", segons el va citar l'agència nord-coreana de notícies KCNA.

L'àrdua marxa és el terme utilitzat oficialment per designar la gran fam entre els anys 1994 i 1998 aproximadament, en què una conjunció de factors tant meteorològics, que van provocar una reducció de les collites, com polítics, al perdre l'ajuda de la desfeta Unió Soviètica, entre altres motius, van desembocar en la mort per inanició d'almenys 600.000 persones, tot i que algunes estimacions ho eleven a 3 milions.

Tot i que la versió oficial és encara que el covid-19 no ha afectat Corea del Nord, és clar que la pandèmia i les mesures de restricció que sí que ha imposat el règim estiguin complicant la ja vulnerable situació econòmica del país, que pateix els efectes de les sancions internacionals contra el règim dictatorial pels seus esforços per aconseguir l'arma nuclear. Ja abans de la pandèmia, un informe de l'ONU calculava que les sancions havien fet perdre al règim nord-coreà entre 4.600 i 8.200 milions de dòlars.

Les paraules de Kim Jong-un, en un discurs dijous durant una reunió del Partit dels Treballadors de Corea del Nord, arriben just quan el règim ha aprovat una nova estratègia econòmica per als cinc anys vinents, durant el Congrés del Partit el gener passat. La nova estratègia, de fet, passa per reforçar l'autosuficiència del país, tot i que va projectar un increment històricament baix del pressupost anual per al 2021, de només un 0,9%, segons la web especialitzada en Corea del Nord 38 North.

En el règim més hermètic del món, és difícil saber exactament quina és la situació interna, però diversos senyals porten a pensar que podria estar patint un nova crisi humanitària. El ministre de Salut del règim, aquest mateix dimarts, va sortir a negar que els nens del país pateixin desnutrició, tal com havia apuntat també el panel d'experts de l'ONU que va fer l'informe sobre les sancions, on va assenyalar que les organitzacions d'ajuda humanitària estaven tenint problemes per arribar a la població vulnerable de Corea del Nord, cosa que deixava milers de nens possiblement sense accés a nutrients.

stats