Internacional 09/06/2023

El servei sismològic noruec aporta proves de la voladura de la presa de Nova Kakhovka

Putin assegura "amb certesa" que la contraofensiva ucraïnesa ha començat

5 min
La Valentina, que va passar dos dies al terrat d'una casa inundada, s'asseu a terra després de ser evacuada a una zona no inundada després de l'enfonsament de la presa de Nova Kakhovka

LondresDades publicades aquest divendres pel servei de seguiment sísmic de Noruega apunten que dimarts a la matinada hi va haver una explosió que va causar un petit terratrèmol d'una magnitud d'entre 1 i 2 graus a l'escala de Ritchter, i que provindria de la voladura de la central hidroelèctrica i la presa de Nova Kakhovka. Les dades procedeixen d'una estació regional, en concret, del centre de la Bucovina (Romania), a 620 quilòmetres de la presa ucraïnesa. 

El moment i l'emplaçament coincideixen amb el trencament del dic i l'inici de la riuada que manté la ciutat de Kherson inundada a les parts més baixes. És la primera prova que indicaria que els fets no han tingut l'origen en causes estructurals, una de les tres hipòtesis previstes pels especialistes. 

En paral·lel, The New York Times ha informat aquesta tarda de divendres que d'acord amb un membre de l'administració Biden, satèl·lits nord-americans equipats amb sensors d'infrarojos van detectar un senyal de calor consistent en una gran explosió just abans de l'ensorrament de la presa, a les 02.54, hora local. Aquest fet confirmaria el que ha apuntat el servei sismològic noruec. La mateixa font indica que si bé les agències d'espionatge nord-americanes creuen en l'autoria russa, encara no tenen proves prou sòlides que la confirmin.

Esborrat de l'equació l'enfonsament de la presa per danys estructurals, les altres dues alternatives són que l'explosió la va causar o bé Rússia o bé Ucraïna. En aquest sentit, en declaracions a Televisió Espanyola, el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha apuntat cap a Moscou: "[Tot indica que] Rússia és al darrere de la ruptura de la presa de Kakhovka. La presa no va ser bombardejada. Va ser destruïda pels explosius instal·lats a les zones on hi ha les turbines. Aquesta zona està sota control rus". "Jo no hi era per saber qui ho va fer, però tot indica que, si s'ha produït en una zona sota control rus, és difícil creure que hagi pogut ser algú altre", ha afegit.

Sobre l'autoria de la destrucció, també aquest divendres el Servei d'Intel·ligència d'Ucraïna (SBU) ha informat que havia interceptat una trucada telefònica que demostraria que un "grup de sabotatge" rus va fer volar la central, al riu Dniéper, en una estratègia de guerra hidrològica destinada a entorpir les operacions de creuament d'una banda a l'altra. 

Un clip d'àudio d'un minut i mig, difós al seu canal de Telegram, suggereix que dos homes no identificats discuteixen en rus les conseqüències del desastre. En la conversa es pot escoltar, d'acord amb la traducció proporcionada en anglès: "Ells [els ucraïnesos] no la van volar. Era el nostre grup de sabotatge. Volien espantar [la gent] amb aquella presa […]. No va anar com estava previst i van fer més del que es preveia". Amb tot, encara falta una prova concloent sobre l'autoria.

Putin assegura que la contraofensiva ucraïnesa ha començat

Quant als esdeveniments al camp de batalla, en les últimes hores la intensificació dels combats en diferents àrees del sud i de l'est d'Ucraïna avalarien l'afirmació que la llargament esperada contraofensiva de les tropes de Volodímir Zelenski ha començat. Malgrat que Kíiv fa dies que ho nega, Rússia diu el contrari. Aquest divendres, també s'hi ha referit el president rus, Vladímir Putin: "Podem constatar amb certesa que la contraofensiva (ucraïnesa) ja ha començat", ha dit a la premsa, segons l'agència Interfax. Però també ha subratllat que "les tropes ucraïneses no han aconseguit els seus objectius en cap sector".

Contraofensiva ucraïnesa

Konotop

Txerníhiv

Sumi

Kíiv

Romní

Khàrkiv

Kreminnà

Txerkassi

Liman

Bakhmut

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donetsk

Zaporíjia

Vuhledar

Níkopol

Volnovakha

Transnístria

Tokmak

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

mar d’Azov

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Crimea

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

Sebastòpol

mar Negre

Font: Ministeri de Defensa del Regne Unit i ISW / Gràfic: ARA

Contraofensiva ucraïnesa

Konotop

Txerníhiv

Sumi

Kíiv

Romní

Khàrkiv

Kreminnà

Txerkassi

Liman

Bakhmut

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donetsk

Zaporíjia

Vuhledar

Níkopol

Volnovakha

Transnístria

Tokmak

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

mar d’Azov

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Crimea

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

Sebastòpol

mar Negre

Font: Ministeri de Defensa del Regne Unit i ISW

Gràfic: ARA

Contraofensiva ucraïnesa

Konotop

Sumi

Romní

Khàrkiv

Kreminnà

Txerkassi

Liman

Bakhmut

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donetsk

Zaporíjia

Vuhledar

Níkopol

Volnovakha

Tokmak

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

mar d’Azov

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Crimea

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

mar Negre

Font: Ministeri de Defensa del Regne Unit i ISW

Gràfic: ARA

Christopher Morris, especialista en relacions internacionals i estratègia militar de la Universitat de Portsmouth, al Regne Unit, destaca a l'ARA que Kíiv està duent a terme el que anomena "operacions per redefinir i conformar [el camp de batalla], que proporcionen intel·ligència i fixen les forces russes al seu lloc". "El lideratge ucraïnès es manté callat sobre els detalls, però quan les seves brigades més ben equipades avancin es beneficiaran d'aquests esforços previs", afirma Morris.

Aquests primers moviments tenen un preu, esclar, que pot ser bastant elevat. Perquè algunes imatges que circulen per les xarxes socials mostren que aquest dijous els primers tancs Leopard 2A4 que Occident ha enviat a Kíiv ja han entrat en combat i alguns han estat destruïts.

Resulta impossible saber-ne la quantitat exacta. Rússia ha parlat de fins a 30. Altres fonts, que es basen en la geolocalització de les tropes i els vehicles blindats, en redueixen el nombre, però sense especificar-ne quants. Per la seva banda, l'agència Reuters assegura que altres portaveus no específicament del ministeri de Defensa compten 13 blindats ucraïnesos eliminats en enfrontaments al voltant de Zaporíjia i vuit a l'àrea de Donetsk.

El president Volodímir Zelenski, en el seu discurs habitual, ha assegurat aquest dijous a la nit que hi ha hagut els primers "resultats" arran "d'intensos combats" a la regió de Donetsk. "Estic agraït als que han aconseguit aquests resultats. Ben fet a Bakhmut. Pas a pas", ha dit.

I la BBC ha assegurat aquest divendres al migdia que, a més dels atacs sobre Bakhmut, n'hi ha també a Donetsk i Zaporíjia, la qual cosa confirma les informacions del dia anterior. La cadena pública britànica parla de moviments de "tancs i infanteria" ucraïnesos que ocupen "trinxeres russes", però diu també que hi ha "contratemps".

Malgrat la general opacitat de Kíiv per donar detalls de les operacions, aquest divendres funcionaris de Defensa han admès que els russos estan duent a terme "accions defensives" en el que ja és el segon dia de forts combats al voltant de la ciutat d'Orikhiv i Tokmak, on Ucraïna intenta trencar les línies del front. Tots dos nuclis, al sud de la província de Zaporíjia, són claus per aconseguir arribar a Melitópol. Si els ucraïnesos hi arribessin, pràcticament haurien trencat les línies de subministrament de la llengua de terra entre la Rússia continentat i Crimea.

La visió d'un altre especialista, Jack Watling, investigador per a la guerra terrestre del Royal United Services Institute, és que els ucraïnesos han decidit que "ja són en el punt en què [creuen que] poden començar a intentar desplaçar els russos de les seves posicions defensives", segons ha dit al programa Today de BBC Radio 4. Però ha recordat que pot "durar mesos": "Els ucraïnesos hauran de forçar els russos a comprometre reserves en diferents direccions. Llavors podran jutjar on són els punts vulnerables per trencar aquestes línies de defensa. Això serà difícil i costarà moltes víctimes. Però si poden, això crea l'oportunitat per a un avenç".

La teoria apuntada per Morris, d'operacions de conformació del front, per comprovar les capacitats defensives russes, també l'ha apuntat aquest divendres al matí l'excap del comandament únic britànic entre el 2006 i el 2009, el general Richard Dannatt. La contraofensiva d'Ucraïna comença "més lentament, investigant les debilitats de les línies russes", ha comentat a l'emissora local de la BBC de Norfolk. L'esperança del comandament ucraïnès és que l'ensorrament d'algunes posicions dels invasors, "mal entrenats, mal equipats i mal dirigits", d'acord amb la creença de Dannatt, podria afavorir el trencament del front rus "de manera força espectacular".

stats