Internacional 09/03/2021

La junta militar de Birmània retira la llicència a cinc mitjans de comunicació

Segueix la repressió en la segona jornada d’aturada general

Javier de la Sotilla
3 min
Els manifestants porten proteccións durant una manifestació contra el cop militar a Yangon

BarcelonaAmb més de 54 assassinats i 1.800 detinguts, la repressió no fa més que endurir-se cinc setmanes després del cop d’estat a Birmània. La junta militar ha donat el cop més fort fins ara a la llibertat de premsa ordenant el tancament dels cinc mitjans de comunicació que han estat fent un seguiment més extens de les protestes i la brutal resposta de les forces de seguretat. Amb tot, aquest dimarts, en la segona jornada d’aturada general, han seguit desafiant els militars publicant notícies a través de les xarxes socials.

La prohibició afecta Mizzima, Democratic Voice of Burma, Khit Thit Media, Myanmar Now i 7Day News. A aquests mitjans no se’ls permetrà “emetre, escriure o donar informació per mitjà de cap tipus de plataforma o utilitzant cap tipus de tecnologia”, segons el comunicat fet públic a través de la televisió estatal MRTV, ara controlada per l’exèrcit. Reporters Sense Fronteres porta setmanes alertant dels atacs continus a la llibertat de premsa per part de la junta militar, que ja ha detingut almenys 34 periodistes des del cop d’Estat, segons dades de l’Associació per a l’Assistència de Presos Polítics (AAPP).

Just abans de l’anunci del govern, Myanmar Now ha denunciat que un grup de soldats han assaltat la seva redacció i han confiscat ordinadors, impressores, un servidor de dades i altre material necessari per a les cobertures informatives. “Estem en un punt en què continuar fent la nostra feina significa córrer el risc de ser empresonats o assassinats. No deixarem de cobrir els enormes crims que està cometent el règim en tot el país”, ha indicat Swe Win, editor en cap de Myanmar Now. Mizzima ha dit en un comunicat a Facebook que desafiarà aquesta prohibició, i ha afegit que continuarà “lluitant contra el cop militar mitjançant la publicació i l’emissió a través de plataformes multimèdia”.

El mitjà Democratic Voice of Burma també avisa que, per molt que els persegueixin, seguiran emetent en directe a la televisió per satèl·lit i per mitjans online. “Ens preocupa la seguretat dels nostres reporters”, ha dit el director executiu a Associated Press, “però en l’aixecament actual, tot el país s’ha tornat periodista ciutadà i no hi ha cap manera que les autoritats militars aturin per complet el flux d’informació”.

200 persones atrapades durant la nit

Mentrestant, als carrers de tot el país ja s’ha tornat una norma que les forces de seguretat se saltin qualsevol protocol d’actuació davant les protestes, cada vegada més massives. En especial a Rangun, la ciutat més gran del país i antiga capital, on durant la primera nit de vaga general l’exèrcit ha segellat una àrea de quatre carrers, on s’han quedat atrapades unes 200 persones, moltes de les quals dones que es manifestaven pel Dia Internacional de la Dona.

Els militars han estat hores assetjant els manifestants, la majoria joves, disparant bales a l’aire per atemorir-los, en una agònica nit en què almenys 40 persones han sigut arrestades, però d’altres han aconseguit escapar a mesura que el nombre de policies s’ha anat reduint. El moviment de resistència ha dit que no s’aturarà tot i la repressió i ja ha anunciat noves protestes per exigir l’alliberament dels detinguts. “Si ens trepitgeu, ens aixecarem”, han proclamat a través de les xarxes socials.

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha denunciat aquest encapsulament, ha demanat “l’alliberament sense violència” dels detinguts i ha exigit la “màxima moderació”. Unes peticions que la junta militar sembla lluny d’atendre: diverses organitzacions de drets humans alerten de l’escalada de violència en la repressió de les protestes, amb uns militars que han adoptat la consigna de “disparar a matar” i que ja han tret la vida a almenys 54 persones.

Amb l’aturada general en marxa des de dilluns, els sindicats estan impulsant un “moviment de desobediència civil”, una campanya que insta els funcionaris a fer vaga i boicotejar els moviments de la junta militar, i al qual ja s’han sumat diversos treballadors públics a tot el país, com metges, professors i treballadors del sector financer. Aquest dimarts s’han quedat buides algunes oficines ministerials, hi ha hagut interrupcions hospitalàries i alguns bancs han sigut incapaços d’operar. Els perpetradors del cop d’estat ja han advertit que els funcionaris “seran acomiadats” amb efectes immediats si continuen fent vaga.

Els principals sindicats demanen que l’aturada s’expandeixi a tots els sectors a fi d’enderrocar el règim liderat pel cap de les forces armades, Mun Aung Hlaing, alliberar la presidenta derrocada, Aung San Suu Kyi, i retornar la pau i la llibertat a Birmània. “Continuar amb l’activitat econòmica només beneficiarà els militars mentre absorbeixen l’energia de la gent”, ha dit la Confederació de Sindicats del Comerç en un comunicat signat per 18 organitzacions.

stats