Johnson aposta per l'obertura quasi total tot i el cost previst de 100 a 200 morts diaris

Londres relaxa mesures el 19 de juliol i es prepara per assumir entre 1.000 i 2.000 hospitalitzacions en el nou pic de l'onada, a l'agost

2 min
Boris Johnson, durant la compareixença aquesta tarda a Downing Street

LondresSalt mortal de Boris Johnson. El primer ministre britànic ha confirmat aquest dilluns, des de Downing Street, el que ja va anunciar fa exactament una setmana. La reobertura d'Anglaterra serà pràcticament total a partir del 19 de juliol, data que la premsa ja ha qualificat de "dia de la llibertat". Malgrat tot, el mateix Johnson ha afirmat: "No podem tornar el 19 de juliol a la vida com abans del covid". I per això ha demanat prudència als ciutadans.

L'aposta de l'executiu britànic és de màxim risc perquè, segons ha dit el ministre de Sanitat, Sajid Javid, al Parlament, minuts abans de compareixença del premier, a finals d'estiu es podrien registrar fins a cent mil casos de covid diaris. Avui, de fet, se n'ha comptabilitzat 34.471, xifra que suposa que en set dies els contagis han augmentat el 50% fins a arribar als 229.189. Al mateix temps, el nombre de pacients admesos en centres hospitalaris durant les 24 hores anteriors a les nou del matí d'aquest dilluns ha sigut de 563, una pujada del 56,6% en també només una setmana.

A partir de les dades actuals, i de les projeccions, el govern apunta que la crescuda de les hospitalitzacions "no provocarà una pressió insostenible" en el sistema sanitari. Les projeccions, però, presenten un elevat grau d'incertesa, d'acord amb les mateixes estimacions dels analistes. Hi pot haver "entre mil i dues mil admissions hospitalàries en el pic de l'actual onada, que arribaria a mitjans d'agost, xifres que podrien implicar entre 100 i 200 morts al dia", ha afirmat el cap mèdic Chris Whitty.

Com ja va dir la setmana passada, pràcticament amb les mateixes paraules, Johnson ha assegurat que davant de l'augment dels contagis "no hi ha una resposta fàcil ni un dia obvi per a la reobertura". I ha continuat: "Ens trobem que augmenten significativament els contagis en més de 30.000 cada dia i podem veure què està passant arreu d'Europa. Sabem que anem cap a més hospitalitzacions i més morts per covid". Per tant, "la pandèmia no s'ha acabat i continua comportant riscos per a vosaltres i per a la vostra família".

Com també ha fet Johnson, el ministre de Sanitat ha apuntat als Comuns que els britànics hauran de tornar als llocs de treball "gradualment" al llarg de l'estiu, oblidant a poc a poc la recomanació del treball a distància. El govern espera, tanmateix, que es continuïn utilitzant mascaretes en entorns molt concorreguts, com ara el transport públic.

La reobertura, doncs, que proposa l'executiu de Boris Johnson és una mica menys triomfalista que l'anunciada la setmana passada, quan es volia no sols no imposar sinó pràcticament ni tan sols recomanar l'ús de la mascareta en determinades circumstàncies, com ara el transport públic.

Es canvien, però, les imposicions legals per directrius i recomanacions. Amb tot, Johnson ha assegurat que "totes les dades es mantindran en constant revisió durant la resta de l'any i probablement també l'any vinent". Si hi ha una nova variant, com ara passa amb la delta, que provoca un augment de casos, "evidentment no descartem res". El govern, ha insistit, "no dubtarà a utilitzar tots els mitjans que tingui a l'abast", però si som "prudents i anem a poc a poc, podem continuar amb el full de ruta tal com està de manera irreversible".

stats