Guerra Israel-Palestina

Israel desafia l'ONU per les paraules de Guterres: "Ha arribat el moment de donar-los una lliçó"

Netanyahu diu que està preparant l'ofensiva terrestre a Gaza, on la xifra de morts diaris no para de créixer

3 min
El ssecretari general de l'ONU, Antonio Guterres, en el seu discurs de dimarts a la nit davant del Consell de Seguretat de l'ONU a Nova York.

BarcelonaLa indignació d'Israel per les paraules del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a l'última reunió del Consell de Seguretat han pres forma aquest dimecres en el terreny diplomàtic. Guterres va denunciar les "clares violacions al dret internacional humanitari" que està perpetrant Israel a Gaza alhora que va afirmar que l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, que va deixar 1.400 israelians morts i més de 220 segrestats, "no va venir del no-res". Aquesta última afirmació va ser la que ha fet encendre els ànims al govern israelià. A més de demanar la seva dimissió, l'ambaixador d'Israel a l'ONU, Gilad Erdan, ha anunciat que l'estat hebreu rebutjarà els visats als representants de l'ONU, començant pel cap d'Afers Humanitaris, Martin Griffiths. "Ha arribat el moment de donar-los una lliçó", ha resumit.

Hores després, Guterres ha respost en una compareixença en què s'ha mostrat "xocat per les tergiversacions" respecte a les seves paraules i on ha remarcat que en la seva declaració va "condemnar inequívocament" l'acció del grup islamista. "Ha semblat que estigués justificant els actes de terror de Hamàs. Això és fals, va ser el contrari", ha subratllat. I ha insistit: "Res pot justificar assassinar, fer mal i segrestar deliberadament civils o el llançament de coets contra objectius civils. Efectivament, vaig parlar dels greuges del poble palestí, però també vaig dir que aquests greuges no poden justificar els terribles actes de Hamàs". El secretari general no s'ha retractat de les seves paraules, sinó que ha volgut "deixar les coses clares sobretot per respecte a les víctimes i les seves famílies".

Però això no ha provocat cap canvi en la postura d'Israel, i Erdan n'ha tornat a demanar la dimissió. "És una vergonya per a l'ONU que el secretari general no es retracti de les seves paraules i ni tan sols sigui capaç de demanar perdó pel que va dir ahir. Ha de dimitir", ha dit l'ambaixador israelià.

Sobre l'atac de Hamàs, el primer israelià, Benjamin Netanyahu, ha fet referència per primera vegada a la seva responsabilitat: "Tothom n'haurà de respondre, inclòs jo mateix", ha dit en una compareixença televisada. També ha afirmat que Israel està preparant una invasió terrestre de Gaza, però no ha donat cap detall sobre l'horitzó temporal de l'operació. A més, ha dit que la decisió sobre el calendari la prendrà conjuntament el gabinet de guerra del govern, intentant allunyar els rumors sobre una pressió dels Estats Units per retardar l'ofensiva, com han publicat diversos mitjans nord-americans.

El portaveu de les Forces de Defensa d'Israel (IDF), Daniel Hagari, ha reiterat que la guerra "serà llarga, i per aconseguir els objectius cal resiliència, confiança i paciència". En un comunicat aquest dimecres al vespre, també ha justificat que l'exèrcit continua bombardejant la Franja per "millorar" la situació de les tropes abans de l'ofensiva terrestre. "Cada atac aeri millora la nostra situació per als pròxims passos", ha afirmat.

El dia més mortífer

Però mentre Israel nega l'entrada al país al cap humanitari de l'ONU, el personal d'aquest organisme dins de Gaza ha fet l'enèsima crida d'auxili. L'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins, la UNRWA –la que té més presència a la zona– havia alertat que tenia reserves de combustible fins aquest dimecres a la nit i que hauria d'aturar o reduir "significativament" les seves operacions a Gaza, on la xifra de morts diaris cada dia és més alta. Segons les autoritats locals, les últimes 24 hores han mort 756 palestins –344 menors–, una xifra que fa augmentar el nombre total fins als 6.546, dels quals almenys 2.704 són criatures.

Una excavadora treballant en edificis destruïts després dels atacs aeris israelians a la ciutat de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza

El ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, ha declarat aquest dimecres el "col·lapse total" del sistema de salut de la Franja per la manca de combustible i els bombardejos d'Israel. El govern ha indicat que les institucions sanitàries han deixat de funcionar i que els hospitals que queden oberts no poden continuar oferint assistència als més de 7.000 malalts i ferits que necessiten tractament urgent.

Segons les Nacions Unides, més d'un terç dels hospitals de Gaza (12 de 35) ja han hagut de tancar, tot i que els mitjans palestins ho eleven almenys a 15. La UNRWA manté oberts 8 dels seus 41 centres de salut i 93 unitats mòbils, i els seus albergs i escoles ja acullen més de 600.000 refugiats palestins dins de Gaza. L'organisme alerta que molts d'aquests desplaçats interns estan dormint al carrer perquè els seus refugis estan saturats: ja acullen quatre cops més persones de les que poden allotjar.

stats