Internacional 28/01/2017

Trump veta refugiats i immigrants

Prohibeix l'entrada a tots els demandants d'asil i als ciutadans de set països de majoria musulmana

Jaume Masdéu
4 min
Protestes per les mesures de Trump a l'aeroport JFK de Nova York

Nova YorkDonald Trump està aplicant les promeses més extremistes que va fer durant la campanya electoral. Si dimecres va firmar l'ordre executiva per construir el mur de separació amb Mèxic, que va provocar la seva primera crisi diplomàtica, aquest divendres va vetar l'entrada als Estats Units de refugiats de tot el món i d'immigrants de set països de majoria musulmana. Trump justifica accions tan dràstiques amb l'objectiu de fer front al terrorisme: "Estableixo noves mesures de control per mantenir els terroristes radicals islàmics fora dels Estats Units. No els volem aquí. Volem assegurar-nos que no admetem al nostre país les mateixes amenaces que els nostres soldats estan combatent fora".

Trump veta refugiats i immigrants

Les mesures, que entraven en vigor immediatament, suposen que les fronteres nord-americanes ja han quedat tancades a qualsevol refugiat sigui quina sigui la seva procedència durant quatre mesos, un període de temps que s'utilitzarà per reforçar els mecanismes de control i de verificació dels sol·licitants d'asil. En el cas de Síria, d'on van arribar als Estats Units 12.000 refugiats el 2016, un 15% del total, la prohibició és permanent. Trump argumenta que entre els refugiats poden camuflar-se potencials terroristes, i desqualifica el sistema vigent fins ara, malgrat que comportava la participació de diferents agències de seguretat durant un període de temps que s'allargava dos anys, abans d'acceptar una petició d'asil. Ja era un dels sistemes més estrictes que aplica qualsevol país en la verificació de la identitat i la documentació dels demandants d'asil, i havia situat els Estats Units com un dels països que accepta menys refugiats per habitant. Un sistema que encara s'endurirà més amb les noves directrius.

Discriminació religiosa

La normativa introdueix també la discriminació religiosa, i penalitza els musulmans, responent d'aquesta manera a aquella promesa de campanya, després matisada, de prohibir l'entrada de musulmans. Ho fa quan estableix que, en les sol·licituds d'asil, es prioritzaran les demandes de refugiats que pateixin persecució religiosa i dels que pertanyin a minories religioses. L'ordre presidencial també limita a 50.000 el nombre total de refugiats que es podran acceptar aquest 2017, menys de la meitat dels 117.000 que van obtenir l'estatus de refugiat l'any passat.

A més dels refugiats, la Casa Blanca ha prohibit l'entrada durant un període de tres mesos a immigrants de set països de majoria musulmana: l'Iran, l'Iraq, Síria, el Sudan, Líbia, Somàlia i el Iemen. Segons fonts de l’administració Trump citades per mitjans nord-americans, la mesura també afectaria els ciutadans d’aquests països amb residència legal als Estats Units. Aquests ciutadans, encara que disposin de la famosa 'green card' si ara són fora necessitaran un permís especial per tornar al país. La precipitació amb què s’han signat aquestes ordres executives deixa molts interrogants, un és el dels ciutadans amb residència legal; un altre, si com sembla, també afecta els ciutadans amb doble nacionalitat.

Quan va anunciar aquestes mesures dràstiques, Trump va invocar el fantasma dels atacs de l'11-S, recordant els 3.000 morts a les Torres Bessones de Nova York, al Pentàgon a Washington i a Pennsilvània. "Els honrarem no només amb les nostres paraules, sinó també amb les nostres accions", va afirmar. Però els autors d'aquells atemptats procedien de l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Egipte i el Líban, i cap d'aquests països no apareix a la llista de prohibició de visats.

Una de les primeres crítiques a aquest cop de porta a refugiats i immigrants ha arribat del fundador de Facebook. En un 'post', Zuckerberg afirma que s'ha de "mantenir el país segur, però que s'ha de fer centrant-se en la gent que suposa realment una amenaça". "Ampliar el focus de l'aplicació de la llei més enllà de la gent que suposa amenaces reals farà que tots els nord-americans estiguem menys segurs perquè es desviaran els recursos, mentre milions de persones indocumentades que no suposen cap amenaça viuran amb por de ser deportats", va afegir. Zuckerberg és net de jueus alemanys i els pares de la seva dona, Priscilla Chan, eren refugiats de la Xina i el Vietnam.

Reaccions

L'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, i l'Organització Internacional per a les Migracions han denunciat la mesura i han recordat que "les necessitats dels migrants i els refugiats arreu del món són més importants que mai i el programa de reassentament als Estats Units és un dels més importants".

El líder demòcrata al Senat, Chuk Schumer, ha declarat que "l'Estàtua de la Llibertat plora de veure com es trepitja una gran tradició d'Amèrica, acollir els immigrants, que ha existit des que es va fundar el país".

El Consell de les Relacions entre Amèrica i l'Islam ha anunciat mesures legals perquè l'ordre "pretén prohibir l'entrada de gent de fe islàmica de països de majoria musulmana als Estats Units". També ha alertat que "no hi ha cap prova que els refugiats siguin una amenaça a la seguretat nacional".

Malala Yousafzai, la jove pakistanesa que va sobreviure a un atemptat dels talibans per defensar el dret a l'educació de les nenes, s'ha mostrat commoguda perquè els Estats Units "girin l'esquena a una història orgullosa d'acollida de migrants i refugiats que van ajudar a construir el vostre país disposats a treballar de valent a canvi de l'oportunitat de tenir una nova vida". També ha criticat que "nens i nenes sirians que fa sis anys que pateixen una guerra de la qual no tenen cap culpa siguin discriminats".

Les claus

Quatre mesos de veto als refugiats

L'ordre executiva congela l'entrada de sol·licitants d'asil d'arreu del món als Estats Units fins al maig.

Prohibició per als sirians

En el cas dels refugiats sirians, la prohibició és permanent. L'any passat van arribar als Estats Units 12.000 sirians.

Migrants de set països

Els ciutadans de l'Iran, l'Iraq, Síria, el Sudan, Somàlia, Líbia i el Iemen no poden entrar als EUA durant tres mesos. La restricció inclou els que ja tenien residència legal.

stats