Amb els hospitals sense oxigen, a Manaus els malalts moren a casa

La segona onada està sent encara pitjor que la primera, amb la xifra de morts multiplicada per deu

Javier de la Sotilla
3 min
Tres treballadors enterren el cos d'una víctima del covid-19 en un cementiri de Manaus.

BarcelonaManaus és l’epicentre mundial del caos i el col·lapse sanitari. Amb els hospitals saturats –sense llits, ni oxigen, ni fàrmacs–, una logística impossible, una variant pròpia de coronavirus i el desgavell d’un president negacionista, Jair Bolsonaro, l’única sortida per als que es debaten entre la vida i la mort és abastir-se de bombones i medicines al mercat negre per intentar curar-se a casa seva. La primera onada va fer evident la fragilitat de la capital de l’estat brasiler de l’Amazones, de dos milions d'habitants i incrustada enmig de la selva tropical. Llavors, les imatges dels milers de tombes excavades a Manaus van fer la volta al món. Aquell mes de maig, almenys s’hi van enterrar 348 persones i l'alta incidència del virus animava alguns a assegurar que la regió havia aconseguit la immunitat de grup. Però la segona onada ha sigut molt pitjor i, aquest gener, la xifra de cadàvers del covid s'ha multiplicat per deu.

De fet, el dia abans de Nadal, quan la segona onada ja s’entreveia, Wilson Lima, el governador de l’Amazones, va anunciar el tancament de tots els negocis no essencials. Però la població s’havia entregat a la idea que el virus era cosa del passat i les protestes contra les restriccions van inundar Manaus, fins que finalment el govern es va fer enrere i va retirar el decret. Els dies posteriors s’hi van poder veure festes multitudinàries de fins a 4.000 persones, la majoria sense mascareta i convençudes que la “cobertura alarmista dels mitjans de comunicació”, com va piular el fill de Bolsonaro, era tot mentida. Només al gener, més de 3.000 persones han mort pel virus a Manaus.

Familiars de malalts per covid-19 reben bombones d'oxigen per poder tractar els malalts a casa, ja que els hospitals estan saturats.

Els responsables de la falta de previsió al·leguen ara que ningú podia preveure que sorgiria una nova variant, però alguns experts assenyalen que, com més persones s’infectin, més possibilitats hi ha que el virus muti. La nova variant és, com les originades al Regne Unit i a Sud-àfrica, més contagiosa però igual de severa. I està molt present: segons un estudi de Fiocruz, la principal institució brasilera d’investigació en salut, de les 90 persones que hi han participat a Manaus, 66 estaven infectades per la nova soca. L'increment de contagis facilita el col·lapse que, com a conseqüència, fa pujar les defuncions: no són pocs els que moren asfixiats al seu llit, sense opcions de desplaçar-se als centres sanitaris desbordats. La demanda d’oxigen triplica l’oferta.

El ministre de Salut, investigat

El ministre de Salut brasiler, Eduardo Pazuello, va mirar cap a una altra banda quan es va documentar al desembre un augment de casos, també quan se li va notificar al gener que les provisions d’oxigen s’acabaven. Ara Pazuello està sent investigat per la Fiscalia, en una petició avalada pel Tribunal Suprem, acusat d’un delicte d’omissió. És el tercer ministre de Salut que té el país llatinoamericà des de l’origen de la pandèmia. El primer, el metge Henrique Mandetta, va ser destituït per Bolsonaro, que considerava que les mesures d’aïllament social que Mandetta proposava serien pitjors que la malaltia. El segon, el metge Nelson Teich, va dimitir quan complia un mes al càrrec per diferències amb el president. Pazuello és el ministre que porta més temps. És un general de l’exèrcit, amb cap experiència en el camp de la salut.

Mentrestant, les autoritats intenten accelerar els enviaments d’oxigen i evacuen els malalts cap a altres estats del país. Un petit alleujament, però insuficient. Alguns empresaris i celebrities fan donacions, però el problema estructural d’una sanitat desmantellada no es pot resoldre d’un dia per l’altre. Bolsonaro afirmava aquest dimecres que el seu govern ha fet “més del que està obligat a fer” en la gestió de la crisi de Manaus. Però molts, moltíssims, no se'l creuen. És per la seva negació de la gravetat del virus, les mentides i el seu allunyament del patiment de la població que la seva popularitat s'ha erosionat.

Milers de persones van protestar el cap de setmana passat amb caravanes de cotxes en unes 50 ciutats del país per demanar que rendeixi comptes per la seva gestió de la pandèmia. Diversos moviments d’esquerra i dreta exigeixen que el Congrés el sotmeti a un judici polític per destituir-lo, un impeachment que el president de la Càmera dels Diputats, Rodrigo Maia, ha avisat que no té intenció de tramitar.

stats