Estats Units-Xina
Internacional 03/02/2023

Un globus espia xinès sobre Montana, l'últim xoc entre Washington i Pequín

El secretari d'Estat Blinken ajorna un viatge a la Xina, que es disculpa i diu que l'enginy és d'observació meteorològica

3 min
El suposat globus espia xinès al cel de Billings, Montana

BarcelonaUn globus aerostàtic espia de la Xina sobrevola els Estats Units i dimecres era al nord-oest del país, al cel de Montana. Ho ha denunciat aquest dijous a la nit el Pentàgon dels Estats Units en un comunicat en què assegura que el govern nord-americà està seguint "de prop" els moviments de l'enginy. Segons Pat Ryder, brigadier general i portaveu del quarter general de la Defensa del país, de seguida que el van detectar "es va actuar immediatament per protegir-se davant la recopilació d'informació delicada".

Després d'unes hores de llançar pilotes fora, finalment Pequín ha reconegut aquest divendres que el globus és, efectivament, xinès, i que s'havia desviat del seu rumb inicial. Pequín ha assegurat que es tracta d'una aeronau de caràcter civil que fa investigació meteorològica. Arran de l'incident, el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha ajornat el viatge que l'havia de dur a la Xina a partir d'aquest divendres a la nit, i durant el qual tenia previst entrevistar-se amb el líder del país, Xi Jinping. Ara s'esperarà que les circumstàncies siguin més "favorables", han indicat els funcionaris nord-americans. "Teníem pensada una agenda àmplia i substantiva. Havíem esperat un compromís constructiu en tots els elements de la nostra relació bilateral, però aquest tema hauria reduït aquesta agenda d'una manera que hauria estat poc útil i poc constructiva".

El globus vola a una altura superior a la del trànsit aeri comercial, i les autoritats nord-americanes no han volgut destruir-lo per no generar cap perill de seguretat. El comunicat del Pentàgon afegeix que el baló espia "no representa cap risc militar o físic" per a les persones que són al territori pel qual sobrevola. Segons Ryder, de fet, no és la primera vegada que les autoritats detecten un aparell d'aquest tipus, però aquesta vegada s'està quedant durant més dies sobre el cel dels Estats Units. En la roda de premsa diària de dijous al Pentàgon no han volgut explicar on és actualment l'objecte.

El president nord-americà, Joe Biden, havia estat informat de la situació i havia demanat les "opcions" que tenia als seus responsables militars. La cúpula del Pentàgon es va reunir dimecres per tractar la qüestió, i el mateix secretari de Defensa, Lloyd Austin, va assistir a la trobada malgrat que estava de viatge a les Filipines.

En aquella reunió es va decidir "no adoptar cap acció" per abatre el globus, per no posar en perill cap persona en cas que les restes caiguessin a terra, ja que l'aparell és "prou gran". Té, aproximadament, la grandària de tres autobusos. Es va avaluar l'opció d'abatre'l en una zona poc poblada de Montana i l'exèrcit nord-americà tenia preparats avions de combat, incloent-hi F-22, per si la Casa Blanca ho ordenava. Finalment, es va decidir no arriscar-se.

Sobre el magatzem d'armes nuclears de Montana

Aquest divendres el Canadà ha informat també que estava vigilant "un potencial segon incident" relacionat amb un globus de vigilància, però no n'ha responsabilitzat cap país en concret. En el seu comunicat, el govern del Canadà assegura que està treballant estretament amb els Estats Units per "salvaguardar la informació confidencial del Canadà de les amenaces d'intel·ligència estrangera".

El globus espia hauria sobrevolat les illes Aleutianes d'Alaska i hauria passat per territori del Canadà abans d'aparèixer sobre la ciutat de Billings, a Montana, dimecres. L'aeroport Billings Logan va suspendre els vols aquell dia. A Montana, precisament, hi ha un dels tres dipòsits de míssils nuclears dels Estats Units, a la base de la força aèria de Malmstrom. El govern nord-americà creu que el globus espia tractava de recopilar informació sobre indrets delicats com aquest. El governador de Montana, el republicà Greg Gianforte, ha dit en un comunicat que havia estat informat d'aquests fets "profundament preocupants".

stats