Memòria històrica
Internacional 21/07/2021

L'arqueòleg lepenista que pot unir Macron i Putin amb l'enterrament d'un general de Napoleó

Malinowski vol aconseguir que els dos presidents coincideixin a la cerimònia al Palau Nacional dels Invàlids

3 min
Putin i Macron en una imatge d'arxiu

ParísPierre Malinowski, un arqueòleg autodidacta proper a Le Pen i a Putin, no cap a la seva pell. Dimarts va aconseguir que les despulles del general de Napoleó Charles-Étienne Gudin, que va morir a la Campanya de Rússia i va ser enterrat a Smolensk, arribessin a França. Un pas més de la seva lluita obstinada per millorar les relacions entre l'Elisi i el Kremlin. "El retorn de Gudin és un gran símbol de reconciliació, ja que Rússia honora França i li retorna el cos de qui va ser el seu enemic i la va atacar el 1812", va declarar Malinowski a l'aeroport de Bourget després de la rebuda i la cerimònia oficial plena de pompa, carruatges i voluntaris disfressats de soldats d'època.

A l'acte, a més de descendents i alguns oficials, també hi va assistir la secretària d'estat del ministeri de les Forces Armades, Geneviève Darrieussecq, que va anunciar que el general Gudin seria enterrat el 2 de desembre, dia en què es commemora la Batalla d'Austerlitz, que va enfrontar l'any 1805 l'exèrcit napoleònic i les tropes del tsar Alexandre I. La cerimònia tindrà lloc al Palau Nacional dels Invàlids "amb tots els honors que li corresponen". Una gran victòria de Malinowski. El que no queda clar encara és si hi assistiran Macron i Putin, tal com ell té entre cella i cella. "En Pierre és un diplomàtic d'alt nivell, i això que treballa sense xarxa i sense suports. Però esquiva tots els obstacles i és un personatge fascinant", va advertir l'expresident del Front Nacional, Jean-Marie Le Pen, de qui Malinowski va ser assessor quan era eurodiputat.

De fet, l'enterrament de Gudin s'havia de celebrar el 5 de maig, en el bicentenari de la mort de Napoleó, amb la presència del president rus i el francès. Putin "va agrair molt el projecte" que Malinowski tenia entre mans. Fins i tot el govern francès, tal com va informar Le Monde, va donar-hi el seu vistiplau a través de l'assessor de memòria històrica de Macron, Bruno-Roger Petit. Però tot es va frustrar, segons Malinowski, per "la situació de pandèmia, l'empresonament de Navalni [que va refredar les relacions entre els dos països] i per qui soc jo", un arqueòleg aficionat i exassessor de l'ultradretà Front Nacional.

Créixer entre ossos

Malinowski no va estudiar mai arqueologia, però hi té afició des de ben petit. Els caps de setmana anava a excavar amb el seu pare a Chemin des Dames, on, segons explica ell mateix, "només t'havies d'ajupir i gratar una mica el terra per recollir ossos de soldats caiguts durant la Primera Guerra Mundial". Amb només 6 anys, el seu pare ja va desenterrar un esquelet davant seu.

Malinowski –que també es va enrolar a l'exèrcit– ha estat sempre en l'òrbita del Front Nacional i no ha sigut fins que es va entestar a trobar les restes de Gudin que s'ha aprofitat dels seus coneixements sobre arqueologia per jugar un paper en la diplomàcia francesa. "M'agraden molts els projectes arqueològics, però ho vaig fer perquè tingués impacte en les nostres relacions al més alt nivell estatal", va remarcar.

Amb aquest objectiu, el 2013 es va posar a excavar amb un equip d'arqueòlegs a Smolensk, on va ser enterrat el general de Napoleó. El van trobar el juliol del 2019 i ell mateix va portar parts de l'esquelet a París per analitzar-ne l'ADN. "Vaig tornar a França amb un tros de fèmur i dents a la meva maleta", va explicar a la ràdio France Bleu. El retorn de les despulles tampoc les va finançar l'estat francès: el magnat rus Andrei Kozitsin va noliejar l'avió privat.

Tot i això, ningú pot assegurar que l'arqueòleg aficionat i devot de Jean-Marie Le Pen aconseguirà posar la primera pedra d'un acostament entre l'Elisi i el Kremlin. Amb aquest objectiu, Macron i Merkel ja van proposar a finals de juny convidar Putin a Brussel·les. "Macron vol tornar a encarrilar les relacions franco-russes. Ja ho va fer quan es va inaugurar l'exposició de Pere I el Gran de Rússia [que Putin va visitar]. I ara pot aprofitar la figura de Gudin", admet la secretària permanent de l'Acadèmia Francesa, Hélène Carrère d'Encausse.

stats