Internacional 15/05/2022

Finlàndia anuncia formalment que sol·licitarà l'adhesió a l'OTAN

La proposta serà traslladada al Parlament i, si la Cambra l'aprova, la sol·licitud ja podrà ser traslladada a l'Aliança

ARA Balears
1 min
La primera ministra de Finlandia, Sanna Marin, i el president del país, Sauli Niinisto

PalmaEl president de Finlàndia, Sauli Niinistö, ha anunciat aquest diumenge formalment la decisió de sol·licitar l'adhesió a l'OTAN. “És un dia històric. S'està començant una nova era", ha afirmat el president finlandès en una conferència de premsa. La proposta serà traslladada al Parlament i, si la Cambra l'aprova, la sol·licitud ja podrà ser traslladada a l'Aliança. "Finlàndia maximitzarà la seva seguretat, i això no és en perjudici per a ningú", ha dit el president amb referència a la reacció de Rússia, que no veu amb bons ulls l'entrada de Finlàndia a l'OTAN.

El president finlandès s'ha mostrat disposat a reunir-se amb el seu homòleg turc, Tayyip Erdogan, després que Ankara hagi mostrar reticències a l'entrada a l'OTAN dels països escandinaus. "El que necessitam ara és una resposta molt clara, estic disposat a tenir una nova conversa amb el president Erdogan sobre els problemes que ha plantejat", ha afirmat Niinistö.

L'OTAN confia que se superaran les diferències amb Turquia sobre l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'Aliança

El vicesecretari general de l'OTAN, Mircea Geoana, confia que les diferències amb Turquia per l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN s'acabin resolent. "Turquia és un aliat important i va expressar preocupacions que s'aborden entre amics i aliats", ha dit Geoana, i ha afegit: "Estic segur que si aquests països decideixen cercar l'adhesió a l'OTAN els podrem acollir i trobarem totes les condicions perquè es compleixi el consens".

stats