27/05/2023

Les febleses del rival de Trump

2 min
Ron DeSantis, durant la seva intervenció en un acte a Orlando, a Florida, divendres passat.

Nova YorkMúltiples problemes tècnics, llargs silencis incòmodes i música d’espera. El governador de Florida, Ron DeSantis, de 44 anys, va llançar finalment la seva esperada campanya presidencial dimecres passat a Twitter Spaces. Ho volia fer a so de bombo i platerets, al costat de l’empresari multimilionari i nou ídol de la dreta, Elon Musk, però li va sortir el tret per la culata.

DeSantis es va afanyar a dir que el seu anunci va “trencar l’internet” a causa d’una “audiència enorme” i “entusiasmada”. Però per molt que s'escarrassi a maquillar-ho, va ser un desastre absolut, perquè va espatllar la imatge d’ordre i competència que vol projectar per marcar diferència amb la figura caòtica i polèmica de l’expresident nord-americà Donald Trump.

Tanmateix, aquest inici accidentat de la seva cursa per la Casa Blanca és el menor dels seus problemes. El principal rival de Trump, l’únic polític republicà capaç de fer-li ombra, va arrasar en la seva reelecció, però li falta carisma i les seves habilitats socials són escasses. La seva personalitat podria complicar-li un necessari triomf o bon resultat als caucus d’Iowa o les primàries de Nou Hampshire –on els votants tenen tradicionalment un contacte molt proper amb els candidats– per obtenir momentum i possibilitats reals d’arrabassar-li la nominació republicana a Trump. I, de ben segur, serà mirada amb microscopi en els debats de les primàries republicanes, que començaran aquest estiu i suposaran la seva primera gran prova de foc.

Atacs de Trump

Un altre gran problema que té DeSantis és que no pot atacar l’expresident republicà amb contundència, ja que molts dels seus seguidors són trumpistes. De moment, només l’ha criticat amb la boca petita i, sovint, de manera indirecta, malgrat els constants atacs i insults que rep de Trump. Això canviarà a partir d’ara, però haurà de buscar el to adequat en les seves crítiques, si vol evitar que se li girin en contra.

DeSantis fa i farà bandera de les lleis ultraconservadores que ha impulsat a Florida, i que intensifiquen les divisions culturals dels Estats Units, per aconseguir el suport de les bases conservadores del partit. Unes legislacions que han prohibit, per exemple, l’educació sexual i d'identitat de gènere a menors de 9 anys; han censurat llibres i han restringit l’avortament a les sis setmanes, quan moltes dones encara no saben que estan embarassades.

Però aquestes mateixes polítiques, si finalment guanya la nominació, li podrien dificultar una victòria contra el president Joe Biden, ja que la majoria dels votants nord-americans són més moderats. Tal com ja van deixar clar les eleccions de mig mandat de l’any passat, la seva posició sobre l’avortament es podria convertir en un gran maldecap per aconseguir el vot de les dones de les zones residencials dels afores de les ciutats, essencial per guanyar estats clau com Pennsilvània.

Evidentment, és molt aviat per escriure un obituari a la campanya del governador DeSantis, ja que encara falta molt per a les presidencials i poden passar moltes coses. Però si alguna cosa ja està deixant clara aquesta precampanya és que li serà molt difícil guanyar Trump, per molt trumpista que sigui.

stats