Internacional 24/01/2019

L'ex primer ministre d'Escòcia Alex Salmond, investigat per dos intents de violació que es remuntarien al 2013

El líder independentista, que s'enfronta a altres càrrecs d'assetjament sexual, diu que és innocent

Quim Aranda
3 min
Alex Salmond, compareixent davant de la premsa al davant de la Cort del Xèrif d'Edimburg, aquest dijous a la tarda / BBC

LondresTerratrèmol en el món polític escocès. L’ex primer ministre del país Alex Salmond ha comparegut aquesta tarda davant del Tribunal del Xèrif d’Edimburg acusat de dos intents de violació, de nou càrrecs més d'assetjament sexual, de dos de comportament indecent i d'un d'alteració de l'ordre. Salmond es va presentar voluntàriament a una comissaria del centre d’Escòcia dimecres a la tarda, després que fos citat per respondre d'aquest seguit d'al·legacions. Un cop va declarar ahir davant de la policia, va ser posat en llibertat amb la condició de presentar-se avui a l'esmentat tribunal.

Poc abans de les 15.00, hora d’Edimburg, una més al Principat, l’ex primer ministre del país ha comparegut davant de la premsa per defensar la seva innocència. "Deixeu-me dir de bon començament que soc innocent de qualsevol càrrec criminal. Com recordareu, en el llarg procés de la revisió judicial que vaig plantejar contra el govern escocès vaig deixar clar que, per respectar el tribunal, no faria cap comentari fins a la finalització del procés. Això és el que vaig fer en la declaració davant del Tribunal de Sessió fa dues setmanes. Ara, mentre aquest [nou] procediment criminal es du a terme, encara és més important respectar el tribunal i, per tant, l’única cosa que puc dir és que rebutjo absolutament les al·legacions de criminalitat i que em defensaré davant del tribunal. Tinc fe en el sistema judicial escocès", ha dit.

Salmond s’ha excusat en les regles del tribunal per no informar de les acusacions que hi havia contra ell, que s'han conegut pocs minuts després: "Em coneixeu prou bé per saber que m'agradaria dir molt més, però he d'observar les regles de la cort, i és al jutjat on defensaré el meu cas".

Salmond ha estat objecte d'investigació criminal de la policia escocesa des que l'agost del 2018 es va filtrar que el govern escocès havia obert una investigació interna sobre aquests possibles delictes. Les al·legacions d’assetjament sexual es remunten al desembre del 2013, quan encara era primer ministre. Des del moment en què es van conèixer les acusacions, Salmond ha afirmat la seva innocència.

Al migdia la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha fet la seva primera declaració pública sobre el cas, que afecta el seu predecessor en el càrrec i mentor seu durant bona part de la seva carrera política.

En la sessió de control del seu govern, la primera ministra ha dit que el procés penal contra Salmond és un "xoc per a moltes persones". Però la situació legal en què es troba el procediment li impedeix de fer cap més comentari. En la mateixa compareixença, Sturgeon ha afegit: "Com la Policia d’Escòcia ha aclarit aquest matí, es tracta d'un procés en marxa, i això significa que ara més que mai seria completament inadequat per a mi o per a qualsevol altra persona fer cap comentari sobre la situació".

Va ser la secretària permanent de l’executiu escocès, Leslie Evans, la primera funcionària del país, la que va dur a la policia les al·legacions sobre un presumpte assetjament sexual de Salmond contra dues dones del seu 'staff' durant el període en què liderava l'executiu escocès. Els fets haurien tingut lloc el desembre del 2013 a la residència oficial del cap de govern, a Edimburg.

Una setmana més tard que es conegués l'acusació, l'agost de l'any passat

La notícia de la detenció de Salmond arriba només dues setmanes després que el Tribunal de Sessió d'Edimburg, el més alt tribunal civil d'Escòcia, dictaminés a favor de l'ex primer ministre en el cas de la denúncia que va presentar a finals d'agost de l'any passat contra el govern de Nicola Sturgeon, al qual acusava d'haver dut a terme una investigació interna defectuosa de les presumptes agressions sexuals. Malgrat aquesta victòria parcial, la investigació policial continuava, però. Immediatament després de conèixer el veredicte del procés administratiu civil contra l'executiu de Sturgeon, Salmond va demanar la dimissió de Leslie Evans.

La detenció d'aquest dijous és l'últim episodi en el distanciament progressiu que han protagonitzat en els últims mesos Salmond i Sturgeon, que havia sigut la seva mà dreta al govern durant set anys i que després va ser la seva successora, quan va prendre el relleu després que Escòcia refusés la independència en el referèndum del setembre del 2014.

stats