Internacional 03/09/2022

Dos experts de l'AIEA es quedaran a la central de Zaporíjia, que ha patit danys

Kíiv acusa Rússia de "manipular la missió" i tem que l'avaluació de l'organisme internacional sigui imparcial

Òscar Llena
3 min
El director general de l'OEIA, Rafael Grossi, durant la seva visita a Zaporíjia

BarcelonaDos dels 14 experts de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) que van arribar dijous a Zaporíjia s'hi quedaran de manera permanent després de certificar que la central nuclear més gran d'Europa –ocupada ara per les tropes russes i a primera línia de front a causa dels combats propers– ha patit estralls per la guerra. Després de visitar i inspeccionar personalment diverses parts de la central, el director de l'AIEA i cap de la missió, l'argentí Rafael Grossi, confirmava dijous el que ell mateix alertava ara fa un mes: la central de Zaporíjia i la seva integritat física han estat violades en diverses ocasions. Com a conseqüència, el risc d'un desastre natural és cada cop més real.

Grossi ha concretat que ell i el seu equip van passar tres, quatre o cinc hores a la planta, però que no van poder obtenir “elements suficients” per avaluar si els danys –que no va detallar– han estat premeditats, però que això “no pot continuar passant”. “He vist moltes coses”, va exclamar. També ha afegit que part de la seva missió continuarà a les instal·lacions “fins diumenge o dilluns”. A més dels dos operaris que, com s’ha esmentat, s’hi quedaran de forma permanent. “No anem enlloc. L’AIEA és ara allà, és a la planta i no s’hi mourà”, subratllava l’argentí.

A més, després de parlar amb empleats de la planta i amb ciutadans d'Enerhodar –la localitat més pròxima–, Grossi va poder comprovar l'estrès al qual han estat sotmesos els tècnics nuclears ucraïnesos sota les ordres de responsables russos, qüestió que ja revelava fa algunes setmanes l'AIEA. Aquest és precisament un dels aspectes que preocupa més les Nacions Unides, que ja van descriure aquesta situació com un "règim de semillibertat" que podia afavorir el fet de cometre errors a causa de treballar sota tanta pressió.

Per aquest motiu, l'organisme de vigilància atòmica de l'ONU, des d'on asseguren que no disposen d'elements suficients per avaluar si els danys han estat premeditats, establirà a la central una missió permanent formada per dos dels seus membres. Segons Grossi, l'objectiu no és altre que assegurar una "avaluació neutral i tècnicament sòlida" del que hi pugui succeir. Un cop culminada la missió, els experts presentaran a la junta general de l'AIEA una avaluació de l'estat i els riscos de seguretat de les instal·lacions.

Des de fa setmanes, Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de bombardejar l'entorn la central nuclear de Zaporíjia, de la qual les forces russes es van apoderar el 4 de març. Durant la visita de dijous, l'empresa propietària de la planta, Energoatom, va denunciar que un dels dos reactors que encara funcionaven va haver de ser apagat a causa d'un bombardeig rus. El Kremlin va negar aquesta informació i va acusar Ucraïna d'haver enviat aquell mateix dia "un grup de sabotatge" per intentar recuperar el control de la planta".

Crítiques de Zelenski

Mentrestant, la visita ha estat criticada pel bàndol ucraïnès, que acusa Rússia de "manipular la missió" i posa en dubte que l'avaluació de l'organisme internacional pugui ser imparcial com a conseqüència de les pressions de Moscou, que controla les instal·lacions. Segons Energoatom, els responsables russos no haurien permès als inspectors entrar a la sala on, segons Ucraïna, Rússia amaga tropes i armament. Entre altres coses, la companyia estatal ucraïnesa assegura que l'AIEA no va veure el personal militar rus que hi ha al centre de crisi de la central, i que a la sala de turbines de reactors se'ls va presentar vehicles militars russos com a equipament de forces de defensa química. "L'exèrcit rus menteix, manipula i tergiversa la realitat de la planta", assegurava dijous a Telegram, en un comunicat en què també denuncia que a la visita només hi van poder accedir mitjans de comunicació russos.

De la mateixa manera, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que dijous va recriminar a l'AIEA que no exigís a Rússia desmilitaritzar la planta, ha acusat les forces russes de dificultar la visita dels inspectors i el Kremlin de convertir un viatge essencial per a la seguretat en "un recorregut infructuós per la planta". Des del Kremlin, en canvi, han tornat a acusar Ucraïna de "terrorisme nuclear" per les seves actuacions sobre la planta i neguen que guardin armes pesants dins la central, tal com denunciava Energoatom. Alhora, el portaveu rus, Dmitri Peskov, ha valorat “molt positivament” que l'AIEA estigui avaluant la seguretat de la central nuclear.

stats