L'atac rus a Ucraïna
Internacional 17/01/2023

Un excomandant dels mercenaris russos de Wagner demana asil a Noruega: "He vist execucions de desertors"

Andrei Medvédev assegura que dirigia una unitat a Lugansk i que va fugir quan va constatar crims de guerra

3 min
Andrej Medvedev en una imatge d'arxiu.

Barcelona"Vaig córrer, córrer i córrer". Andrei Medvédev, que assegura que era comandant d'una unitat del grup de mercenaris russos Wagner a Ucraïna, va creuar divendres a la matinada la frontera noruega esquivant les bales dels guàrdies fronterers russos. Aquest és el seu relat, que ha difós l'organització de drets humans Gulagu.net a través d'una entrevista amb el seu fundador, el dissident rus Vladímir Ossetxkin. Medvédev assegura que comandava una unitat estacionada a Lugansk i que va participar en les batalles al voltant de la ciutat assetjada de Bakhmut. Explica que va escapar-se quan va constatar crims de guerra.

Segons Gulagu.net, Medvédev va signar un contracte de quatre mesos amb Wagner al juliol, després de sortir de la presó –on complia condemna per robatoris i altres delictes, segons la cadena NRK–, i que quan el contracte es va acabar el van obligar a quedar-se a la unitat. Llavors va ser quan es va escapar. Ossetxkin ha explicat que l'home i un amic seu van contactar amb la seva organització al desembre amb l'objectiu de demanar ajuda per sortir de Rússia i evitar que l'executessin per desertor. En un vídeo gravat ja des de Noruega, Medvédev explica que va haver de travessar una tanca de filferro amb punxes i una zona boscosa i, quan estava a punt de travessar un riu glaçat, va ser detectat per agents russos: "Vaig sentir un gos bordant, em vaig girar i vaig veure la llum de les llanternes a uns 150 metres". Després va sentir dos trets.

La policia noruega va informar que un home de nacionalitat estrangera havia entrat a Noruega il·legalment per la localitat de Pasvik i que havia estat detingut per la patrulla fronterera. "L'home ha demanat asil a Noruega", va confirmar el cap de la policia de Finnmark, Tarjei Sirma-Tellefsen, que no en va detallar la identitat. Sí que va afegir que, abans de ser detingut, havia anat a una casa de la zona a demanar ajuda. Aquest dimarts, la policia ha afirmat que investiga què va passar a la frontera i ha assegurat que no queda clar que els guàrdies russos disparessin contra ell. "De moment no hi ha res que indiqui que es van disparar trets a la frontera", ha afirmat el cap d'operacions del control fronterer, Sølve Solheim.

Disposat a denunciar crims de guerra

El seu advocat, Brynjulf Risnes, ha explicat a mitjans noruecs que Medvédev és a Oslo i que està disposat a compartir la informació que té sobre el grup Wagner amb la policia noruega. "Tinc raons per pensar que la Kripos –el servei d'investigació criminal noruec– estarà interessada en la informació que té sobre les accions de combat a Ucraïna i els crims de guerra que s'hi han comès. Té informació que serà especialment valuosa en aquesta investigació", ha dit al diari Aftenposten.

La unitat Kripos –que participa en la investigació de crims de guerra a Ucraïna al Tribunal Penal Internacional– ha informat aquest dimarts que està en contacte amb l'advocat i que té intenció d'interrogar Medvédev, "inicialment com a testimoni", segons ha detallat la policia en un comunicat. De moment, l'home no està acusat de crims de guerra, sinó només de travessar il·legalment la frontera.

A l'entrevista difosa per Gulagu.net, Medvédev afirma que els líders de Wagner obliguen els seus membres a matar ucraïnesos sota l'amenaça que els executaran si no ho fan. "Jo no soc culpable de cap crim. Demano ajuda perquè s'aturin les persecucions i amenaces contra mi", diu. "Medvédev ens va contactar per salvar la vida. No estem intentant defensar-lo ni fer cap rentat d'imatge o justificar la seva participació en el grup Wagner. És cert que ha tingut una vida molt difícil fins que ha arribat a Noruega", va afirmar aquest dilluns Ossetxkin en un vídeo a YouTube, recollit per Aftenposten. "Aquesta història té l'objectiu de destapar crims de guerra en què hi ha implicats personalment el grup Wagner i Ievgeni Prigozhin [el fundador de Wagner i aliat de Vladímir Putin]", argumentava. Prigozhin ha reaccionat a les acusacions de Medvédev i, en un comunicat difós per una de les seves empreses, ha assegurat que "és molt perillós" i que havia "maltractat presoners".

Extradició arriscada

El secretari general d'Amnistia Internacional a Noruega, John Peder Egenæs, ha opinat a NRK que Medvédev "no pot ser extradit a Rússia perquè el tracte als desertors, i especialment al grup Wagner, és extremadament brutal". Hi coincideix Camilla Guldahl Cooper, experta en dret internacional a la Universitat de Defensa de Noruega: "Si torna a Rússia, la cosa més probable és que el matin". Però també creu que té poques opcions que les autoritats noruegues li concedeixin la condició de refugiat. "Crec que és poc probable perquè està connectat amb assassinats comesos a gran escala. [...] Normalment no et permeten quedar-te si ets culpable de crims de guerra", afirma. "O sigui que serà una situació molt difícil per a les autoritats noruegues", conclou. "No aconseguirà la residència ni l'asil, però tampoc podrà ser deportat. Quedarà als llimbs".

stats