Europa crida a tornar a les restriccions "immediatament" i a aplicar dosis de reforç per salvar l'hivern

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) demana tenir especial cura amb les festes de Nadal

3 min
El centre de Barcelona durant la campanya de Nadal del 2020.

Brussel·lesCal frenar el retorn a la normalitat. El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) avisa que cal tornar a aplicar restriccions "immediatament" per controlar la transmissió del virus de cara al desembre i al gener, quan preveu que la variant delta del coronavirus s'escampii molt més ràpidament. A més, recomana combinar aquestes mesures amb el desplegament de la tercera dosi de reforç per a tots els adults, amb prioritat per als més grans de 40 anys i, per descomptat, aposta per intentar reduir al màxim el que anomena el "buit o bretxa d'immunitat" , és a dir, el percentatge de no vacunats, que són els que impulsen les hospitalitzacions.

"Encara hi ha massa persones en risc de desenvolupar la malaltia greu, hem de protegir-los com més aviat millor. Necessitem centrar-nos en aquesta bretxa d'immunitat, oferir dosis de reforç i reintroduir restriccions", diu la directora de l'ECDC, Andrea Ammon, que avisa que, si no s'actua "ja", Nadal perilla. Per "restriccions", aquest organisme europeu fa referència al que s'anomenen "mesures no farmacèutiques", que impliquen iniciatives com ara l'ús apropiat de la mascareta, la higiene de mans, el teletreball, reduccions de les aglomeracions al transport públic, una ventilació adequada, fixar límits al nombre de participants en esdeveniments públics de Cap d'Any... S'ha d'actuar ràpidament, ha dit Amon, perquè "quan esperes que els contagis siguin molt elevats, s'ha d'acabar adoptant mesures molt més dràstiques. En canvi, si comences aviat es poden introduir mesures menys intrusives que poden allargar-se més en el temps".

"La temporada de festes de final d'any s'associa tradicionalment a activitats com les reunions familiars, les compres i els viatges, que suposen riscos addicionals significatius per a la transmissió intensificada de la variant delta", diu l'anàlisi de risc de l'ECDC. De fet, davant l'alarmant augment de casos, països com Àustria i Alemanya ja han reintroduït mesures de confinament estricte, i d'altres com Bèlgica i també Catalunya han reforçat l'ús de la mascareta i del certificat digital.

Generalitzar la tercera dosi

L' ECDC és contundent a l'hora d'atribuir principalment la responsabilitat de la ràpida circulació del virus a l’"insuficient" percentatge de vacunats i a la "relaxació generalitzada" de les mesures no farmacèutiques. Per això demana centrar esforços a vacunar els que encara no s'han immunitzat del tot, però també a generalitzar l'aplicació de la tercera dosi vista l'eficàcia que està tenint en països com el Regne Unit i Israel. Així, després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ja donés per descomptat la setmana passada que s'hauria d'aplicar a tothom, l'ECDC s'avança a les recomanacions de l'EMA i crida a administrar la punxada de reforç a tots els adults, amb prioritat per als més grans de quaranta anys i una vegada hagin transcorregut sis mesos després de la vacunació completa. "Les dosis de record haurien de sostenir el control de la transmissió juntament amb les mesures no farmacèutiques", diu L'ECDC.

Això no vol dir que la vacunació no funcioni, tot al contrari. Tant l'EMA com l'ECDC reiteren que la vacunació és eficaç, i així ho demostren les xifres. Si les autoritats europees recomanen administrar la vacuna de reforç és perquè pot contribuir a reduir els contagis de manera potencial, després que s'hagi observat un declivi "moderat" de la seva eficàcia al cap de mig any. Però la "prioritat", ha recalcat Amon, és tancar la bretxa i començar a aplicar mesures ràpidament si es vol salvar Nadal i l'hivern. Vinculat també a la tercera dosi hi ha el debat sobre la vigència del certificat digital i les restriccions a la mobilitat dins la Unió Europea. La Comissió està preparant una actualització de les recomanacions en aquest sentit per evitar el desgavell de normes arreu de la UE i intentar mantenir al màxim la llibertat de moviment, al mateix temps que s'estimula la vacunació.

stats