Internacional 31/10/2019

Els EUA fan públiques les primeres imatges de l'atac a Al-Baghdadi

El Pentàgon explica que va tirar el cos del líder de l'Estat Islàmic al mar en les primeres 24 hores posteriors a la seva mort

Ara
2 min
Captura d'un vídeo gravat per un dron militar dels Estats Units que mostra el complex on estava el líder de Daeix Abu Bakr al-Baghdadi

WashingtonEls Estats Units han fet públiques les primeres imatges de l'operació militar que va acabar amb la vida del líder de l'Estat Islàmic Abu Bakr al-Baghdadi. El Pentàgon ha desvelat que va tirar les restes mortals del màxim dirigent del grup terrorista al mar durant les 24 hores següents a la seva mort.

"Les restes d'Al-Baghdadi van ser enterrades al mar d'acord amb la llei de conflictes armats dins de les 24 hores posteriors a la seva mort", va dir en roda de premsa al Pentàgon el general Kenneth F. McKenzie Jr., cap del comandament central de les forces armades dels Estats Units (CENTCOM per les sigles en anglès).

McKenzie Jr. va mostrar fotografies i vídeos en blanc i on es veia la granja, rodejada per un mur, on s'amagava Al-Baghdadi, un edifici situat a la localitat siriana de Barisha, a tot just sis quilòmetres de la frontera turca, a la província d'Idlib.

"Les forces d'assalt van rodejar les instal·lacions i es va demanar repetidament a les persones que hi havia dins que sortissin sense oposar resistència", va assegurar McKenzie Jr., que va explicar que tothom que va sortir va ser retingut i escorcollat per comprovar si duien armes i, posteriorment, van ser posats en llibertat. En el grup que va sortir a l'exterior hi havia onze menors, va explicar el general mentre mostrava els vídeos.

McKenzie també va indicar que durant l'atac van morir sis membres de l'Estat Islàmic (quatre dones, Al-Baghdadi i un altre home) que s'havien quedat dins l'edifici i que, a criteri del grup d'assalt, suposaven una "amenaça". Segons la versió del Pentàgon, els van avisar repetidament i en àrab que es rendissin, sense que els fessin cas.

Un cop dins de l'edifici, els militars nord-americans haurien descobert que Al-Baghdadi intentava fugir o amagar-se dins d'un túnel. "Quan la captura per part de les forces especials era imminent, Al-Baghdadi va fer detonar una bomba, i es va matar a ell mateix i dos nens petits que l'acompanyaven", va detallar McKenzie Jr. Quan es va conèixer l'abast de l'operació, els Estats Units havien informat que havien mort tres nens al costat del líder de l'Estat Islàmic, una dada que ara han rectificat.

Després del suïcidi d'Al-Baghdadi, les forces nord-americanes van recollir mostres d'ADN per comprovar-ne la identitat i confirmar que era el líder del Daeix, el terrorista més buscat des de la mort del cap d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, en una operació similar el 2011. El cos de Bin Laden també va ser tirat al mar, en aquest cas moment des del portaavions USS Carl Vinson. El cos havia estat rentat i embolicat en un llençol blanc, segons prescriu la llei islàmica, i abans de ser tirat a l'aigua un militar va recitar una oració que va ser traduïda a l'àrab. En el cas d'Al-Baghdadi no ha transcendit cap detall d'aquesta part del procediment.

stats