Internacional 20/03/2023

"Estimat amic": Xi i Putin s'ensabonen a Moscou

El president xinès busca escenificar amb el viatge un paper de mediador internacional centrat en Ucraïna

4 min
El president rus Vladimir Putin i el president xinès Xi Jinping

PequínMoscou és l'escenari de la històrica trobada entre Xi Jinping i Vladímir Putin, en plena invasió russa d'Ucraïna que ha derivat en una guerra fosca i ara profundament enquistada. Els dos líders, que van firmar una aliança sense límits dies abans de l'inici d'aquesta invasió, reafirmen ara la sintonia i exploraran una possible sortida al conflicte. Almenys això és el que diuen les versions oficials, sostingudes per la proposta de pau estudiada des de Pequín i que no acaba de convèncer a Occident i, especialment, a Kíiv. El simbolisme de la visita, de tres dies, és majúscul. S'espera que, un cop hagi finalitzat el viatge, Xi trucarà el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. També com a primera vegada des que va començar la invasió, ara fa un any.

Xi ha iniciat la visita d'estat ratificant les bones relacions entre les dues potències i assegurant, només trepitjar territori rus, el seu compromís amb Putin. “En un món lluny de ser pacífic, la Xina està preparada per defensar juntament amb Rússia el sistema internacional organitzat al voltant de l'ONU; preparada per vetllar per un ordre mundial multipolar basat en el dret internacional i les normes bàsiques de les relacions internacionals”, ha apuntat el líder de Pequín.

El president xinès ha arribat a Moscou com a potencial mediador després de presentar, el mes passat, un pla de pau que exigeix un alto el foc. Des del Kremlin s'ha assegurat que “inevitablement” els dos mandataris discutiran el pla i que Vladímir Putin exposarà “aclariments exhaustius” sobre la postura russa. Abans de l'aterratge de Xi a Moscou, fonts ucraïneses van insistir com a condició per a la pau en la necessària retirada de les tropes russes del seu territori. És un avís davant del paper de pacificador que vol exercir el president xinès, ja que el document que va presentar Pequín no incloïa aquest requisit, però sí l'aixecament de les sancions a Moscou. Molts experts consideren que la solució de Xi beneficia més Putin que Zelenski.

Més elogis

"Estimat amic". És el terme que han utilitzat els dos mandataris per saludar-se. S'han elogiat mútuament. “La Xina ha fet un pas endavant colossal aquests darrers anys. Això causa un interès sincer a tot el món, i fins i tot els envegem una mica”, ha dit Putin a Xi en aquesta primera presa de contacte abans de la gran cimera de dimarts, on es duran a terme les converses oficials i la signatura dels acords. Aquest dilluns tocava trobada "informal" i privada i, posteriorment, sopar de gala.

El president xinès Xi Jinping a la seva arribada a Moscou el 20 de març.

Xi ha considerat la visita com “un viatge d’amistat, cooperació i pau”, segons ha escrit en un article publicat aquest dilluns al diari rus Rossíiskaya Gazeta. En aquest text, ha afirmat que el poble rus donarà suport a Putin: “Sé que el seu país celebrarà eleccions presidencials l'any vinent. Gràcies al seu fort lideratge, Rússia ha fet un progrés significatiu en els darrers anys i ha assolit l’èxit i la prosperitat pel país. Estic segur que el poble rus el recolzarà [a Putin] fermament en les seves bones iniciatives”.

Tants d'elogis generen recel a Occident. També a Kíiv. El govern de Zelenski tem que el viatge de Xi només serveixi per reforçar Moscou i que Pequín acabi ajudant el seu soci subministrant-li armes, una opció que el gegant asiàtic sempre ha negat. Des de Washington, per exemple, fa setmanes que es va advertir d'aquesta possibilitat. Fins ara, Pequín no ha condemnat la invasió russa, s'ha negat a anomenar la guerra amb totes les seves lletres i ha mantingut, en general, un calculat equilibri escorat cap a Moscou.

Simbolismes

Xi Jinping, que arriba amb reputació de mediador després de l'acord afavorit per Pequín entre l'Iran i l'Aràbia Saudita, ha elegit Moscou per fer el seu primer viatge oficial després de ratificar el seu tercer mandat com a president a la sessió anual del Parlament. El xinès, doncs, busca reforçar aquest rol de líder global capaç de treballar per aconseguir la pau d'altres. Putin també vol beneficis d'aquesta visita. En primer lloc, reconeixement internacional, més buscat que mai arran de la campanya d'aïllacionisme accentuat amb què Occident busca castigar-lo per atacar Kíiv. En segon, perquè la trobada es produeix dos dies després que el president rus es passegés per Mariúpol, una ciutat assetjada i ocupada per les tropes russes, un acte que és difícil d’encaixar en el respecte que la Xina demana per la sobirania de tots els països.

La visita d'estat, cal no obviar-ho, també es produeix amb pocs dies de diferència amb l’ordre de detenció contra Putin per crims de guerra per part del Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia. La resposta russa ha estat anunciar una querella contra el fiscal i els magistrats del TPI. És un acte simbòlic, però que compta amb la comprensió xinesa, ja que a través del seu portaveu d'Exteriors, Wang Wenbin, ha demanat al TPI que eviti la “politització i la doble moral”.

stats