Migració
Internacional 12/05/2023

Escenes d'ansietat i cansament a la frontera dels EUA un cop caducat el Títol 42

La situació és tranquil·la però els agents es preparen per als dies següents

Jack Healy, Soumya Karlamangla i Edgar Sandoval (The New York Times)
3 min
Migrants a la frontera entre Mèxic i els Estats Units a prop de San Diego, aquest divendres.

Frontera sud dels Estats UnitsJulia Hermosa Gamara, el seu marit i la seva filla de 13 anys van córrer, aquest dijous a la nit, a través de les canyes i els arbustos al llarg del costat mexicà de la frontera de Mèxic amb Arizona, tan de pressa com van poder, per travessar el riu Colorado i entrar als Estats Units abans que expirés el Títol 42, la mesura impulsada per Donald Trump durant la pandèmia que ha permès fer fins a 2,6 milions d'expulsions en calent en els darrers tres anys. I és que el canvi de normativa no va acompanyat de previsions més favorables per als migrants. De fet, l'actual president, Joe Biden, ha impulsat un ventall de mesures destinades a blindar la frontera, limitar el dret d'asil i endurir les sancions si s'entra al país il·legalment.

Gamara i la seva família van arribar al mur fronterer uns quants minuts tard. Mentre esperaven que un autobús els portés a ells i unes cinc dotzenes de migrants més sota custòdia policial, Gamara, de 49 anys, es preocupava per si havien perdut l'última oportunitat i serien retornats. L'administració de Joe Biden ha deixat clar que qualsevol persona que arribi als Estats Units de forma il·legal no podrà optar a demanar asil.

"Ens deportaran", deia Gamara, plorant i agafant la mà del seu marit. "No ens deixaran entrar". La família va explicar que fugien de la violència i les amenaces de mort a la ciutat peruana d'Ayacucho, on recentment les forces de seguretat van reprimir mortalment les protestes en plena crisi política al país. Gamara explicava que el seu pare va ser assassinat per la guerrilla als anys vuitanta i tem que la seva família pateixi represàlies si són retornats al Perú. "Hem hagut de deixar-ho tot, tot, tot, tot", repetia. "Si tornem, ens mataran".

Situació tranquil·la a la frontera

La situació a la frontera la mitjanit de dijous, quan va caducar el Títol 42, va ser en general tranquil·la, amb algunes persones creuant i funcionaris estatunidencs preparant-se per al que podria ser un augment dràstic del flux de migrants, a mesura que passin les hores o els dies.

Per exemple, al pont internacional McAllen-Hidalgo que porta a Texas, els agents fronterers estaven preparats, alguns amb casc i equip antidisturbis. Un petit grup de migrants esgotats es van posar en fila davant seu, inclòs un pare amb una criatura petita als braços. A prop de la frontera amb Califòrnia, trenta minuts després que la norma expirés, un cotxe patrulla transportava un grup de migrants de tornada cap al campament de Tijuana. Un agent oferia mantes a les noies que sortien de la furgoneta. Poc després, la gent del campament s'instal·lava per passar la nit, ben embolicats amb les mantes per evitar el fred.

I a Brownsville, Texas, el veneçolà Brayan Piar caminava amb altres migrants cap al centre de processament improvisat pel departament de Seguretat Nacional. Tenia els pantalons encara molls i plens de fang mentre coixejava pel dic del riu alhora que celebrava que havia arribat mentre el guiaven els agents de la patrulla fronterera.

Noves restriccions

En plena pandèmia de covid, el març de 2020 sota el mandat de Donald Trump els Estats Units van treure del calaix una llei de fa més d’un segle pensada per protegir els estatunidencs de la propagació de malaties. La norma, anomenada títol 42, facultava els agents fronterers a expulsar en calent els igrants que arribessin al país, inclosos els demandants d’asil.El govern de Biden, contra el que havia promès en campanya, va mantenir la mateixa política, cosa que li va generar crítiques a dreta i esquerra.

Caducada l’excepcionalitat sanitària, l’administració Biden ha endurit la llei per tal d’obligar els qui poden demostrar persecució a demanar asil a la frontera, obrint un procés que pot durar anys.

stats