Pandèmia

Negligències, insults i manipulacions: 100.000 'whatsapps' del govern britànic sobre el covid, al descobert

El ministre de Sanitat, Matt Hancock, va ignorar advertiments que van acabar causant un excés de morts a les residències de tercera edat durant la primera onada

4 min
Covid al Regne Unit

LondresDowning Street no troba cap moment de pau. Fa 72 hores que l'epicentre de la política britànica es veu esquitxat per la filtració periodística més gran des de l'escàndol de les despeses dels parlamentaris, l'any 2009. Una bola de neu que no para de créixer. En aquest cas, sobre la polèmica gestió de la pandèmia al Regne Unit. El Daily Telegraph, el mateix diari que va posar al descobert l'ús i abús de les dietes que feien els diputats de Westminster, ha tingut accés a més de 100.000 whatsapps del ministre de Sanitat durant la primera part de la pandèmia, Matt Hancock, i de les respostes que va obtenir de gran part dels membres del consell de ministres, incloses les del premier Boris Johnson.

La filtració, que posa de manifest un llenguatge de vegades descarnat i fins i tot cínic –per exemple, sobre els turistes atrapats en hotels de confinament a preus exorbitants–, té lloc mesos abans que la comissió d'investigació sobre la pandèmia comenci a treballar. Tot plegat, ha tornat a obrir vells debats, molt intensos al país entre el 2020 i els primers mesos del 2022, com ara sobre la conveniència dels confinaments.

En el primer lliurament d'informació, alguns dels missatges revelen que Hancock va rebutjar el consell de la màxima autoritat mèdica d'Anglaterra, el professor Chris Whitty, en relació amb la manera d'abordar la pandèmia a les residències de la tercera edat, on hi havia la població més vulnerable. El 14 d'abril del 2020, tres setmanes després que entrés en vigor el primer confinament, Whitty va recomanar al ministre que es fessin tests "a tothom que hi entrés". Però Hancock no li va fer cas –és cert que no hi havia tests per a tothom– i va indicar als seus col·laboradors que "això només afegia més confusió".

En canvi, va introduir la norma de fer proves obligatòries a aquells que hi arribaven des dels hospitals. De fet, abans de la primera indicació de Whitty, s'havia suggerit que a les residències de la tercera edat no es requerissin proves negatives ni tan sols per als pacients dels hospitals. I no va ser fins al 14 d'agost del 2020 que el ministeri de Sanitat va obligar a fer proves a tothom que hi entrés. Com a resultat d'aquella política, entre març i maig del 2020 hi va haver més de 24.000 morts a les residències angleses per sobre de les habituals, un augment del 45%.

Hancock –acusat pel premier Johnson d'"inútil total" en uns whatsapps que va intercanviar amb qui havia estat el seu gran estrateg del Brexit, Dominic Cummings, abans de barallar-s'hi– va caure definitivament en desgràcia el juny del 2021, quan va haver de dimitir després que es fes públic que havia trencat les regles del confinament i del contacte social per trobar-se amb la seva amant, Gina Coladangelo, una de les seves col·laboradores al departament. L'ensorrament definitiu de Hancock, que malgrat tot contínua com a diputat, va tenir lloc la tardor passada quan va participar en el programa de televisió I’m a celebrity… get me out of here!, on els participants se sotmeten a veritables vexacions a la jungla. En el seu cas, va haver de menjar penis de camell i vagina d'ovella. Va cobrar 400.000 lliures per participar-hi.

"Quina colla de 'gilipolles'"

Els missatges fins ara difosos també ofereixen una visió molt diferent de la narrativa oficial del govern en relació amb altres aspectes claus per fer front a la pandèmia: per exemple, sobre com es prenien les decisions dels confinaments, la conveniència de fer o no tests, el tancament de les escoles o la utilitat de dur o no mascareta. Quant al tancament de les escoles, els missatges que es van creuar Hancock i el ministre d'Educació, Gavin Williamson, han posat en peu de guerra la comunitat educativa.

Reproducció d'un dels diàlegs entre el ministre de Sanitat i el d'Educació, tal i com apareix al 'Telegraph'.
Matt Hancock i la periodista Isabel Oakeshott, durant la presentació dels Dietaris del ministre..

Davant la llavors imminent reobertura dels centres (maig del 2020), els sindicats de professors pressionaven per tenir més garanties de seguretat a les aules. Però el ministre d'Educació no ho veia de la mateixa manera. Un parell de frases d'un diàleg entre Hancock i Williamson són feridores. El primer diu: "Quina colla de gilipolles són els sindicats de l'ensenyament". I el ministre del ram li responia: "Sé que realment odien la feina".

Unes altres revelacions indiquen que Anglaterra va adoptar l'ús de les mascaretes a les escoles, tot i les poques evidències del benefici que aportaven, segons alguns científics, per evitar un xoc amb Nicola Sturgeon, que a Escòcia ja ho havia decidit.

Com no podia ser d'una altra manera, Boris Johnson també apareix en la informació. Però per mostrar dubtes en relació amb el segon confinament, que va anunciar l'1 de novembre del 2020 i que va entrar en vigor el dia 4. Johnson estava amoïnat perquè l'havia decretat malgrat haver rebut avisos que les dades científiques eren "molt errònies". En un altre intercanvi de missatges semblava expressar el desig de fer sortir el país del confinament abans del previst. Però va seguir el consell dels seus assessors de mitjans de comunicació –Lee Cain i James Slack–, que li van dir que la mesura anava "massa per davant de l'opinió pública".

Els missatges de Johnson són aigua beneita per a tots aquells que s'oposaven als confinaments i que ara veurien confirmades algunes de les seves teories. Per exemple, que es van imposar criteris científics més aviat poc exactes.

La filtració, que amenaça amb dominar la vida política britànica les pròximes setmanes, l'ha facilitada al Telegraph –un diari conservador– la periodista Isabel Oakeshott. Actualment cap d'internacional a la cadena privada Talk TV, Oakeshott va tenir accés als missatges de Hancock mentre col·laborava amb l'exministre de Sanitat en l'elaboració del llibre, publicat el desembre passat, Pandemic diaries (Diaris de la pandèmia).

Aquest dijous, en una entrevista a BBC Radio 4, la periodista, que sempre havia denunciat l'arbitrarietat dels confinaments i el dany que causaven a tota la societat, ha defensat el lliurament dels missatges al diari per "raons d'interès públic", tot i que en va tenir coneixement gràcies a una situació de privilegi i treballant sota contracte de confidencialitat. L'exministre l'ha acusada d'una "enorme traïció" i d'haver "trencar la confiança". Tanmateix, Hancock assegura que els missatges s'han publicat de manera esbiaixada "per adaptar-se a una política anticonfinament".

stats