Estats Units

Elon Musk reobre el compte de Twitter de Donald Trump, que l'ignora

El nou propietari de la xarxa social ha fet una enquesta en la qual el 51% han votat a favor de retornar el compte a l'expresident dels EUA

2 min
Donald Trump

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump torna a tenir compte de Twitter. El nou propietari de la xarxa social, el multimilionari Elon Musk, l'hi ha reinstaurat aquest diumenge després d'haver fet una enquesta aquest cap de setmana a Twitter mateix: un 51,8% dels 15 milions d'usuaris –segons el recompte de Twitter– que hi han participat han votat a favor de tornar a obrir el compte de Trump, en contra del 48,2% que s'hi han oposat. "El poble ha parlat. Trump serà reinstaurat. Vox populi, vox Dei", ha tuitat Musk. Trump, però, assegura que no li interessa tornar-lo a fer servir.

Trump ha estat silenciat a Twitter durant més d'un any i mig. La xarxa social va tancar el compte del llavors president en funcions després de l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, perquè va entendre que la seva retòrica havia fomentat aquell atac violent al Congrés nord-americà, en el qual van morir cinc persones. Ara Trump recupera aquest altaveu pocs dies després d'anunciar que es tornarà a presentar com a candidat a la presidència per a les eleccions del 2024.

El compte de l'expresident, ja reobert, ha anat acumulant de nou seguidors des de dissabte a la nit i ha arribat aquest matí de diumenge als 52 milions. Al vespre el compte ja en tenia 86,2 milions, molt a prop dels 88 milions que tenia quan li van tancar el 2021. Aquest matí de diumenge, però, encara hi apareixia com a últim tuit el que va fer el 8 de gener del 2021 per dir que no assistiria a la inauguració del nou president, Joe Biden, aquell 20 de gener. De fet, segons Reuters, l'expresident ha dit aquest mateix cap de setmana que no té gens d'interès a tornar a Twitter. "No veig cap raó per fer-ho", ha respost Trump quan l'hi han preguntat per Twitter durant una reunió de donants republicans organitzada per la Coalició Jueva Republicana, aquest cap de setmana a Las Vegas. L'expresident aposta per seguir amb la seva pròpia plataforma, Truth Social, una aplicació desenvolupada pel seu Trump Media & Technology Group (TMTG).

A través d'aquestes xarxes pròpies i d'una agressiva estratègia de propaganda per correu electrònic, Trump ha impulsat la seva campanya política cap a les presidencials del 2024. "Lluitaré com ningú ha lluitat mai fins ara", deia un dels molts eslògans en aquests correus. Però els minsos resultats del Partit Republicà a les eleccions de mig mandat d'aquest mes de novembre fan ombra a la seva candidatura. De fet, en aquesta mateixa reunió de donants republicans de Las Vegas s'han alçat algunes veus que dubten de si la candidatura de Trump és la millor aposta per al 2024. A més del governador de Florida, Ron DeSantis, que ja sona des de fa dies com a possible competidor de Trump, durant la reunió han sonat també altres noms, com el de l'exvicepresident Mike Pence o el de l'exambaixadora dels EUA a l'ONU Nikki Haley.

Un altre element que enfosqueix la seva candidatura és la multitud de causes obertes que té amb la justícia. Aquest mateix divendres, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va nomenar un fiscal especial en la investigació oberta contra Trump tant per haver-se endut documents classificats de la Casa Blanca com per la seva participació en l'intent de revertir els resultats electorals del 2020 que va derivar en l'assalt al Capitoli. El fiscal que s'encarregarà d'aquestes causes, Jack Smith, és un especialista en crims de guerra.

stats