Itàlia

La dreta i el Moviment 5 Estrelles abandonen Draghi i aboquen Itàlia a les urnes

La dimissió del primer ministre es farà efectiva probablement aquest dijous

4 min
Mario Dragui durant la moció de censura al parlament italià del dimecres 20 de juliol.

RomaL'experiència de Mario Draghi al capdavant del govern italià té les hores contades. Dos dels socis més importants de la coalició que va fer arribar l'expresident del Banc Central Europeu a l'executiu italià, el Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga, no han participat en una moció de confiança al Senat a la qual el primer ministre s'ha sotmès per verificar els suports amb què compta, després que la setmana passada anunciés la seva dimissió, congelada fins aquest dimecres pel president de la República, Sergio Mattarella, i que probablement es farà efectiva aquest dijous. La crisi al govern italià sembla ara inevitable.

A primera hora del matí, semblava que el desenllaç del dia seria un altre. En un discurs al Senat, on aquest dimecres s'havia presentat per exposar els motius de la seva renúncia, Draghi havia demanat als partits reconstruir la coalició d'unitat nacional que ha presidit durant 17 mesos per poder tirar endavant les reformes que el país necessita. El mandatari havia llançat una agenda de reformes urgents. “Necessitem un nou pacte de confiança, sincer i concret, com el que ens ha permès fins ara millorar el país. ¿Els partits i vostès, els parlamentaris, estan a punt per reconstruir aquest pacte? ¿Estan a punt per confirmar l'esforç que van fer els primers mesos i que després es va esvair?”, ha preguntat Draghi.

En el discurs, de poc més de mitja hora, el primer ministre havia reconegut que no podia obviar les mostres de suport –i de pressió– rebudes en els darrers dies. No només una part important de la societat italiana li havia demanat que no renunciés, també diversos mandataris d'arreu d'Europa, dels Estats Units i líders d'institucions internacionals. “Estem aquí en aquesta seu avui, en aquest punt del debat, perquè i només perquè els italians ho han demanat”, ha recalcat, i ha esmentat en concret les manifestacions dels alcaldes i dels metges, “els herois de la pandèmia”. Però finalment, tot i la seva aparent voluntat de seguir, sembla que el seu fi ha arribat.

No hi ha hagut retrets directes, tot i que sí que ha llançat alguns dards contra dos dels socis de la coalició, la Lliga i el Moviment 5 Estrelles, aquests últims, responsables d'obrir una crisi política pel seu rebuig a un decret econòmic que consideraven insuficient. "No votar la confiança d'un govern del qual es forma part és un gest polític clar, que té un significat evident. No és possible ignorar-lo", ha reconegut Draghi a l'explicar els motius de la seva dimissió.

La tarda, clau

Davant la cambra alta, on ha repassat els èxits del seu govern, Draghi havia reiterat que Itàlia necessita una majoria parlamentària forta i no “que s'esvaeixi davant de mesures incòmodes”, per la qual cosa ha convidat els partits de la seva coalició d'unitat nacional, que inclou la majoria de les forces parlamentàries excepte els ultradretans de Germans d'Itàlia, a recompondre l'aliança que presideix des del febrer del 2021.

El primer ministre ha ofert als senadors una sortida a la crisi per evitar la convocatòria anticipada d'eleccions a la tardor, quan el país haurà d'aprovar una complicada llei de pressupostos i implementar les reformes previstes per accedir a un nou tram dels Fons de Recuperació de la UE dels quals el país és el beneficiari més gran. Però els partits polítics, immersos ja en la campanya electoral, han optat per ignorar-la.

El M5E, que va fer esclatar aquesta crisi després de no votar la setmana passada un decret econòmic amb mesures contra la inflació que anava unit a una moció de confiança per accelerar els tràmits parlamentaris, ha mantingut el seu pols al primer ministre exigint respostes concretes a les seves demandes. Amb tot, els grillini han defensat que la seva intenció no era tombar la coalició, sinó canviar la política econòmica del govern.

L'abandonament de la dreta

El cop de gràcia ha arribat, tanmateix, per la dreta. La Lliga de Matteo Salvini i Força Itàlia de Silvio Berlusconi han reivindicat el seu rebuig a mantenir el suport a un executiu que inclogui el M5E i han exigit al primer ministre una renovació dels actuals ministres. Ni tan sols la intervenció in extremis del president de la República, que ha intentat fer de mediador durant tot el dia mantenint converses telefòniques amb Berlusconi i el mateix Draghi, ha obtingut resultats.

La votació en un Senat gairebé desert per les absències de grillini i conservadors ha acabat amb 95 vots a favor del primer ministre i ha certificat el final del govern Draghi, tot i que cap de les forces ha volgut assumir la responsabilitat de la desfeta. Després de verificar la manca de suport de les principals formacions de la coalició, el primer ministre ha abandonat el Senat abans de la conclusió de la votació i aquest dijous es reunirà al Palau del Quirinal amb Mattarella, que en les pròximes hores podria dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades a principis d'octubre.

La més que probable renúncia del primer ministre obre un període d'incertesa a Itàlia que inquieta la Unió Europea, on Draghi és considerat “una garantia” per a l'estabilitat del país transalpí i, de rebot, de Brussel·les.

stats