Dones de l'Afganistan i l'Iran reclamen penalitzar "l'apartheid de gènere" com a crim contra la humanitat

Acadèmiques, activistes i exdiputades denuncien que són víctimes "d'una guerra extrema, sistemàtica i estructural"

2 min
Un grup de dones afghaneses a un mercat

BarcelonaUn grup de dones iranianes i afganeses, que inclou acadèmiques, activistes i exdiputades, ha publicat aquest 8-M, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, una carta oberta per reclamar la fi de l'"apartheid de gènere". Les autores hi denuncien que el dret internacional no recull com a crim la discriminació sistemàtica contra les dones i les nenes en règims com els dels talibans o els aiatol·làs. En la seva interpretació actual, el crim d'apartheid s'aplica només a la discriminació per raó de raça.

La campanya denuncia que les dones i nois que viuen sota els règims de la República Islàmica de l'Iran i els talibans a l'Afganistan "viuen en una guerra extrema, sistemàtica i estructural contra elles", i que aquests règims es basen en un conjunt de lleis que discriminen les dones en l'àmbit econòmic, l'educatiu pel que fa al dret al propi cos i en l'autonomia personal. Són sistemes "concebuts per deshumanitzar i reprimir les dones amb l'objectiu de reforçar el poder" dels homes, al preu de vulnerar els drets més fonamentals.

En declaracions a l'ARA des de Nova York, Fawzia Koofi, la primera dona que va ocupar la vicepresidència del Parlament afganès, que és una de les primeres signants de la carta, reclama aquest canvi al dret internacional. "A l'Afganistan, les dones han estat esborrades de l'esfera pública: no poden treballar, ni anar a l'escola o a la universitat, ni tenir cap activitat política. Les activistes, les meves col·legues, són detingudes si protesten. És un apartheid contra les dones, el mateix que els talibans van imposar durant 40 anys, i mai es van haver d'enfrontar a un tribunal. Cal acabar amb aquesta cultura de la impunitat, perquè s'està convertint en una tendència mundial veure les dones com un objecte a destrossar".

Com a l'Afganistan, a l'Iran les dones estan sotmeses igualment a un sistema de segregació de gènere. "A la República Islàmica de l'Iran, les dones tenen prohibides moltes àrees d'estudi, no poden assistir a esdeveniments esportius i tampoc obtenir un passaport o viatjar fora del país sense el permís dels seus marits. Les vides de les dones i els seus testimonis valen la meitat que els d'un home en el sistema legal i se les força a portar el hijab", diu la carta oberta. "Aquestes prohibicions, i el sistema legal al qual pertanyen, busquen imposar i mantenir la subjugació de les dones als homes i a l'Estat. Si violen aquestes lleis s'exposen a la violència, l'empresonament i la mort".

La campanya vol fer costat també a la lluita de les dones en aquests països: "Per aconseguir els objectius de la revolució liderada per les dones a l'Iran i fer costat al valent desafiament de les dones afganeses que veuen brutalment arrabassats els seus drets, la comunitat internacional ha de reconèixer com correspon els perjudicis causats per un sistema consagrat legalment en què les dones siguin tractades com a ciutadanes de segona, no només a través de la condemna, sinó també mitjançant una acció efectiva i concertada".

stats