França
Internacional 08/06/2023

La policia descarta el terrorisme en l'apunyalament a quatre criatures d'entre 1 i 3 anys a França

L'atac ha tingut lloc a la ciutat d'Annecy, al sud-est del país, i l'autor, un refugiat sirià, ha estat detingut

3 min
Els serveis d'emergència al lloc de l'atac amb ganivet a Annecy

ParísFrança està en estat de xoc pel brutal atac amb arma blanca d'aquest dijous en un parc de la ciutat d'Annecy, als Alps, contra criatures d'entre 22 mesos i 3 anys. Un home de 31 anys armat amb un ganivet ha entrat poc abans de les deu del matí a la zona infantil dels anomenats Jardins d'Europa, situats al costat del turístic llac d'Annecy, i ha atacat nadons que anaven amb cotxet i nens que hi jugaven. El balanç és de sis ferits molt greus: quatre menors i dos adults. Tres d'ells –dos germans de 2 i 3 anys i una persona adulta– es troben en estat crític. "Estem commocionats per aquest acte odiós i inqualificable", ha dit la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, des del lloc dels fets. Dos dels menors ferits són de nacionalitat britànica i neerlandesa i feien turisme amb les seves famílies a la zona.

El presumpte autor és un refugiat sirià sense domicili fix a França que ha estat detingut per la policia immediatament després de l'atac. Segons la Fiscalia, l'home va obtenir fa deu anys l'estatut de refugiat a Suècia, on havia viscut fins que es va traslladar a França a finals de l'any passat. De moment, es desconeixen els motius de la seva acció, però la Fiscalia que investiga els fets descarta que es tracti d'un atemptat terrorista i ha obert una investigació per intent d'assassinat. Tampoc consten antecedents policials o problemes psiquiàtrics i es creu que ha actuat en solitari.

Les imatges de l'acte que testimonis han gravat amb el mòbil i s'han publicat a Twitter són d'extrema cruesa –alguns vídeos han estat posteriorment esborrats– i mostren l'home caminant tranquil·lament pel parc buscant infants mentre se senten crits i es veuen mares, pares i àvies intentant fugir amb les criatures en braços o a dins del cotxet. Una dona gran amb un cotxet intenta sortir de l'àrea infantil, però no ho aconsegueix i l'home s'hi dirigeix i l'aparta bruscament per poder atacar el nadó amb el ganivet, mentre ella prova d'impedir-ho sense èxit. Al seu costat, un home intenta distreure l'atacant i allunyar-lo del parc. "[L'atacant] ha començat a cridar, ha caminat cap als cotxets i ha començat a apunyalar repetidament les criatures", ha explicat un testimoni a BFMTV.

L'assaltant, cristià

En un altre vídeo citat per mitjans francesos, es veu l'atacant cridant en anglès en dues ocasions "en nom de Jesucrist" mentre apunyalava els petits. Segons la premsa del país, l'home portava una creu cristiana en el moment de ser detingut i havia s'havia declarat sirià cristià quan va fer la demanda d'asil a Suècia.

"Tot el país està en estat de xoc", ha declarat la primera ministra en una breu roda de premsa. El president de França, Emmanuel Macron, ha qualificat l'atac "d'una covardia absoluta" a través de Twitter i ha traslladat l'afecte a les famílies afectades i als serveis d'emergència. Els fets han produït una gran commoció a França per la brutalitat de l'atac i l'edat de les víctimes.

El diputat regional de l'Alta Savoia Antoine Armand ha qualificat l'atac d'"abominable" en un tuit. "Encara en sabem ben poca cosa, però tot el meu suport a les víctimes, els familiars i les forces de l'ordre i de rescat", ha escrit.

La policia i els soldats francesos protegeixen la zona després que diversos nens i un adult hagin resultat ferits en un atac amb ganivet a Annecy
stats