Màfia italiana

Cau el cap de la Cosa Nostra, Messina Denaro, fugit des de feia 30 anys

Era el criminal més buscat d'Itàlia i ha estat arrestat pels carabinieris en una clínica de Palerm

4 min

RomaMatteo Messina Denaro, l'últim padrí de la Màfia, el criminal més buscat d'Itàlia i Europa, ha estat detingut aquest dilluns en un hospital privat de Palerm, on acudia des de feia un any amb una falsa identitat per tractar-se d'un tumor. Condemnat a diverses cadenes perpètues per desenes d'assassinats, era fugitiu de la justícia des de feia tres dècades. La seva detenció, exactament un dia després del 30è aniversari de la caiguda del seu predecessor, Totò Riina, el capo dei capi de la Cosa Nostra, posa punt final a una de les pàgines més negres de la història italiana.

Messina Denaro era un fantasma per a les autoritats italianes. Des de l'ombra ordenava assassinats i movia els fils de la política i l'economia sicilianes. Així ho demostren els nombrosos processos judicials oberts en contra seu en aquestes tres dècades en què ha estat fugit de la justícia. El seu ascens a la cúpula de la Cosa Nostra va començar poc abans de la caiguda de Totó Riina, fugitiu durant 23 anys, i Bernardo Provenzano, que en va estar amagat 38 més, els històrics capos de la màfia siciliana, morts entre reixes, sepultats per diverses cadenes perpètues després de fer posar de genolls l'estat italià amb atemptats terroristes i assassinats a sang freda. Tot i això, el seu baptisme com a sanguinari criminal havia arribat molt abans.

Detenció Matteo Messina Denaro

Herència en el lideratge

El detingut era fill de Francesco, el cap mafiós de Castelvetrano, un petit poble de la província siciliana de Trapani. Va ser ell precisament qui va ensenyar al seu hereu els secrets de la Màfia abans que un infart posés fi a la seva vida el 1998. Passar de controlar la criminalitat local a arribar a la cúpula de la Cosa Nostra només va ser una qüestió de temps. Ho va fer primer sota les ordres de Riina i, després, de Provenzano. Amb aquest últim es comunicava a través de pizzini, petits trossos de paper on el cap mafiós dictava les seves ordres, sovint substituint les lletres per números, fins que va ser descobert al seu amagatall en una granja als voltants de Corleone, el seu poble natal, protegit per l'anomenada omertà, el mateix pacte de silenci que ha permès sobreviure Messina Denaro en clandestinitat durant 30 anys.

L'home més buscat d'Itàlia va arribar a ser un dels principals picciotti –soldats– de l'exèrcit de Provenzano, i després de la caiguda d'aquest el 2006, va aconseguir el control total de l'organització. Les autoritats italianes consideren Messina Denaro un dels més ferms defensors dins de la Cosa Nostra de l'estratègia del terror empresa per Riina als anys 1990 amb segrestos, homicidis i atemptats, com els que van assassinar els jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino el 1992.

Segrest d'un nen de 12 anys

Un any després, el sanguinari criminal va organitzar el segrest d'un nen de 12 anys, Giuseppe Di Matteo, fill d'un exmafiós penedit que havia començat a col·laborar amb la justícia. Com a vendetta per la traïció del seu pare, la Cosa Nostra va mantenir el nen en captivitat durant dos anys abans d'escanyar-lo i dissoldre el seu cadàver en un bidó amb àcid. Aquell mateix estiu, poc després del cruel assassinat, es va perdre Messina Denaro definitivament de vista.

En clandestinitat va tenir una filla, que assegura no haver vist mai el seu pare, i es comunicava amb els seus soldats a través del vell sistema dels pizzini. Però quan necessitava que els seus missatges arribessin amb rapidesa ho feia a través de la seva germana Patrizia, que va ser detinguda el 2013. Potser així, tornant-se invisible fins i tot per a la seva pròpia família, va aconseguir que el seu rostre fos un misteri fins avui per a les autoritats italianes.

Igual que Provenzano, que va ser detingut al seu poble, i Riina, mentre conduïa pels carrers de Palerm, les autoritats italianes sempre van sospitar que l'actual cap de la Cosa Nostra no estava amagat gaire lluny de la seva Sicília natal, encara que a diferència dels seus predecessors, a Messina Denaro se li suposava una vida envoltada de luxe, roba de marca, cotxes d'alta gamma i dones, el seu punt feble.

Als seus 60 anys, l'últim capo dei capi de la Cosa Nostra no és ni l'ombra del que va ser. Amb una gorra de llana i unes ulleres de sol que amagaven el seu estrabisme, el vídeo de la seva detenció a primera hora del matí en una clínica privada de Palerm mostra un home cansat i malalt. El criminal va arribar al centre mèdic on ha rebut quimioteràpia durant un any per a una revisió i es va registrar amb el fals nom d'Andrea Bonafede. Quan un carabinieri se li va acostar i li va preguntar com es deia, no va oposar resistència: “El meu nom és Matteo Messina Denaro”.

"Hem capturat l'últim assassí responsable de les massacres del 1992 i 1993", ha celebrat el fiscal de Palermo, Maurizio De Lucia. "És un deute que el país tenia amb les víctimes i que hem pagat en part", però ha advertit que "la màfia encara no ha estat derrotada". Això mateix pensa Salvatore Borsellino, germà del jutge assassinat. "Per una banda, hi ha satisfacció perquè un criminal ha estat finalment entregat a la justícia, però per l'altra hi ha amargor perquè han calgut, com amb Riina, 30 anys".

stats