Emergència Climàtica
Internacional 16/11/2022

Després de Bolsonaro, torna Lula: "El món hauria de gastar diners en la lluita climàtica i no en la guerra"

L'acord del G-20 dona embranzida a les negociacions finals de la cimera climàtica

2 min
El president electe del Brasil, Luiz Inacio Lula da Silva.

BarcelonaEl flamant president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha sigut el protagonista de la cimera del clima de l'ONU, la COP27, d'aquest dimecres. La seva compareixença s'esperava amb especial expectació: suposava el retorn del Brasil de Lula després de quatre anys de negacionisme climàtic i atacs mediambientals de Jair Bolsonaro. El primer missatge ha sigut contundent: "El món hauria de gastar més en la lluita climàtica i no en la guerra", ha dit des de la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh.

Després el futur mandatari brasiler s'ha compromès a reforçar les polítiques mediambientals del Brasil, perfectament conscient del desastre que han representat quatre anys de Jair Bolsonaro, i ha assegurat que tindrà molt present l'emergència climàtica a l'hora d'escollir noms per al seu govern. Lula s'ha compromès a la COP27 a aturar la desforestació impulsada pel seu predecessor. El nou president brasiler fins i tot ha ofert el seu país per acollir la COP30, el 2025.

Abans i durant el seu discurs, s'han sentit cants a favor del polític brasiler. Activistes mediambientals han volgut expressar així la seva felicitat pel retorn de Lula o, més ben dit, per l'adeu de Bolsonaro. En aquest sentit, el líder del Partit dels Treballadors ha volgut deixar clar que "el Brasil ha tornat". També ha fet una menció especial als pobles indígenes, especialment perjudicats pels ecocidis de Bolsonaro.

Recta final

L'esperat discurs de Lula arriba en la segona setmana de la COP27, la de les discussions a escala ministerial, i just quan les negociacions a porta tancada inicien la seva recta final, per tractar d'aconseguir algun acord polític prou substanciós. En aquest sentit, els negociadors han donat la benvinguda a la declaració final de la reunió del G-20, que ha sortit aquest dimecres de Bali i que inclou encara el límit dels 1,5 °C d'escalfament global com a objectiu prioritari de les potències econòmiques globals. Un compromís que ja estava a l'Acord de París, però que al ritme d'emissions actual sembla cada cop més difícil d'obtenir.

El text final del G-20, de fet, fins i tot menciona el tema estrella de la COP27, que és la qüestió de les "pèrdues i danys" que pateixen els països més pobres i vulnerables a la crisi climàtica. Tot i l'ambigüitat sobre la qüestió, el simple fet que s'hi mencioni ha estat interpretat a Egipte com un signe positiu de cara a les negociacions finals d'aquests dies.

Amb tot, els països pobres continuen fent pressió perquè el text final de la COP27, que s'hauria d'aprovar divendres a la nit però és molt probable que no estigui enllestit fins al cap de setmana, inclogui algun tipus d'acord per posar en marxa un mecanisme de "pèrdues i danys". Però en els últims dies han transcendit alguns intents tant de la Xina com l'Aràbia Saudita d'aigualir aquesta qüestió que posen en perill l'acord final. En l'esborrany que hi ha fins ara, però, sí que es manté viu el límit dels 1,5 °C.

stats