Desenes de milers de francesos surten al carrer contra la pressió de Macron als no vacunats

Les manifestacions reclamen "llibertat" i critiquen "la dictadura sanitària" del govern

ARA
2 min
Imatge de la manifestació contra la vacuna del covid-19 aquest dissabte a París.

BarcelonaUna part dels francesos continua enfurismada per les paraules que, dimarts, va pronunciar el president Emmanuel Macron contra la població que no s'ha volgut vacunar. "Els fotré fins al final", va dir el mandatari. Aquest dissabte, i com a resposta a aquestes declaracions, desenes de milers de persones han sortit al carrer en diverses ciutats de França per clamar contra la pressió que l'Elisi està fent contra els contraris a posar-se la punxada pel covid-19. El ministeri de l'Interior els ha xifrat en 105.200, en localitats com París, Montpeller, Estrasburg, Marsella, Lió o Tolosa.

A la capital francesa –també a Montpeller– s'han registrat aldarulls que han portat a la policia a llançar gasos lacrimògens. El govern ha comunicat 34 detencions a tot el país i una desena d'agents ferits lleus.

A París, on s'han mobilitzat 18.000 persones en diverses marxes d'acord amb el departament d'Interior, la més nombrosa ha estat convocada pel líder del moviment ultradretà Els Patriotes, Florian Philippot. La desfilada ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema "Llibertat" i hi dominaven les banderes franceses i les consignes contra Macron. “Macron, no volem el teu certificat”, "Prou dictadura sanitària" o les referències al president com un dictador han sigut els missatges més habituals. En una pantalla gegant s'hi han projectat missatges de suport de diverses personalitats internacionals, com Steve Bannon, antic conseller de l'expresident dels Estats Units Donald Trump.

L'"emmerder" de Macron, que el president ha volgut reafirmar en els següents dies –fins i tot divendres durant la visita a París de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen–, ha encès el debat sobre la vacunació a França, amb un marcat to electoralista, ja que les presidencials són a l'abril. Aquest clima s'ha vist present en els debats a l'Assemblea Nacional, que ha aprovat el projecte de llei del govern que obligarà a presentar un certificat de vacunació per poder participar en la majoria d'activitats socials del dia a dia a França.

Vacuna per agafar el tren

Des del juliol es necessitava presentar un certificat sanitari –amb vacunació o prova diagnòstica negativa–, però quan la llei tiri endavant només serà vàlid un certificat que demostri que es té la pauta completa de la vacuna contra el covid-19. Com en altres països europeus, les proves diagnòstiques ja no seran acceptades per, per exemple, accedir a un bar o un restaurant, anar al cinema, al teatre o a un estadi, o fins i tot viatjar en un transport públic de llarga distància, com un autobús, un tren o un vaixell.

L'executiu confia que el passaport entri en vigor cap al 15 de gener, com va anunciar en un primer moment, però això ja no està a les seves mans: el text passarà ara al Senat abans de tornar a l'Assemblea per ser ratificat i ser analitzat pel Consell d'Estat.

stats