Dia mundial en record de les víctimes de la barbàrie nazi
Internacional 27/01/2022

Crit d'alerta contra la ridiculització de la memòria de l'Holocaust

Margot Friedländer, supervivent dels camps de concentració nazis, denuncia al Parlament Europeu la banalització dels símbols de les víctimes

ARA
2 min
La supervivient de l'Holocaust Margot Friedländer al costat de la presidenta del Parlament Europeu, aquest dijous en la sessió plenària en record de les víctimes de la barbàrie dels nazis

BarcelonaLa supervivent centenària de l'Holocaust Margot Friedländer ha llançat aquest dijous un crit d'alerta contra la banalització dels crims del nazisme. En un discurs davant del ple del Parlament Europeu, a Brussel·les, per recordar les víctimes en el 77è aniversari de l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz, Friedländer ha advertit que avui en dia s'abusa "políticament" de la memòria de l'Holocaust, "de vegades fins i tot és ridiculitzada i trepitjada". També ha dit que "l'estrella jueva és utilitzada sense vergonya pels nous enemics de la democràcia per presentar-se en públic, i enmig d'una democràcia, com a víctimes". I ha afegit: "Tal dia com avui, hem d'estar units perquè la memòria de l'Holocaust sigui fidel i no sigui violentada per ningú". Margot Friedländer es referia així a l'ús que opositors a les mesures anticovid i a la vacunació n'han fet sovint els darrers mesos.

Friedländer ha conclòs amb un prec adreçat a l'opinió pública, a la qual ha instat a restar "vigilant i a no mirar cap a un altre costat, com vam fer llavors". "L'odi, el racisme, l'antisemitisme no han de ser l'última paraula de la història. Tractar les persones com a éssers humans, independentment del color de la pell, la religió o l'ètnia, és especialment veritat avui dia. La humanitat, la tolerància i el respecte són més importants que mai per a la convivència pacífica. Aquest és el meu desig en aquest important dia de record i commemoració, per al món, per a Europa i per a tots nosaltres", ha reblat.

Charles Michel, el president del Consell Europeu, ha recordat que l'Holocaust va ser "una tragèdia europea" i que "tots tenim una responsabilitat i un deure especials, alhora que tots som els guardians d'aquesta memòria”. Michel també ha destacat que Europa és la llar dels jueus i que defensar la democràcia europea significa lluitar contra l'antisemitisme. Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apuntat: "La Unió que volem construir és un lloc on cadascú pot ser qui vol ser. Un lloc on una dona jueva com Simone Veil, supervivent de l'Holocaust, pugui aixecar-se per convertir-se en presidenta d'aquest orgullós Parlament Europeu, un lloc on tothom té els mateixos drets i és tractat amb la mateixa dignitat".

stats