Amenaces nuclears

Corea del Nord fa noves proves amb míssils balístics capaços de carregar armes nuclears

L'admnistració Biden destaca la Xina com "el repte geopolític més important dels EUA" per la seva capacitat nuclear

ARA
3 min
Tanca de separació entre Corea del Nord i Corea del Sud a Paju. Chung Sung-Jun/REUTERS

BarcelonaEl líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha inspeccionat personalment aquest dimecres un llançament de prova de dos míssils balístics de llarg abast que, ha especificat, tenen capacitat per anar equipats amb armes nuclears. Kim Jong-un ha expressat "gran satisfacció" amb els llançaments i l'agència nord-coreana KCNA ha afegit aquest dijous que els míssils provats havien estat ja "desplegats en unitats de l'Exèrcit Popular de Corea per a l'operació d'armes nuclears tàctiques".

Els dos míssils llançats dimecres han volat durant gairebé 20 minuts fent "una forma de vuit sobre el mar del Japó" per finalment colpejar "els seus objectius", a 2.000 quilòmetres de distància, segons ha informat la KCNA. Ni el Japó ni Corea del Sud han informat d'aquest nou llançament, probablement perquè el tipus de míssil utilitzat no està tècnicament prohibit per les resolucions de l'ONU. Fa només uns dies, Pyongyang va llançar un míssil que va sobrevolar el Japó i va posar en alerta el govern nipó. En aquella ocasió, el tipus de míssil utilitzat, d'abast intermedi, sí que era dels prohibits per les resolucions de l'ONU. Pyongyang no en feia servir cap d'aquests des del 2017.

Kim Jong-un ha assegurat que, amb aquest nou llançament, el seu país demostra "una vegada més" que "està preparat per a la guerra" i que pot "sotmetre els enemics d'un sol cop amb un contraatac incondicional, mòbil, precís i poderós". També ha emfatitzat que l'explosió de míssils d'aquest dimecres és "un advertiment clar i inequívoc" als enemics de Corea del Nord.

Hores després, aquest dijous al vespre (la matinada de divendres hora local), Corea del Sud ha informat d’un altre llançament d’un míssil no identificat del seu veí del nord, que ha caigut al mar del Japó, el novè en vint dies. Pyongyang ho ha justificat com a “contramesura” pel foc d’artilleria de Corea del Sud. Seül havia desplegat avions militars una hora abans, quan deu aeronaus nord-coreanes han volat a prop de la frontera. Les forces armades sud-coreanes han afirmat que han dut a terme “una maniobra de resposta proporcionada corresponent al vol d'un avió militar de Corea del Nord”.

Pyongyang continua amb la seva escalada de proves militars, en un moment de màxima tensió al Pacífic nord per la baralla diplomàtica entre els Estats Units i la Xina (aliat de Corea del Nord) a compte de Taiwan. Precisament, el govern dels Estats Units ha fet pública aquest dimecres també la seva estratègia de seguretat nacional, que s'havia de publicar a la primavera, però es va ajornar per la invasió d'Ucraïna. El document, de 48 pàgines, admet que Rússia és l'amenaça de seguretat més urgent, però destaca que, fins i tot després de la invasió, la Xina és "el repte geopolític més important dels Estats Units".

Amenaces nuclears

La nova estratègia no suposa un canvi en les polítiques de seguretat ni introdueix noves doctrines. Reforça la idea que la Xina és el competidor més capaç a llarg termini, i també insisteix en destacar l'amenaça nuclear que suposen les dues potències rivals dels EUA. El govern de Donald Trump ja va posar fi a la desnuclearització assenyalant justament aquestes amenaces en la seva estratègia de seguretat nacional l'any 2018.

En el pròleg de l'estratègia presentada per l'administració nord-americana aquest dimecres, el president Joe Biden fa una distinció entre els tipus d'amenaces que plantegen Moscou i Pequín. "Rússia representa una amenaça immediata per al sistema internacional lliure i obert, i ignora de manera temerària les lleis bàsiques de l'ordre internacional, com ha demostrat la seva brutal guerra d'agressió contra Ucraïna". Però la Xina, d'altra banda, és "l'únic país amb la intenció de remodelar l'ordre internacional que té, cada vegada més, el poder econòmic, diplomàtic, militar i tecnològic per avançar en aquest objectiu".

stats