Estats Units
Internacional 23/12/2022

El comitè de l'assalt al Capitoli demana prohibir que Trump pugui tornar-se a presentar a les eleccions

L'informe final el considera el causant "central" del que va passar el gener del 2021

ARA
2 min
L'expresident dels Estats Units Donald Trump.

Barcelona"A fi que Amèrica torni a ser gran i gloriosa, anuncio la meva candidatura a la presidència dels Estats Units". Així anunciava el mes passat Donald Trump que el 2024 es tornarà a postular a les eleccions nord-americanes. Dos anys després d'haver abandonat la Casa Blanca sense haver reconegut la derrota, Trump ha fet el pas malgrat les crítiques del mateix Partit Republicà i malgrat que és assenyalat com a responsable de l'assalt al Capitoli del gener del 2021. El comitè parlamentari que investiga aquell episodi, de fet, conclou en el seu informe final, publicat aquesta matinada de divendres, que el causant "central" del que va passar el 6 de gener de l'any passat va ser "un home, l'expresident Donald Trump, a qui molts altres van seguir [...], i cap dels esdeveniments del 6 de gener hauria passat si ell no hi hagués estat involucrat". I fa una petició al Congrés que apunta directament contra els plans de l'expresident: que se li prohibeixi tornar-se a presentar a unes eleccions.

El text, de 850 pàgines, recull tot un seguit de recomanacions i, entre elles, destaca l'encaminada a evitar que Trump i els seus còmplices puguin optar a partir d'ara a un càrrec públic. Així, es demana als "comitès del Congrés amb jurisdicció" que considerin la creació d'un "mecanisme formal" que pugui impedir ocupar un càrrec federal o estatal als que vulnerin la catorzena esmena de la Constitució. Aquesta esmena assenyala que qualsevol persona que hagi jurat complir la Constitució i s'hagi vist embolicada en una "insurrecció" o hagi "ajudat els enemics de la Constitució" pot ser vetada per a un futur càrrec públic.

L'informe es publica tres dies després que el comitè, en la seva última audiència pública, anunciés que entre les seves recomanacions hi ha demanar al departament de Justícia que imputi Trump. Concretament, es demana que se'l consideri culpable de quatre delictes: incitació a la insurrecció, obstrucció d'un procediment oficial del Congrés, intent de frau als Estats Units i conspiració per presentar falsos testimonis electorals al Congrés i als Arxius Nacionals. En paraules del president del comitè, Bennie Thompson, aquest informe ofereix "amb detall" proves "sobre els esforços en diversos passos dirigits per Donald Trump per capgirar el resultat electoral del 2020 i bloquejar el traspàs de poder".

L'informe recalca que Trump era "conscient" que estava intentant obstruir un procediment oficial i que va estar "personalment implicat" en l'intent d'aturar la confirmació dels resultats dels comicis. També se l'acusa directament de "reclutar" desenes de milers de partidaris, molts d'ells armats i furiosos, perquè marxessin cap al Capitoli i "lluitessin a mort" a favor seu. "Si Trump i els que el van assistir en l'esforç de capgirar el resultat electoral no assumeixen la responsabilitat" del que van fer, el seu comportament pot ser un "precedent", una "invitació al perill per a futures eleccions", diu el text. Les recomanacions del comitè, d'alt valor simbòlic i polític, no són vinculants i és el departament de Justícia, que ja porta a terme la seva pròpia investigació, qui té potestat per imputar Trump.

stats