Internacional 24/10/2021

Colòmbia captura el narcotraficant més buscat des de Pablo Escobar

El govern feia sis anys que buscava Otoniel, que estava amagat a les muntanyes

ARA
2 min
Un grup de soldats colombians es fan una foto amb Otoniel, acabat de capturar.

BarcelonaColòmbia ha assestat aquest cap de setmana el cop més dur al narcotràfic en gairebé tres dècades. Tal com va anunciar diumenge a la matinada el govern colombià, el narcotraficant més buscat del país, Dairo Antonio Úsuga David –conegut popularment com Otoniel– ha estat detingut. "Aquest és el cop més dur que li hem etzibat al narcotràfic en aquest segle al nostre país, i és només comparable a la caiguda de Pablo Escobar als anys 90", ha assegurat el president colombià, Iván Duque.

Otoniel, cap del Clan del Golfo, portava més de sis anys escapant-se de la intensa persecució de militars i policies, que havien establert llargs operatius de cerca i captura –un cos especial de 3.000 homes dedicats exclusivament a caçar-lo– pels pobles i les selves de la regió de l'Urabá, al nord-est de Colòmbia i a la fronterera amb Panamà. El narcotraficant, l'home més buscat de Colòmbia, s'amagava a les muntanyes d'Antioquía, protegit pels seus fidels, i canviava constantment d'amagatall sense cap mena de tecnologia a mà.

Després d'anys d'intents infructuosos, la detenció s'ha produït després que l'exèrcit colombià l'identifiqués passant la nit a la intempèrie, sense escolta. Després de capturar-lo, l'exèrcit i l'executiu de Duque ho han volgut celebrar. Com? Exhibint el seu presoner i fent-se fins i tot selfies amb ell.

El Clan del Golfo és el més poderós de tots els clans de Colòmbia: compta amb uns 1.800 homes armats, opera en la majoria de províncies i té connexions internacionals extenses. A més del narcotràfic, se li atribueixen delictes com el contraban de gent, l'extorsió i l'explotació il·legal de mines d'or.

Operació Internacional

Iván Duque ha volgut subratllar que la captura d'Otoniel és el resultat d'una "operació conjunta, articulada i meticulosa" en què han intervingut centenars de membres de la policia, l'exèrcit, la infanteria de marina i la força aèria i que va rebre el nom d'operació Osiris, una continuació de la d'Agamèmnon.

El president ha destacat, a més, que la captura ha sigut també "un treball d'intel·ligència" en el qual les forces colombianes havien compartit informació "amb agències dels Estats Units i del Regne Unit a causa de la perillositat internacional d'aquest delinqüent".

stats