Corrupció
Internacional 11/12/2022

Organització criminal, corrupció i blanqueig: els càrrecs contra els detinguts a Brussel·les per suborns de Qatar

Dos dels arrestats han quedat lliures, però s'han presentat càrrecs contra els altres quatre, incloent-hi la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili

ARA
2 min
La vicepresidenta de l’Eurocambra Eva Kaili, socialdemòcrata grega, està detinguda.

BarcelonaLa justícia belga ha presentat aquest diumenge càrrecs contra quatre de les sis persones vinculades al Parlament Europeu detingudes entre divendres i dissabte en el marc d'una investigació policial per presumptes suborns de Qatar, el país organitzador del Mundial de futbol, que busca millorar la seva imatge internacional. Dels sis detinguts, dos han quedat lliures i contra els altres quatre s'han presentat càrrecs per "participació en organització criminal, corrupció i blanqueig de diners". "Se sospita que tercers partits en càrrecs polítics i/o estratègics dins del Parlament Europeu van rebre grans sumes de diners o regals substancials per influir en les decisions del Parlament", diu el comunicat de la Fiscalia d'aquest diumenge.

Segons el diari belga L'Echo, entre els quatre detinguts contra els quals s'han presentat càrrecs hi ha la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, socialdemòcrata grega que ahir mateix va ser expulsada del seu partit, el PASOK, i suspesa de les seves funcions com a vicepresidenta. La presidenta de la cambra, Roberta Metsola (PP), va anunciar dissabte a la nit el cessament immediat de Kaili, de 44 anys i expresentadora de televisió, a qui va retirar totes les competències del càrrec. Tot i això, per destituir-la formalment cal una votació al ple.

Aquest diumenge, a més, la fiscalia belga ha anunciat que la nit anterior havia fet un altre escorcoll en un domicili d'un altre eurodiputat, que Le Soir identifica com a Marc Tarabella, també socialdemòcrata i de nacionalitat belga. Com que té immunitat parlamentària, Tarabella no ha quedat detingut, però a casa seva la policia hi ha confiscat material informàtic, segons els mitjans belgues. Kaili no havia pogut defensar-se amb la immunitat perquè se li atribueix un "delicte flagrant", ja que van trobar grans quantitats de diners dins de bosses a casa seva.

Alguns mitjans apunten fins i tot que havien enxampat el pare de Kaili quan intentava fugir amb diners a dins d'una maleta. No se sap la quantitat exacta que s'ha decomissat a la vicepresidenta suspesa, però una font amb accés a la investigació apuntava a L'Echo que és una suma de sis xifres. Divendres al matí ja s'havien trobat 600.000 euros en efectiu a casa d'un altre sospitós.

El pare i el marit de Kaili, també detinguts

A més de Kaili, s'han detingut l'eurodiputat italià Pier-Antonio Panzeri (Partit Socialdemòcrata) i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini. Dissabte a la nit es va saber també la detenció a Itàlia de la dona i la filla de Panzeri. El diari L'Echo informa, a més, que els altres dos detinguts de qui no ha transcendit el nom són el pare de la vicepresidenta Kaili i el seu marit, que també treballa a l'Eurocambra com a assistent parlamentari. No se sap si cap dels dos està entre els dos alliberats aquest diumenge.

stats