Família reial britànica

Camil·la acaba amb una tradició monàrquica de l'Edat Mitjana

La reina consort ha volgut modernitzar la casa reial prescindint d'una figura històrica: les dames de companyia

2 min
Camil·la, duquessa de Cornualla en una imatge d'arxiu

BarcelonaAquesta setmana la reina consort Camil·la ha fet un pas per modernitzar la casa reial britànica. La dona de Carles III ha decidit prescindir de la figura de les dames de companyia, una tradició que data de l'Edat Mitjana. Al llarg de la història aquesta posició l'han ocupat personatges de l'aristocràcia anglesa, com ara Anna Bolena, que va ser dama de companyia de Caterina d'Aragó, la primera dona de qui després seria el seu marit i que l'acabaria decapitant, Enric VIII. Bolena no és l'única de les dones d'Enric VIII que va ser dama de companyia: també van passar per aquesta ocupació Jane Seymour, Caterina Howard i Caterina Parr. En aquella època havien d'acompanyar la reina allà on anés i entretenir-la amb música i balls, a més d'encarregar-se de vestir-la i banyar-la.

Camil·la ha optat per modernitzar aquesta figura tradicional, que ara s'anomenarà simplement "acompanyant de la reina" i tindrà un paper molt més discret i puntual. Segons avança la BBC, les sis dones que exerciran d'acompanyants de la reina donaran suport a Camil·la durant els actes oficials, però no s'encarregaran de respondre a la seva correspondència ni planificar-li l'agenda diària, com feien fins ara les dames de companyia. "La reina consort no volia ni necessitava dames de companyia. Les acompanyants tindran un paper diferent. Al final d'un dia molt intens és bo tenir un bon amic al costat", explica al Sunday Times una font propera a la casa reial.

El Palau de Buckingham ha detallat que la reina consort ha reclutat sis amigues íntimes perquè siguin les seves acompanyants en els actes oficials. Camil·la ha triat la marquesa de Lansdowne, Fiona Shelbourne, que és dissenyadora d'interiors; Sarah Troughton, cosina segona de Carles III; Katherine Brooke, amiga personal dels reis i filla d'una exdama de companyia d'Elisabet II; Sarah Keswick; Jane von Westenholz, i Carlyn Chisholm, exmembre de la Cambra dels Lords pel Partit Conservador. Cap de les confidents de Camil·la cobrarà un salari, però sí que rebran dietes per cobrir les seves despeses.

Les acompanyants de Camil·la faran el seu debut aquesta setmana, quan assistiran al costat de la reina a un acte per conscienciar sobre la violència masclista que tindrà lloc al Palau de Buckingham.

Pel que fa a les dames d'honor que fins fa uns mesos ajudaven la reina Elisabet II, la casa reial ha informat que continuaran al servei dels Windsor. Totes passaran a anomenar-se "dames de la casa" i donaran suport al rei Carles III en l'organització dels actes i esdeveniments que es faran a Buckingham.

stats