Tencologia

Brussel·les amenaça amb prohibir TikTok si no protegeix els menors

La Comissió Europea exigeix que es veti l'accés a vídeos "potencialment mortals", com podrien ser alguns reptes virals

ARA
2 min
Facebook, Google i Twitter aturen la col·laboració amb Hong Kong i Tik Tok marxa de l'illa

BarcelonaCom ha passat amb Twitter des que la companyia va ser comprada pel polèmic Elon Musk, i en general amb les grans tecnològiques, la Unió Europea (UE) ja fa temps que ha posat TikTok en el seu punt de mira. L'ús de les dades personals per part de la plataforma és una de les principals inquietuds, però la perillositat d'alguns dels continguts que s'hi consumeixen, especialment entre els joves, també preocupa a les institucions europees. Tant és així que la Comissió Europea ha amenaçat aquest dijous el conseller delegat de TikTok, Shou Zi Chew, amb prohibir l'ús de la xarxa social a la UE si no s'evita que els menors tinguin accés a vídeos "potencialment mortals", com podrien ser alguns reptes virals que han acabat en tragèdia, i es garanteix que les dades dels usuaris no se cediran a tercers països.

En una reunió telemàtica amb Chew, el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, el va advertir que "amb audiències joves es requereix més responsabilitat" i que "no és acceptable que, darrere de característiques aparentment divertides i inofensives, els usuaris triguin pocs segons a accedir a contingut nociu i, de vegades, fins i tot potencialment mortal". Segons va explicar el departament del comissari després de la trobada, Breton va demanar a Chew de manera "molt explícita" que l'aplicació xinesa compleixi amb la normativa europea de protecció de dades i amb la nova llei de serveis digitals que les grans plataformes hauran de complir, a tot tardar, a partir de l'1 de setembre. I el va advertir de les conseqüències.

Aquesta norma obligarà a eliminar el contingut il·legal i millorar la transparència sobre el funcionament dels algorismes que determinen el que els usuaris veuen a internet. Si això s'incompleix reiteradament, Brussel·les podrà imposar a les plataformes una multa del 6% de la seva facturació global o fins i tot prohibir la seva estada al mercat únic. "No dubtarem a adoptar tot l'abast d'aquestes sancions per protegir els nostres ciutadans si les auditories no demostren un compliment total", va dir Breton, que va instar Chew a complir la normativa "molt abans" de l'1 de setembre.

El comissari i el conseller delegat de la xarxa social es van reunir ahir per videoconferència, atès que no ho van poder fer la setmana passada presencialment a Brussel·les durant les trobades que el conseller delegat de TikTok va mantenir amb quatre comissaris europeus més. Com ja havien fet tots ells, Breton també va expressar la seva "preocupació" per les recents revelacions de TikTok sobre l'espionatge a periodistes als Estats Units i per la transferència de les dades dels usuaris a tercers països, principalment la Xina.

stats