Brasil

Bolsonaro polaritza els carrers del Brasil enmig de rumors d'un auto cop d'estat

El president amenaça el Suprem, que l'investiga per haver posat sota sospita el sistema electoral

3 min
Un manifestant pro-Bolsonaro, amb l'eslògan 'Make Brazil great again', aquest dimarts a Sao Paulo

SabadellEl Brasil ha celebrat aquest dimarts el 199è aniversari de la seva proclamació d'independència en un clima de forta crispació als carrers i amb rumors cada vegada més intensos d'un possible cop d'estat perpetrat pel mateix president del país, l'ultradretà Jair Bolsonaro. A 13 mesos de les eleccions presidencials i amb la popularitat en caiguda lliure (més del 60% dels ciutadans consideren negativa la seva gestió, i menys del 25% la valoren positivament), el mandatari ha volgut aprofitar la celebració del Dia de la Independència per donar-se un bany de masses, i va convocar manifestacions per "la llibertat" a les principals ciutats del país. Al seu torn, els contraris a Bolsonaro també han organitzat marxes de rebuig al president.

Aquest xoc arriba en un moment de gran tensió política al país sud-americà, ja que, des de fa setmanes, el mandatari està posant en dubte el bon funcionament del sistema electoral. En concret, assegura que el vot electrònic, que s'utilitza al Brasil des del 1996 (incloent-hi els comicis que el van dur a ell a la presidència, el 2018) és fàcilment manipulable i exigeix que les eleccions de l'any que ve (en les quals, segons els sondejos, perdria clarament davant l'expresident Lula da Silva) es facin amb paperetes. Bolsonaro fins i tot va arribar a insinuar una suspensió de les votacions: "Les eleccions de l'any que ve seran netes. O tenim eleccions netes, o no tindrem eleccions", va dir el 8 de juliol. Més recentment, el líder ultraconservador va arribar a acusar el president del Tribunal Superior Electoral de voler "interferir" en els comicis, la qual cosa ha portat el Tribunal Suprem a obrir una investigació per delicte electoral contra el mandatari. El president, al seu torn, ha demanat al Senat que investigui dos jutges del Suprem.

La retòrica cada cop més inflamada de l'entorn de Bolsonaro contra les institucions democràtiques i les crides a una intervenció militar per part d'alguns dels seus seguidors més radicals han posat en alerta l'oposició, però també l'Església i representants del sector de la banca i de l'empresa, que en les últimes setmanes han manifestat el seu rebuig a les acusacions de Bolsonaro i el seu suport a la democràcia brasilera. Aquest dilluns, la vigília de les manifestacions, la Internacional Progressista va fer públic un manifest signat per càrrecs i excàrrecs electes de 26 països en què expressaven la seva "greu preocupació per l'amenaça imminent a les institucions democràtiques del Brasil", i alertaven que aquestes marxes, que "prenen com a model" l'assalt al Capitoli dels Estats Units per partidaris de Donald Trump el 6 de gener, "atien la por d'un cop d'estat" al país.

Intent d'ocupació del Suprem

La imatge més similar a la de fa vuit mesos a Washington es va poder veure dilluns a la nit quan un grup de centenars de manifestants van trencar un cordó policial i van intentar ocupar la seu del Tribunal Suprem, tot i que no ho van aconseguir. Aquest dimarts al matí, la policia ha utilitzat gasos lacrimògens per aturar un altre intent d'assalt al tribunal. Les forces de seguretat havien desplegat un gran nombre d'efectius per protegir tant aquest edifici com el Congrés, que s'esperava que es convertissin en blanc dels manifestants.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, aquest dimarts a Brasília

El poder judicial i el legislatiu tenen la seu a la mateixa plaça de Brasília, situada al final de l'Esplanada dels Ministeris, una àmplia avinguda on es concentren les principals institucions del país i on s'havia convocat la marxa bolsonarista de la capital. Desenes de milers de persones s'han concentrat en aquest espai i han pogut sentir els nous clams del president contra els principals càrrecs de la justícia. "No podem acceptar més presons polítiques al Brasil. O el cap d'aquest poder [el judicial] fa quadrar els seus o aquest poder pot patir coses que nosaltres no volem. No ens volem barallar amb cap poder, però no podem permetre que una persona concreta continuï pervertint la nostra democràcia i posi en risc la nostra llibertat. A partir d'ara no acceptaré que una o dues persones actuïn fora del marc de la Constitució", ha avisat Bolsonaro.

A la tarda, el president s'ha desplaçat a São Paulo, on hi havia convocada la que s'esperava que fos la manifestació més multitudinària del dia a favor del president. Els participants duien pancartes amb missatges com ara "Intervenció militar amb Bolsonaro al poder" o "Make Brazil great again", en referència a l'eslògan que va fer servir Donald Trump als Estats Units.

Fins ara no s'han registrat incidents entre els manifestants d'un signe i l’altre. De fet, des de l'oposició s'han fet crides a ajornar fins diumenge les marxes en contra del president, justament per evitar el risc de xocs violents.

stats