Estats Units

Les renúncies per evitar ‘in extremis’ la suspensió de pagaments dels EUA

Biden cedeix a les demandes dels republicans a canvi de l'ampliació del sostre de deute, que ara haurà d'aprovar el Congrés

4 min
El republicà McCarthy ha informat sobre l'acord assolit amb Biden sobre el sostre del deute.

BarcelonaEls Estats Units i l'economia internacional respiren més tranquils després d'un cap de setmana que ha conclòs amb l'acord entre el màxim mandatari, Joe Biden, i el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, per ampliar el sostre de deute fins a l'1 de gener del 2025 a canvi de retallades en la despesa pública. Després de setmanes de negociacions, els dos líders van arribar dissabte a un principi d'acord, que s'ha tancat definitivament durant la nit de diumenge, amb la publicació del projecte de llei de 99 pàgines que s'enviarà al Congrés.

Si el poder legislatiu subscriu l'acord, posarà punt final al serial del mes de maig, que ha posat el país al precipici de la suspensió de pagaments, un escenari que hauria estat catastròfic i que no s'ha donat en tota la història del país. Està previst que la Cambra de Representants voti dimecres l'ampliació del sostre de deute, que està actualment en 31,4 bilions de dòlars, i després ho haurà de fer el Senat, que pot introduir esmenes i allargar el procés fins al cap de setmana. Si no aprovés l'ampliació, el govern estatunidenc es quedaria sense diners per pagar els seus deutes a partir del 5 de juny, segons la data fixada per la secretària del Tresor, Janet Yellen.

Un Congrés dividit: l'últim escull del sostre de deute

El projecte de llei suposa un punt mitjà entre les dues parts: eleva el sostre de deute fins d'aquí a dos anys, satisfent la demanda demòcrata, i implica retallades en la despesa social, com demanaven els republicans. Però, a la pràctica, suposa una cessió de Biden, que havia promès mantenir-se ferm en la inversió pública, i també de McCarthy, que accepta retallades menors de les desitjades.

I malgrat que els mercats respiren tranquils –amb un augment generalitzat de les borses–, no tenen, ni de lluny, assegurada l'aprovació de la llei al Congrés, que està dividit entre demòcrates i republicans a les dues cambres. D'una banda, els republicans tenen una estreta majoria a la cambra baixa, sustentada per l'ala dura, que ja va complicar l'elecció de McCarthy com a president i ara podria reprendre el seu protagonisme. Els membres més radicals del partit s'han mostrat molt contraris a l'ampliació del sostre de deute i consideren insuficients les retallades acordades.

"Aquest acord és una bogeria. Un augment del sostre del deute de 4.000 milions de dòlars sense pràcticament retallades no és el que vam acordar. No votarem a favor de la fallida del nostre país. El poble nord-americà es mereix una cosa millor", ha tuitat el congressista republicà Ralph Norman, membre de l'ultraconservador Freedom Caucus de la Cambra de Representants.

Diversos congressistes demòcrates han reiterat que no acceptaran cap mena de retallada de la despesa pública, cosa que es preveu en el text acordat entre els equips de Biden i McCarthy. La congressista Pramila Jayapal, presidenta del Caucus Progressista del Congrés, que compta amb més de 100 membres, va dir diumenge que el líder demòcrata no hauria de comptar amb els vots del seu grup. "Sí, ha de preocupar-se", va dir a la CNN.

"Insto efusivament totes dues cambres que aprovin aquest acord", va dir Biden des de la Casa Blanca diumenge a la nit, després de la seva trucada d'hora i mitja amb McCarthy. "És una bona notícia per al poble nord-americà, ja que elimina l'amenaça d'un impagament catastròfic i protegeix la nostra històrica recuperació econòmica".

Les cessions de Biden en despesa social

"L'acord representa un compromís, cosa que significa que no tothom aconsegueix el que vol. Aquesta és la responsabilitat de governar". Així és com ha definit Biden l'acord aconseguit, que suposa a la pràctica la renúncia a la seva promesa de mantenir la inversió pública.

En el text publicat durant la nit d'aquest diumenge s'inclou la supressió de 28.000 milions de dòlars de fons proveïts durant la pandèmia, que anaven a ser destinats a ajudes socials, però finalment no es van utilitzar. També es rescindeixen 1.400 milions de dòlars dels fons assignats al Servei d'Impostos Interns com a part de la llei de reducció de la inflació, aprovada l'estiu passat pels demòcrates.

Els republicans també han aconseguit la cessió de Biden en una altra de les carpetes més tibants durant les negociacions: el projecte de llei preveu ajustos als requisits per a l'Assistència Temporal per a Famílies Necessitades i el Programa d'Assistència Nutricional Suplementària. És a dir, es fan més estrictes els requisits laborals perquè els beneficiaris puguin accedir a subvencions i als cupons d'aliments.

Una altra de les renúncies de Biden té a veure amb la carpeta mediambiental. En el projecte de llei, s'inclou una mesura per accelerar la finalització del gasoducte Mountain Valley Pipeline, un projecte que està paralitzat per problemes mediambientals.

Després de l'acord aconseguit durant el cap de setmana, el temps per a l'aprovació definitiva al Congrés constreny, i el límit està posat en el dilluns vinent si es vol evitar la primera suspensió de pagaments de la història dels EUA. Amb la negativa de l'ala ultradretana del partit republicà i de la més esquerrana del demòcrata, els vots dels moderats esdevenen claus per augmentar el sostre de deute, cosa que ha passat fins a 78 vegades des de la dècada del 1960.

stats