Estats Units
Internacional 21/11/2022

Biden alerta d'una "epidèmia de violència" contra la comunitat LGTBIQ+ després del tiroteig a Colorado

La policia ha detingut l'autor de l'atac, que va deixar cinc morts i 25 ferits en una ciutat tradicionalment hostil contra les persones trans

3 min
Homenatge a les víctimes d'un tiroteig a un club LGTBIQ a Colorado (Estats Units).

WashingtonEls Estats Units tornen a estar de dol després d'un nou tiroteig massiu que va tenir lloc dissabte a la nit al Club Q de Colorado Springs, considerat com a refugi per a la comunitat LGTBIQ+, en un estat amb un llarg historial d'odi i discriminació. S'hi estava commemorant el Dia de la Memòria Transgènere, en honor a les víctimes d'atacs violents dirigits contra les persones trans, quan un home de 22 anys va entrar armat amb un rifle de canó llarg i va obrir foc sense contemplacions; va deixar almenys 5 morts i 25 ferits. La policia ja ha detingut el sospitós, Anderson Lee Aldrich, que ha estat acusat d'assassinat i de crim motivat per l'odi. El seu nom i edat coincideixen amb els d'un home que fa un any va ser detingut per amenaça de bomba, també a Colorado Springs, una ciutat de mig milió d'habitants al sud de Denver (Colorado).

La ràpida resposta d'un dels assistents al bar, que segons diversos testimonis va aconseguir reduir l'atacant i prendre-li l'arma, va evitar que la tragèdia fos més gran. També la trucada immediata a la policia, que en menys de cinc minuts va arribar al lloc dels fets. L'alcalde de Colorado Springs, John Suthers, ha qualificat l'actuació dels clients com un "increïble acte d'heroisme". Segons ha detallat a la CNN, a les 23.57 h va tenir lloc la trucada a la policia, que va arribar només tres minuts després, en "una resposta sorprenentment ràpida". L'incident va acabar a les 00.02 h, gràcies a "la intervenció d'almenys un individu, possiblement dos, molt heroic que va sotmetre l'atacant", ha dit Suthers. "Sembla que van prendre-li l'arma de la mà i la van utilitzar per inhabilitar-lo, però no per disparar, sinó per colpejar-lo", ha afegit.

Impacte "devastador" de la violència armada

Amb aquest, ja són 603 tirotejos massius –amb almenys quatre víctimes involucrades– aquest any als Estats Units, segons dades recopilades per l'organització Gun Violence Archive. "La violència armada continua tenint un impacte devastador, i en particular a les comunitats LGTBIQ+ a tot el nostre país", ha lamentat el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha alertat d'una "epidèmia de violència" al país nord-americà. "No podem ni hem de tolerar l'odi", ha sentenciat. Els EUA encara recorden amb consternació la massacre d'aquest estiu en una escola d'Uvalde, que va deixar 21 morts davant la inacció de la policia, que va estar-se esperant al passadís i ara s'enfronta a una investigació criminal a l'estat de Texas.

Ciutat hostil contra les persones trans

"Aquest club era un refugi per a la nostra comunitat", ha recordat al New York Times Bird Berg, una assistent habitual del Club Q. "Estic completament devastada per com pot ser que això passi una vegada rere l'altra", ha lamentat. L'estat de Colorado, i especialment la ciutat de Colorado Springs, té un tarannà conservador i ha estat tradicionalment hostil contra les persones LGTBIQ+. De fet, la ubicació del Club Q en un lloc apartat de la ciutat va ser seleccionada quan es va obrir fa vint anys per oferir als seus clients la protecció de no ser vistos a l'entrar ni sortir del local.

Colorado Springs va ser durant molts anys un centre d'activisme en contra dels drets dels homosexuals, atès que s'hi van instal·lar diversos think tanks cristians i grups polítics contraris a aquest col·lectiu. De fet, la influència política d'aquestes associacions va arribar a aconseguir l'aprovació el 1992 d'una esmena constitucional estatal que prohibia als governs locals aprovar lleis antidiscriminatòries basades en l'orientació sexual. Tanmateix, amb el pas dels anys aquest clima advers contra les persones LGTBIQ+ s'ha anat diluint a mesura que ha crescut la població.

A més, Colorado ha sigut l'escenari de nombrosos tirotejos massius en les últimes dècades. El 2015, per exemple, un home armat amb un rifle d'assalt va matar tres persones i en va deixar nou de malferides en un centre de maternitat de la ciutat, en un acte que va ser motivat en contra de l'avortament. El 1999 va tenir lloc a l'estat de Colorado la massacre escolar més mortal de la història del país, perpetrada per dos homes joves que van matar fins a 23 estudiants i professors i van deixar una cinquantena de ferits. Tampoc no és el primer tiroteig contra les persones trans als Estats Units: el 2016 un home va matar 49 persones en una discoteca LGTBIQ+ a Orlando (Florida).

stats