Modernització
Internacional 02/02/2023

Austràlia ja té substitut per a la reina Elisabet II als bitllets de cinc dòlars (i no serà Carles III)

El Banc de la Reserva d'Austràlia i el ministre del Tresor han fet l'anunci avui mateix

2 min
La reina Elisabet II en una imatge d'arxiu

BarcelonaAustràlia reemplaçarà el retrat de la difunta reina Elisabet II als seus bitllets de cinc dòlars per dissenys vinculats a la història i la cultura dels aborígens australians, segons han anunciat aquest dijous fonts oficials. "La monarca seguirà a les monedes, però el bitllet de cinc dòlars parlarà més de la nostra història, del nostre patrimoni i del nostre país", va dir el ministre del Tresor d'Austràlia, Jim Chalmers, en una roda de premsa a la ciutat de Melbourne transmesa per la cadena pública ABC.

Els comentaris de Chalmers es donen després que el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) anunciés avui en un comunicat que els nous dissenys, que trigaran anys a ser dissenyats i impresos, "honraran" els indígenes, encara que mantindran a l'altra cara del bitllet la imatge del Parlament australià. El retrat d'Elisabet II, que era cap d'estat d'Austràlia –una excolònia britànica que encara manté forts llaços amb la Corona dels Windsor–, va ser plasmat per primera vegada als bitllets de cinc dòlars australians el 1992 amb motiu del quarantè aniversari de la seva ascensió al tron. Així mateix, la cara de la monarca, que també apareix a les divises de diversos països de la Mancomunitat Britànica de Nacions, apareix al revers de diverses monedes australianes.

La decisió de l'RBA, a la qual es va arribar després de consultar-ho amb el govern australià, es dona després d'un debat intens sobre si hauria d'aparèixer a les monedes del país oceànic el retrat del rei Carles III, que és l'actual cap d'estat d'Austràlia, després de la mort de la monarca el 8 de setembre del 2022. La mesura coincideix amb els passos fets pel govern del laborista Anthony Albanese, que va arribar al poder el maig del 2022, per celebrar un referèndum aquest any per tal de donar veu als indígenes australians al Parlament i reconèixer els primers habitants del país a la Constitució australiana.

L'RBA va començar a imprimir bitllets amb imatges aborígens el 1966, quan va incloure els dissenys de l'artista David Malangi Daymirringu als d'un dòlar. Posteriorment, el 1988, va plasmar diverses obres contemporànies d'art aborígens als de deu dòlars. Actualment, els bitllets de cinquanta dòlars mostren el retrat de l'escriptor, activista, artista i inventor aborigen David Uniapon, mentre que els de cinc dòlars tenen un mosaic de fons inspirat en la pintura de l'artista aborigen Michael Nelson. Els indígenes australians, una de les cultures vives més antigues del món que poblen el país des de fa 60.000 anys, representen el 3,2% de la població total. Des de la colonització britànica el 1788, els indígenes australians denuncien ser víctimes de constant maltractament, a més de ser desposseïts de les seves terres i discriminats sistemàticament per les institucions, organitzacions i la societat en general.

stats