Japó

L'ex primer ministre japonès Shinzo Abe, mort en un atemptat

Un exmilitar li ha disparat dos trets durant un acte electoral

ARA
3 min
Atemptat contra l'exprimer ministre japonès Shinzo Abe a Nara, a l'oest del Japó

BarcelonaL'ex primer ministre japonès Shinzo Abe, de 67 anys, ha mort després que un exmilitar a l'atur li hagi disparat diversos trets per l'esquena mentre feia un acte electoral a la ciutat de Nara. Abe ha estat traslladat inconscient a l'hospital en helicòpter. Els pronòstics ja eren negres des del primer moment, i hores després s'ha confirmat que els metges no havien pogut fer res per salvar-li la vida. L'exmandatari, que continuava jugant un paper clau en la política nipona, és l'home que ha ocupat durant més temps el càrrec de la història del Japó fins que va dimitir el 2020. L'atacant ha estat detingut, però no s'han precisat les seves motivacions. És el primer assassinat d'un alt càrrec polític al Japó des dels anys 30.

Després d'un fugaç primer mandat el 2006 que va durar un any, Abe va tornar al càrrec el 2012, amb el compromís de treure l'economia nipona de l'estancament, rebaixar el signe pacifista de la Constitució nipona i restaurar els valors conservadors. El seu successor, el primer ministre Fumio Kishida, ha condemnat l'atemptat com a "bàrbar", i el govern ha cancel·lat tots els actes electorals.

Arribada de l'ex primer ministre japonès Shinzo Abe, després de l'atemptat, a l'Hospital de Kashihara, prefectura de Nara, a l'oest del Japó

Als vídeos dels fets es veu com el discurs d'Abe és interromput per dues fortes explosions i una fumarada, i com Abe es desploma després del segon tret. Uns segons després els membres del seu equip de seguretat immobilitzen un home que estava al darrere de l'ex primer ministre. No sembla que l'atacant intentés fugir de l'escena. Segons la policia, l'home, identificat com a Yamagami Tetsuya, que té 41 anys i va ser membre de les Forces Marítimes d'Autodefensa fins al 2005, ha quedat detingut quan encara tenia a les mans l’arma de fabricació casolana amb què ha disparat Abe. La policia ha registrat després dels fets el seu domicili a Nara i ha trobat altres artefactes, com ara pistoles i explosius, que havia fabricat ell mateix, segons ha confessat. El Japó té una política molt restrictiva i un índex molt baix de delictes amb armes de foc.

Sospitós de disparar a l'ex primer ministre japonès Shinzo Abe

Abe estava a la ciutat de Nara, a 500 quilòmetres de Tòquio, per fer un míting per les eleccions al Senat de diumenge, en les quals el Partit Liberal Democràtic (PLD), al qual pertanyen Abe i l'actual primer ministre, espera revalidar la seva majoria. L'ex primer ministre conservador va ser conegut per la seva política econòmica, batejada com a Abenomics, per recuperar la tercera economia del món de la deflació. El seu suport a l'exèrcit, trencant amb la política no militarista des de la Segona Guerra Mundial, en el conflicte amb Corea del Nord i la Xina, també va marcar la seva gestió. El novembre del 2019 va batre el rècord de permanència al càrrec, però l'estiu del 2020 va acabar perdent suports per la seva gestió de la pandèmia i una sèrie d'escàndols, que van portar fins a la detenció del seu exministre de Justícia.

El primer ministre japonès en una imatge del 2020.
Abe va guanyar la candidatura dels Jocs de Tòquio el 2020, que es van celebrar el 2021 per la pandèmia
stats