Pandèmia

Arrenca el judici per la demanda de la Comissió Europea contra AstraZeneca

La pròxima vista se celebrarà el 26 de maig

ARA
2 min
Un moment de la vista aquest migdia a Brussel·les

BarcelonaEl litigi entre la Comissió Europea i AstraZeneca ha arribat aquest dimecres als tribunals de Brussel·les. En l'audiència preliminar els advocats de la Comissió han demanat a la jutge mesures cautelars per forçar la farmacèutica a lliurar la producció de les fàbriques de Bèlgica, els Països Baixos i el Regne Unit, argumentant que "cada dia compta". És l'últim en l'amarga disputa, en què les autoritats europees reclamen a l'empresa anglosueca complir el contracte, en què s'havia compromès a posar a disposició dels estats europeus 300 milions de dosis de la vacuna durant aquest primer semestre. AstraZeneca ha dit que, per problemes de producció, només en podrà lliurar 100 milions. El cas s'està dirimint en un procediment d'urgència. La pròxima vista s'ha fixat el 26 de maig.

Amb la pandèmia encara causant estralls a tot el continent, AstraZeneca havia de ser clau en l'estratègia d'immunització europea, i alhora també en la dels països més pobres, a causa del seu preu més baix. Però les dificultats en la producció, i el descobriment d'efectes secundaris rars en forma de trombes han portat alguns països a limitar-ne l'ús o fins i tot a prescindir d'aquesta vacuna, com en el cas de Dinamarca.

L'advocat que representa AstraZeneca ha argumentat que el contracte no inclou l'obligació de lliurar les dosis fabricades a totes les plantes i ha lamentat la decisió de la Comissió de portar el cas als tribunals. La companyia ha recriminat a Brussel·les que els països de la Unió Europea no tenen realment urgència per obtenir les seves dosis perquè, precisament, n'estan limitant l'ús. Per contra, l'executiu europeu ha puntualitzat que això no passa en tots els estats i ha criticat la farmacèutica per la falta de "claredat" sobre les previsions d'entrega.

stats