Narcotràfic
Internacional 20/04/2023

Anvers, la capital dels diamants, la moda... i la cocaïna

La droga decomissada al port de la ciutat flamenca no para d'augmentar any rere any

3 min
Imatge d'arxiu del port d'Anvers (Flandes).

Brussel·lesAnvers és una de les ciutats més pròsperes i riques de Bèlgica. Tot i tenir poc més de mig milió d'habitants, compta amb el segon port més potent d'Europa, és la capital mundial dels diamants —hi passen al voltant del 85% d'aquestes pedres precioses que es comercialitzen a tot el món— i és una de les ciutats europees més importants del sector de la moda, amb una indústria tèxtil molt potent i d'un alt valor afegit. Ara bé, durant els últims anys s'ha convertit també en l'entrada principal a Europa de la cocaïna i és on se'n consumeix més d'arreu de la Unió Europea.

Durant els últims cinc anys la xifra de drogues confiscades per la policia belga al port d'Anvers no ha parat d'augmentar de manera substancial. El 2022 els serveis de duanes de Bèlgica van requisar gairebé 110 tones de cocaïna, un 23% més que l'any anterior i un 40% del total del que es decomissa a tot Europa. La quantitat és tan elevada que les mateixes autoritats belgues es van queixar l'any passat que les seves incineradores no donaven l'abast per cremar tot el que s'interceptava. Tot i això, es calcula que el que es requisa només representa una desena part de tota la cocaïna que hi passa.

El segon port on se n'ha requisat més és el de Rotterdam, el més important d'Europa. Se'n van comissar menys de la meitat que al de la ciutat flamenca, unes 52 tones. Malgrat que el d'Anvers rep menys quantitat de contenidors, és més del doble de gran que del de Rotterdam —compta amb uns 160 quilòmetres de moll— i ha engolit i té pobles sencers a dins de la zona portuària. Això fa que tingui múltiples entrades i sortides, i molts carrerons i amagatalls, i en dificulta el control per part de les autoritats duaneres. A més, la ciutat flamenca importa i distribueix arreu d'Europa molta fruita, entre altres productes, que arriba dels mateixos països d'on prové la cocaïna, com el Brasil, l'Equador o Colòmbia, i els narcotraficants aprofiten aquesta ruta per amagar i transportar la droga entre els aliments.

D'altra banda, Anvers també és la ciutat de la Unió Europea en què es consumeix més cocaïna. L'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies va trobar el 2022 a les aigües residuals d'Anvers fins a 2.381 mil·ligrams de cocaïna al dia per cada 1.000 habitants. Per darrere, i a força distància, s'hi troba una altra ciutat portuària, Tarragona, que va registrar-ne 1.610.

Una explosió de violència

Anvers se la coneix com una ciutat benestant i tranquil·la, però durant els últims anys el creixement de la venda de cocaïna i les picabaralles entre les diferents bandes de narcotraficants ha provocat un augment de sensació d'inseguretat i de violència, com fa temps que passa als Països Baixos. Al principi d'aquest 2023 va morir una nena d'onze anys en un tiroteig i s'han registrat centenars d'accidents violents els últims anys. El mateix ministre de Justícia de Bèlgica, Vincent Van Quickenborne, ha hagut de reforçar la seva seguretat després que es detinguessin quatre sospitosos que planejaven segrestar-lo.

De fet, les autoritats duaneres belgues tenen previst augmentar el cos de policies que es dediquen únicament a registrar les mercaderies que arriben al port d'Anvers, que passarà d'uns 300 vigilats a uns 450. I l'alcalde d'Anvers, Bart de Wever, tot i que el govern central va desestimar-ho, va demanar el desplegament de l'exèrcit belga al seu port per tornar a ser una ciutat segura i continuar sent la capital dels diamants i una de les grans ciutats comercials d'Europa.

stats