Europa
Internacional 01/04/2023

Andorra va a les urnes amb Europa i l'habitatge com a protagonistes

Sis candidatures, tres de les quals de nova creació, concorren als comicis

Clàudia Campos (Ara.ad)
2 min
Els sis candidats a les eleccions andorranes de demà.

Andorra la VellaAndorra celebra aquest diumenge eleccions generals i ho fa amb la problemàtica de l'habitatge, l'acord d'associació amb la Unió Europea i la crisi de poder adquisitiu com a protagonistes de la campanya electoral. Els andorrans escullen els 28 consellers generals (diputats) que els representaran durant els pròxims quatre anys al Consell General, el Parlament andorrà.

La campanya electoral va començar el 19 de març amb sis candidatures en la cursa. Tres d'elles ja eren present a l'espectre polític: Demòcrates per Andorra, partit majoritari del govern (actualment en coalició amb Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos), encapçalat per Xavier Espot, que aspira a repetir com a cap de govern; la coalició socialdemòcrata PS SDP+, encapçalada per Pere López, actual cap de l'oposició, i Liberals d'Andorra, partit que forma part del govern i està encapçalat per Josep Maria Cabanes, exministre de l'Interior. S'hi afegeixen tres partits de nova creació: Acció, una escissió de Liberals d'Andorra fundada per Judith Pallarés, actual ministra d'Afers Socials; Andorra Endavant, partit personalista fundat per Carine Montaner, després de la seva escissió de Terceravia (que no concorre a les eleccions), i Concòrdia, encapçalada per Cerni Escalé, ex secretari general del Comú d'Escaldes-Engordany.

Pel que fa a l'eix ideològic, Demòcrates se situa a la "centralitat" i és continuista amb l'acció del govern. La coalició progressista PS SDP+ es presenta com "el canvi de la majoria", formada per dos partits polítics que es van separar el 2015. En canvi, Liberals d'Andorra és una formació de caràcter liberal-conservador, amb un missatge que destaca la sobirania i la identitat andorrana, a diferència d'Acció, que es defineix com a liberal-progressista i té com a objectiu ser "la clau" del nou govern. Per la seva banda, Andorra Endavant es defineix com un partit "sense color", en contra de l'establishment. I Concòrdia es presenta com l'alternativa "a les idees de sempre" i per "combatre el desànim", amb el benestar i la sostenibilitat com a eixos centrals.

L'enquesta feta abans de les eleccions per Andorra Recerca i Innovació va situar Demòcrates com a partit guanyador, amb el 41,9% dels vots; seguit per PS SDP+, amb el 23,4%; Andorra Endavant, amb el 14,9%, i Concòrdia, amb l'11,3%. I deixava Liberals d'Andorra fora del Consell General, amb el 6%, i Acció, amb el 2,4% dels vots. No obstant això, els sis partits que concorren a les eleccions han estat prudents, ja que el 49,9% dels enquestats no tenien clar el vot i el 15,9% no van respondre la pregunta.

Per tant, caldrà esperar als resultats, a partir de les set del vespre, quan es tanquen les meses electorals i comença el recompte. El principal repte d'aquestes eleccions és millorar la participació, que l'any 2019 es va situar en el 68,33%.

stats