Successos

La policia belga abat l'autor de l'atemptat de Brussel·les

L'atacant ha estat localitzat en un cafè de la capital belga, juntament amb l'arma automàtica amb què es creu que va perpetrar l'atac

4 min
La gent treballa en l'escena del tiroteig mentre la policia belga assegura la zona, a Brussel·les, Bèlgica.

Brussel·lesLa policia belga ha abatut aquest dimarts al matí l'autor de l'atemptat del centre de Brussel·les d'ahir contra seguidors de la selecció de futbol de Suècia, que va deixar dos morts i un ferit. La Fiscalia belga ha informat que l'atacant ha estat localitzat i disparat al pit en un cafè del barri de Schaarbeek, on també han trobat l'arma automàtica amb què es creu que va perpetrar l'atemptat i una bossa de roba. L'autor, que es diu Abdesalem L., ha sigut traslladat a cures intensives a un hospital, però al cap de poca estona, a les 9:38 h del matí, ha mort.

La Fiscalia belga ho investiga com un cas de terrorisme i creu que les víctimes eren l'objectiu de l'atac pel fet de ser suecs, en un episodi que estaria connectat amb les crides per part de l'extrema dreta sueca a cremar l'Alcorà. "Tot indica que es tracta d'un atac terrorista dirigit a Suècia i als ciutadans suec simplement per ser de nacionalitat sueca", ha confirmat el primer ministre suec, Ulf Kristersson, en declaracions als mitjans.

De fet, en diferents vídeos penjats per l'atacant a les xarxes socials, es presenta com a jihadista i assegura que pertany a l'Estat Islàmic. Segons el diari Le Soir, en l'últim dels vídeos diu "haver venjat els musulmans" i avança que "ara mateix" matarà "tres suecs", tot i que només hi ha dues víctimes. "Vivim per la nostra religió, morim per la nostra religió, gràcies a Déu", assegura en un missatge a Facebook.

Segons la Fiscalia, l'atacant va empaitar els seguidors de la selecció de Suècia, que jugava contra Bèlgica a Brussel·les, quan van pujar en un taxi, i els va atacar quan van baixar del vehicle, just a la cèntrica plaça de Sainctelette de Brussel·les. Almenys un d'ells portava la samarreta de Suècia i, precisament, l'atemptat va tenir lloc durant el partit entre les seleccions sueca i belga d'aquest dilluns al vespre.

Els jugadors de Suècia, però, es van assabentar de l'atac a la mitja part i es van negar a tornar al terreny de joc. Els seus aficionats van continuar dins de l'estadi una bona estona i la policia no els deixava sortir per evitar que hi hagués "suecs circulant per la ciutat" en un moment en què el sospitós no havia estat detingut. No van ser evacuats fins a quarts de dotze de la nit.

En aquest sentit, cal recordar que els serveis de seguretat de Suècia (Säpo) van elevar el nivell d'amenaça terrorista a mitjans d'agost del nivell 3 al 4 (en una escala de 5) pel "deteriorament de la situació de seguretat", després de les protestes i aldarulls en diversos països àrabs en contra de la crema de l'Alcorà en ciutats sueques per part d'activistes antiislam. "La decisió d'elevar el nivell no ve motivada per un únic esdeveniment, però sabem que Hezbol·lah, Al-Shabaab i Al-Qaida han demanat als seus partidaris que cometin actes contra Suècia", va dir llavors la responsable de Säpo, Charlotte von Essen, en una roda de premsa.

Abdesalem L., un resident il·legal

En una roda de premsa de matinada, el primer ministre belga, Alexander de Croo, ha explicat que l'autor d'aquesta "bogeria terrorista" és tunisià, té 45 anys i feia temps que vivia a Bèlgica, malgrat que el govern belga li va denegar el 2019 la petició d'asil perquè estava relacionat amb delictes de tràfic de persones, tràfic il·legal i atac a la seguretat de l'Estat. Tot i això, la policia belga li va perdre la pista després de rebutjar-li la residència. "[Abdesalem L.] va ser inclòs en la base de dades de la policia per fets de dret comú a Tunísia, no per fets de terrorisme", ha aclarit la ministra d'Interior belga.

En el vídeo que ha gravat un testimoni i que circula per les xarxes socials, es veu com l'autor de l'atemptat arriba amb una moto petita, la tira a terra i comença a disparar ràpidament contra diferents persones que es troben al carrer. L'atacant, que porta un casc blanc i una jaqueta fluorescent de color taronja, persegueix diferents persones que s'intenten amagar dins d'un edifici amb les parets de vidre, però almenys una d'elles no aconsegueix escapar i cau ferida o morta. Abans de marxar, l'home armat recula una mica i li torna a disparar per assegurar-se que l'ha mort.

Condols al poble suec

Autoritats belgues, de la Unió Europea i dels diferents estats membres han sortit a condemnar l'atac i a donar el condol al poble suec i als familiars i amics de les víctimes. "Aquest atac terrorista sacseja els fonaments de les nostres societats pacífiques", ha afirmat el primer ministre belga, Alexander De Croo. També la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va piular aquest dilluns a la nit que "el terror i l'extremisme no es poden infiltrar a les nostres societats". Al seu torn, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va donar el condol al "poble suec" pel "covard atac", i el president del Consell Europeu, el belga Charles Michel, va lamentar que "el cor d'Europa hagi estat colpejat per la violència".

Aquest atac arriba quatre dies després de l'atac terrorista en un institut de la ciutat francesa d'Arràs, en el qual va morir un professor i va haver-hi diversos ferits, i que el govern francès desallotgés el Louvre i Versalles i desplegués 7.000 soldats extres al carrer. De fet, després de l'atac al centre de Brussel·les de dilluns al vespre, el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, va ordenar reforçar la vigilància a la frontera entre França i Bèlgica, i el president de França, Emmanuel Macron, va dir en declaracions als mitjans en el marc d'una cimera a Tirana (Albània) que "Europa està sent sacsejada" i ha condemnat "l'atac terrorista islamista" que "ha tornat a colpejar" la capital comunitària.

stats