Inundacions
Internacional 05/09/2023

Alerta màxima a Grècia: almenys un mort per uns aiguats que han deixat fins a 700 l/m²

La pertorbació anomenada 'Daniel' afecta sobretot la regió de Tessàlia, al nord del país

2 min
Un cotxe submergit sota l'aigua durant una tempesta al mont Pelion, prop de Volos, Grècia

BarcelonaUna situació de fortes pluges afecta des d’ahir algunes parts de Grècia, sobretot la zona costanera del mar Egeu a la regió de Tessàlia, al nord del país, on les precipitacions han arribat fins a 600 l/m² entre la nit i el matí i més de 700 des d'ahir dilluns. És el cas de l’observatori de la xarxa Meteo.gr situat a Zagora, on en les últimes 24 hores han caigut més de 600 l/m², la majoria de matinada.

Bona part del país ha estat des de dilluns sota un avís vermell de perill màxim pel risc d’aiguats. A Portari, ciutat costanera de Tessàlia, les pluges han superat els 400 l/m² també en 24 hores. I a Volos, una ciutat pròxima al golf de Pagasètic, s’han superat els 200. Diversos rius estan desbordats o al límit del desbordament. A Volos, molts carrers han quedat negats per la pluja. De fet, la policia ha ordenat aquest dimarts que els vehicles abandonessin els carrers de la ciutat i també els de la regió muntanyenca de Pílion.

La prohibició, que afecta tothom excepte els serveis d'emergència i els vehicles d'assistència en carretera, es mantindrà fins que la tempesta amaini. Les autoritats també han enviat alertes als telèfons mòbils a diverses zones del centre de Grècia, a les illes Espòrades i a la d'Eubea, advertint la població que limiti els moviments a l'aire lliure.

Com a mínim una persona ha mort a causa de l’esfondrament d’un mur per l'aiguat, en aquest cas en una zona pròxima també a Volos, segons ha explicat el portaveu del cos de bombers a la televisió grega. La víctima era un pastor que intentava protegir els seus animals quan el mur li ha caigut a sobre. Una altra persona està desapareguda després que el seu cotxe fos arrossegat per l’aigua; el fill, que era l’altre ocupant, n'ha pogut sortir a temps.

Alguns usuaris de la xarxa social X han penjat vídeos de com afecta la pluja algunes regions. Una de les imatges més impactants fins ara és la que mostra com la força del temporal arrossega cotxes fins al mar. Les inundacions a què s’enfronta el país han recordat a alguns usuaris les que han castigat fa poc diferents localitats espanyoles i que també han causat víctimes mortals.

Previsions difícils

Els efectes de la pertorbació castigaran fins dimecres o dijous al matí Grècia. La situació és perillosa en part pel bloqueig i l’estancament de la baixa Daniel a la zona. La situació típica de bloqueig, causada per una falca anticiclònica que afectarà Catalunya i moltes parts de l’oest d’Europa durant la setmana, genera aquesta perillosa conjuntura a l’est del continent. L'estancament de la depressió, sumat a la temperatura molt alta del Mediterrani, pot fins i tot derivar els pròxims dies al mar Jònic en la formació d’un dels anomenats medicans, pertorbacions típiques de la Mediterrània amb estructura d’huracà.

El clima de tempestes extremes arriba després dels grans incendis forestals que han afectat Grècia durant l'estiu, alguns dels quals han cremat durant més de dues setmanes i han destruït grans extensions de boscos i terres de cultiu. Més de vint persones han mort en els focs.

stats