17 morts, vuit dels quals nens, en l'incendi d'un edifici a Nova York

Una estufa elèctrica, la possible causa del foc

ARA
2 min
Els serveis d'emergència davant l'edifici residencial de 19 pisos que es va incendiar al barri del Bronx de la ciutat de Nova York

BarcelonaL'alcalde de Nova York, Eric Adams, l'ha qualificat d'un dels pitjors incendis en la història recent de Nova York. 17 persones han mort, entre les quals 8 menors, en l'incendi d'un edifici residencial al districte del Bronx. També hi ha com a mínim 63 ferits, la meitat dels quals es troben en estat greu i ingressats en centres hospitalaris, fet que fa pensar que la xifra de víctimes mortals s'incrementarà en les pròximes hores, tal com ha apuntat el cap del Departament de Bombers de Nova York, Dan Nigro. "Les dades són terribles", s'ha lamentat Adams.

El foc, que hauria tingut el seu origen més probable en una estufa elèctrica, va començar cap a les 11 del matí, hora dels Estats Units. Segons han confirmat les autoritats, les flames es van iniciar en un apartament dúplex situat a la segona i tercera planta de l'edifici, que en total en té 19. La porta de l'habitatge estava oberta, fet que hauria provocat la ràpida propagació del fum i les flames. Quan, pocs minuts després, van arribar les unitats dels Bombers, el fum ja s'havia estès per tot el bloc de pisos, i això ha sigut letal. Dan Nigro ha detallat que la majoria de les víctimes havien patit inhalacions de fum molt greus. "En cada planta ens hem trobat persones amb una parada cardiorespiratòria", ha afegit el cap del Departament de Bombers novaiorquès, que ha subratllat que "això és un fet sense precedents a la nostra ciutat". Fins a 200 bombers s'han desplaçat a l'edifici incendiat.

Imatges distribuïdes per diversos mitjans i publicades a través de les xarxes socials del Departament de Bombers mostren multitud de persones, inclosos infants, sent atesos pels equips d'emergències. Funcionaris i arquitectes tècnics avaluaven l'estabilitat i l'estructura de l'edifici per ajudar en les tasques d'investigació sobre què hauria provocat l'incendi.

@mr.leles Fogo em Nova York. Ao menos 19 mortos em apartamentos #fogo #fire #newyork ♬ original sound - Mr Leles

Mitjans nord-americans, com el New York Post, havien recollit la veu d'alguns dels testimonis. "Estava prenent un cafè al menjador i he començat a olorar el fum. Hem mullat tovalloles per posar-les sota les portes", ha explicat una de les veïnes de l'edifici, Dilenny Rodriguez, de 38 anys. Tal com ha relatat al portal novaiorquès, Dilenny sentia crits d'infants tota l'estona mentre fugia: "Cridaven «Ajuda, ajuda, ajuda!» Eren molts nens". Wesley Patterson, un home de 28 anys que viu al tercer pis, explicava que ha estat rescatat pels bombers amb una escala quan el seu habitatge ja estava tot ple de fum.

El d'aquest diumenge és el segon gran incendi que els Estats Units registren aquesta setmana: dimecres n'hi va haver un en un edifici residencial de Filadèlfia en què van morir dotze persones, entre les quals vuit nens.

Edificis vells

L'edifici incendiat va ser construït el 1973 i forma part d'un complex d'habitatges anomenats Twin Parks Northwest ideat com un projecte de residències assequibles. Segons Associated Press, el congressista demòcrata Ritchie Torres va advertir que molts d'aquests blocs "són vells i no tots tenen alarma contra els incendis ni sistema d'irrigació".

Les autoritats locals comparaven la gravetat de l'incendi amb el del club social Happy Land, que va matar 87 persones el 1990. Un client va calar foc a l'edifici després de tenir una discussió amb la seva exnòvia i ser expulsat del club. Però el pitjor incendi registrat a Nova York va tenir lloc el 1911 en una fàbrica del sud de Manhattan; hi van perdre la vida 146 persones.

stats