Internacional 26/11/2021

Almenys 52 morts en un accident en una mina de carbó a Sibèria

Un equip de rescat ha quedat atrapat sota terra

ARA
2 min
Un equip d'emergències durant l'operació de rescat a una mina de carbó de Sibèria

BarcelonaAlmenys 52 persones han mort en un accident en una mina de carbó a Sibèria aquest dijous, que també ha deixat desenes ferits per inhalació de fum. Entre les víctimes hi ha 46 miners i sis membres d'un equip de rescat que ha quedat atrapat sota terra, segons les últimes informacions. Les autoritats alerten que el balanç de morts pot augmentar. És el tràgic resultat d'un incendi produït per una explosió al sistema de ventilació de la mina Listvyazhnaya que ha provocat una densa fumera a 250 metres de profunditat, segons han informat fonts de l'administració de la instal·lació citades per l'agència russa Interfax.

El president rus, Vladímir Putin, que ho ha qualificat de "gran desgràcia", s'ha mostrat esperançat de poder salvar "el màxim de persones" atrapades, tot i que les tasques de cerca i rescat s'han hagut de suspendre, de moment, pel perill d'una explosió degut a la concentració de metà i diòxid de carboni. "La probabilitat d'una explosió és molt alta. Hem decidit suspendre l'operació fins que la concentració de gas es redueixi", ha dit el governador regional, Sergei Tsivilev.

Al moment dels fets, cap a les 9 del matí hora local, hi havia 285 treballadors a les instal·lacions i la majoria ha aconseguit escapar. Abans que els treballs de rescat s'aturessin, el governador havia assegurat que encara hi havia electricitat i ventilació a la mina però que havien perdut el contacte amb els miners que havien quedat sota terra. "De moment no hi ha fum intens, així que esperem que no hi hagi foc", ha dit Tsivilev al seu canal de Telegram. "No tenim línies de comunicació amb aquestes persones, el sistema de comunicacions subterranis no funciona", ha afegit.

Els equips de rescat van poder recuperar 14 cossos, però es van veure obligats a aturar la recerca dels altres 38 a causa de l'acumulació de metà i gas monòxid de carboni pel foc.

Historial d'accidents

La mina afectada es troba a la regió siberiana de Kémerovo (a uns 3.500 quilòmetres a l'est de Moscou), que ha declarat tres dies de dol. Es tracta d'una zona productora de carbó que ha patit accidents miners en diverses ocasions. El 2007 va patir un dels més greus des del col·lapse de la Unió Soviètica quan una explosió a la mina Ulyanovskaya va provocar més de 100 morts. L'últim accident greu a la Listvyazhnayaque va començar a operar el 1956– va ser el 2004, amb 13 treballadors morts.

Les autoritats han obert un cas penal per negligència. El Servei Federal de Supervisió Mediambiental, Tecnològica i Nuclear ha assegurat a Interfax que la mina es va sotmetre a les últimes verificacions de seguretat el 19 de novembre, però no al lloc on ha passat l'accident. "Les circumstàncies dels esdeveniments s'investigaran a fons", ha assegurat el primer ministre rus, Mikhail Mishustin. L'empresa propietària ha anunciat que pagarà a les famílies de les víctimes dos milions de rubles (24.000 euros) en concepte d'indemnització, a més dels pagaments que corresponguin per llei, segons ha indicat l'agència TASS.

stats