Internacional 26/02/2021

Alex Salmond diu que Nicola Sturgeon no està preparada per liderar Escòcia

L'ex ministre principal insisteix sota jurament que la seva successora va mentir al Parlament de Holyrood

4 min
Alex Salmond, jurant dir la veritat i tota la veritat davant del comitè parlamentari que analitza com el govern escocès va abordar el cas dels seus presumptes abusos

LondresDevastador atac sota jurament d'Alex Salmond contra Nicola Sturgeon. Set anys després que l'ex ministre principal d'Escòcia i la seva llavors mà dreta conduïssin el país a les portes de la independència en el referèndum del 2014, el primer sembla decidit a acabar, a qualsevol preu, amb la carrera política de la segona, que havia estat la seva protegida i que va acabar sent-ne la successora, tant al govern d'Edimburg com al davant del Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles en anglès).

En una molt esperada i fins a dues vegades ajornada declaració davant la comissió parlamentària que investiga com l'administració escocesa va abordar les acusacions d'assetjament sexual contra Salmond, que van esclatar l'agost del 2018, aquest ha acusat Sturgeon de fracàs a l'hora de liderar la funció pública, l'autoritat judicial i un govern que té fixat l'objectiu de fer d'Escòcia un estat independent. Salmond també ha assegurat que ha estat "objecte d'una conspiració" i que el gabinet escocès va actuar "il·legalment".

"El pas cap a la independència, que he perseguit tota la meva vida política –ha dit Salmond aquest divendres–, ha d'anar acompanyat d'institucions que tinguin un lideratge fort i sòlid, i que siguin capaces de protegir tots i cadascun dels ciutadans d'una autoritat arbitrària". Ha insinuat, així, que amb Sturgeon al capdavant, els escocesos no podrien tenir garanties enfront del poder si s'arriba a la plena sobirania sota el seu mandat. Les dures crítiques de Salmond tampoc no el deixen en un gaire bon lloc a ell mateix perquè, de fet, és el principal responsable de l'ascensió política de Sturgeon.

"Quan arribeu a la conclusió que un govern es comporta il·legalment, un fet gravíssim i atroç, sabeu que algunes conseqüències se n'haurien de derivar", ha continuat.

Salmond també ha aprofitat el seu llarg testimoni, de més de sis hores, per reafirmar-se en l'evidència que havia presentat per escrit en relació amb el suposat engany que el Parlament de Holyrood va ser objecte per part de la ministra principal. En aquest punt, ha dit que "sens dubte" Sturgeon va trencar el codi ministerial no facilitant informació verídica en relació amb el moment en què va conèixer les al·legacions que pesaven en contra d'ell. "Dir la veritat al Parlament és important", va reblar. Tot i així, en cap moment no va demanar-ne la dimissió.

En aquest sentit, a més de la investigació del Parlament, en marxa n'hi ha una altra d'específica, que haurà de determinar si Sturgeon va mentir o no en seu parlamentària i, en conseqüència, si va trencar el codi ministerial.

Un veredicte peculiar

Alex Salmond, de 66 anys, ministre principal entre 2007 i 2014, va ser exonerat de tots els càrrecs per un tribunal penal el març de l'any passat. Però fonts estretament vinculades a la vida política escocesa, que s'estimen més mantenir-se en l'anonimat, han assegurat a l'ARA aquest mateix divendres en relació amb tot l'afer que "el comportament que va admetre Salmond hauria estat motiu de dimissió si s’hagués conegut en aquell moment."

Els primers rumors sobre els presumptes abusos es remunten al 2009, encara que només va ser fins a nou anys després, en bona mesura a la llum del moviment Me Too, que es van conèixer públicament, i que dues dones, protegides per la llei, van denunciar els fets, primer internament, dins de l'administració escocesa, i més tard davant de la justícia.

En aquest sentit, les mateixes fonts abans esmentades assenyalen que Salmond va ser exculpat del càrrec més greu de què se l'acusava, intent de violació, amb un dictamen de "no demostrat", "un veredicte peculiarment escocès, que no és el mateix que no culpable".

Sturgeon carrega contra la justícia

En aquest sentit, aquest dimecres, durant la seva intervenció en la conferència de premsa diària sobre la pandèmia de covid-19, la ministra principal Sturgeon va afirmar que el fet que un tribunal no trobés culpable Salmond no significava que no hagués assetjat algunes dones o actuat impròpiament contra elles mentre ocupava la màxima representació política del país. En la seva compareixença al parlament, el veterà polític també ha criticat durament aquestes paraules.

La pugna total entre les dues figures més importants de l'independentisme escocès dels darrers vint anys té lloc a falta de tres mesos per a les eleccions legislatives del 6 de maig. Fins ara, l'SNP té un gran avantatge en les enquestes, que afavoreixen igualment el moviment en relació amb un hipotètic segon referèndum.

Una victòria clara de l'SNP donaria encara més arguments a Sturgeon per exigir la consulta a Londres, que Johnson rebutja obertament. Dimecres vinent Nicola Sturgeon compareix a la comissió per explicar la seva versió dels fets. Diu que Salmond no té proves, ni de la conspiració ni de l'engany al Parlament.

Més enllà d'escatir si Sturgeon va mentir o no al Parlament, una de les grans preguntes, ara per ara, és saber si els electors castigaran l'SNP per la per a molts incomprensible divisió. Catorze anys al poder potser comencen a passar factura al partit, però no pas per la gestió, sinó per afers més aviat personals.

stats