Aleksei Navalni guanya el premi Sàkharov a la llibertat de consciència

La seva candidatura ha sigut impulsada per l'ala conservadora i liberal de l'Eurocambra

2 min
Aleksei Navalni en una imatge d'arxiu

Brussel·lesL'opositor rus encara empresonat Aleksei Navalni és el guanyador aquest any del premi Sàkharov, que l'Eurocambra atorga cada any a la llibertat de consciència. La seva candidatura ha rebut el suport de l'ala conservadora i liberal de l'Eurocambra i s'ha imposat a la de socialistes i Verds, que volien premiar un col·lectiu de dones afganeses després de la caiguda de Kabul en mans dels talibans, i a la l'expresidenta interina de Bolívia Jeanine Áñez, candidata dels ultraconservadors, el grup on hi ha Vox.

"Aleksei Navalni és el guanyador del premi Sàkharov d'aquest any. Ha lluitat incansablement en contra de la corrupció del règim de Vladímir Putin, cosa que li ha costat la llibertat i gairebé la vida. El premi d'aquest dimecres reconeix la seva immensa valentia i reiterem la nostra crida per al seu immediat alliberament", ha piulat el president de l'Eurocambra, David Sassoli, que no ha assistit físicament al ple d'aquesta setmana a Estrasburg per problemes de salut que fa setmanes que s'allarguen.

El guardó torna a mostrar el complicat estat de salut de les relacions entre la Unió Europea i Rússia, que han empitjorat al llarg dels últims mesos, amb la detenció i empresonament de Navalni en el cor de la polèmica. Navalni va començar sent un reconegut bloguer opositor a Putin, que va acabar presentant-se a les eleccions amb la lluita contra la corrupció com a principal eslògan. El febrer de l'any passat va ser condemnat a dos anys i mig de presó després d'haver sigut enverinat amb un agent químic. Actualment està empresonat a la presó de Vladímir, des d'on ha denunciat repetidament que no rep l'atenció mèdica adequada. Fins i tot va fer 23 dies de vaga de fam en protesta per aquesta situació.

El premi Sàkharov també és un pronunciament polític des d'Europa. La vicepresidenta de l'Eurocambra, Heidi Hautala, dels Verds, ha volgut ressaltar en el comunicat de l'Eurocambra la candidatura del col·lectiu de dones afganeses, que era l'altra gran favorita per al guardó: "Avui el Parlament també honora un grup de dones afganeses que han lluitat aferrissadament per la igualtat i els drets humans al seu país i que han sigut candidates a aquest guardó. Honrem la valentia d'aquestes dones, perquè han sigut de les primeres a patir les violacions dels seus drets i llibertats més bàsics després que els talibans prenguessin el control de l'Afganistan". En aquest cas s'incloïen dones com Mary Akrami, responsable de la Xarxa de Dones Afganeses; Zarifa Ghafari, alcaldessa de Maidan Shar des del 2018; l'activista Palwasha Hassan, i la primera presidenta d'una empresa cinematogràfica de l'Afganistan, Sahraa Karimi, entre d'altres.

El Sàkharov s'atorga anualment des del 1988 amb l’objectiu de distingir persones i organitzacions que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals. El nom del premi és en honor al físic soviètic i dissident polític Andrei Sàkharov i la dotació és de 50.000 €.

stats