Macron s'acomiada de Merkel: turisme per Beaune i un sopar íntim al castell del Clos de Vougeot

La cancellera tanca a França la seva gira europea abans d'abandonar el càrrec

2 min
El president francès, Emmanuel Macron, entrega regals a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que s'acomiada del càrrec amb una última reunió bilateral a l'est de França.

ParísEntre centenars de ciutadans aplaudint i saludant, el president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han passejat junts pels carrers de Beaune (Costa d'Or), un bonic poble ple d'història que ha acollit aquest dimecres l'última visita oficial a França de la cancellera. Els dos líders han visitat els Hospicis de Beaune, un edifici gòtic envoltat de vinyes que al segle XV va acollir un hospital per als pobres, i han sopat al castell del Clos de Vougeot, bressol dels vins de Borgonya.

Angela Merkel ha triat França per acabar la seva gira de comiat després de setze anys com a cancellera d'Alemanya. És un gest amb una gran dosi de simbolisme que posa fi a una gran etapa de l'eix francoalemany en què Europa ha viscut moments convulsos: des de la crisi financera del 2008 fins a la inesperada pandèmia de covid-19, passant per l'explosió del terrorisme jihadista. L'indret que ha triat el president de França, Emmanuel Macron, per honrar Merkel i acomiadar-se'n abans que deixi el càrrec –els partits alemanys negocien la formació del nou govern– també està carregat de simbolisme. Beaune va acollir fa vint-i-vuit anys una cimera entre François Mitterrand i el canceller Helmut Khol, dos líders que sempre seran recordats a Europa per haver donat una empenta definitiva al projecte d'integració comunitari.

L'Elisi ha descrit la trobada entre Macron i Merkel, acompanyats de les seves respectives parelles, Brigitte Macron i Joachim Sauer, com una reunió privada i "íntima", però el cert és que qualsevol cosa que tingui a veure amb un adeu a la cancellera adquireix una dimensió política. De fet, les mateixes fonts de l'Elisi han destacat que la trobada "tanca anys de treball fructífer entre el president i la cancellera per reforçar la cooperació bilateral" entre França i Alemanya, així com "contribuir al projecte europeu".

Fi d'una etapa

Amb la sortida de Merkel es tanca una etapa no només a Alemanya sinó també a la Unió Europea. La relació entre la cancellera i el president de la República no sempre ha sigut fàcil, sobretot als inicis del mandat de Macron, però amb el temps els dos dirigents han sabut enfortir l'eix francoalemany per tirar del carro europeu. El pla de recuperació, que per primer cop en la història preveu la mutualització del deute entre els socis comunitaris, n'és el millor exemple.

En reconeixement de la seva activitat política i especialment pel seu paper a l'eix francoalemany, Merkel ha rebut aquesta nit de mans del president francès la medalla de la Gran Creu, la distinció més important de la Legió d'Honor, una condecoració creada per Napoleó el 1802 per reconèixer el mèrit civil i polític al servei de França de personalitats de diferents àmbits. "Des de que ets cancellera, França ha après a conèixer-te i a estimar-te", li ha dit Macron.

La visita de la cancellera ha acabat amb un recital de piano al castell abans de passar al sopar. Emmanuel i Brigitte Macron han triat el xef Yohann Chapuis –el seu restaurant Greuze té una estrella Michelin– per preparar el menú, molt vinculat al territori: ous en meurette, paté amb trufes de Borgonya, vedella de Charolais, formatge local i xocolata –el dolç preferit de Merkel– per acabar. Tot plegat maridat amb vins de Borgonya que els quatre comensals han assaborit en un dels menjadors del castell Clos de Vougeot.

stats