Demografia

El 25% de les dones del món no es poden negar a mantenir relacions sexuals

El món ja té 8.119 milions d'habitants, i el 25% són menors de 14 anys

3 min
Manifestació de dones contra la possibilitat que el Suprem d'Arizona recuperi una llei del 1864 que prohibeix l'avortament en tots els casos.

BarcelonaEl 25% de les dones del món no poden negar-se a mantenir relacions sexuals. I una de cada deu ni tan sols pot prendre les seves pròpies decisions sobre anticonceptius. Són algunes de les dades més esfereïdores de l'informe publicat aquest dimecres pel programa de població de l'ONU sobre l'Estat de la Població Mundial 2024. Just ara que es compleixen 30 anys del compromís internacional amb els drets sexuals i reproductius, assolit en la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament del 1994 al Caire, l'informe anual del fons de població mundial de l'ONU (UNFPA) posa el focus aquest 2024 justament en aquest tema. I el balanç és decebedor. "Els assoliments corren perill", diu la UNFPA.

En els últims 30 anys hi ha hagut molts progressos en matèria de drets reproductius i sexuals arreu del món, però aquests avenços han beneficiat les dones més riques i de grups més privilegiats, diu l'informe. Milions de dones i nenes n'han quedat excloses pel fet de viure en determinats països o de pertànyer a determinats grups socials o ètnics. I després de l'empenta inicial, alguns dels èxits impulsats en aquella conferència del 1994 fins i tot s'han estancat.

Cada dia moren encara 800 dones al donar a llum, una xifra que havia anat baixant però que des del 2016 està congelada. La gran majoria d'aquestes morts són evitables, però moltes (unes 500 al dia) es produeixen en països que travessen crisis humanitàries i conflictes. Les dones de l'Àfrica tenen una probabilitat 130 cops més alta de morir en el part que les d'Europa i l'Amèrica del Nord. I als Estats Units fins i tot les dones afrodescendents tenen moltes més probabilitats de morir que les dones blanques: la seva taxa de mort en el part és tres cops més alta que la mitjana nacional. La probabilitat de les dones indígenes també és molt més alta.

El poder de decisió de les dones sobre el seu cos està en retrocés en molts països: des de Gàmbia, que va camí de ser el primer país a aixecar la prohibició a la mutilació genital femenina, fins als Estats Units, on el dret a l'avortament ha quedat derogat per la decisió del Tribunal Suprem de revocar la sentència Roe vs. Wade. "Per a milions de dones i nenes, l'accés als anticonceptius, l'assistència mèdica al part, l'atenció materna basada en el respecte i altres serveis vitals de salut sexual i reproductiva queden fora del seu abast", diu l'informe.

"En el transcurs d'una generació, hem aconseguit frenar la taxa d'embarassos no desitjats en gairebé una cinquena part, hem reduït la taxa de morts maternes en un terç i hem aconseguit que més de 160 països promulguin lleis contra la violència de gènere", ha dit Natalia Kanem, directora executiva de l'UNFPA. Però afegeix: “Malgrat aquestes millores, les desigualtats al si de les societats i els sistemes de salut estan empitjorant, i no hem atorgat la deguda prioritat a arribar a les persones que més ho necessiten". Segons l'ONU, si s'invertissin 79.000 milions de dòlars en els països d'ingressos mitjans i baixos fins al 2030, s'evitarien 400 milions d'embarassos no planificats i se salvaria la vida a un milió de persones.

Ja som 8.119 milions d'habitants al món

L'índex de fecunditat global segueix en el 2,3 (cada dona fèrtil té 2,3 fills com a mitjana). Això queda encara una mica per sobre dels 2,1 que són la taxa de reposició: per sobre d'aquesta taxa la població creix, i per sota, decreix. El novembre del 2022, el món va superar el llindar històric dels 8.000 milions d'habitants. Ara ja som 8.119 milions de persones al planeta Terra, segons aquest últim informe de l'ONU, però la immensa majoria (6.842 milions) viuen en les regions del món menys desenvolupades. Un 25% de la població mundial té menys de 14 anys, i un 10% en té més de 65, però el gruix (el 65%) està entre els 15 i els 64 anys.

Amb 1.441,7 milions d'habitants, l'Índia és el país més poblat del món. Va superar per primer cop la Xina l'any passat, i ara la població xinesa se situa en els 1.425,2 milions. Amb tot, l'Índia ha baixat per sota de la taxa de reposició i la seva dada de fecunditat està en el 2, al llindar del 2,1 necessari per seguir creixent. Però la de la Xina és encara més baixa: 1,2. Els països amb taxes de fecunditat més baixes són Hong Kong, amb 0,8 nens per dona fèrtil, i Corea del Sud, amb 0,9. La taxa espanyola és 1,3.

stats