Misc 30/07/2019

Les claus del dia, per Antoni Bassas (30/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

5 min
Sense solucions al ‘top manta’

1. El barri de la Barceloneta es va llevar ahir enmig d'un gran desplegament de policies uniformats que van ocupar durant tot el dia l'espai públic on fins ara es posaven els venedors ambulants. El macrodispositiu, per ara, es planteja com una vigilància permanent. Al llarg del passeig Joan de Borbó, la imatge era la d'un cotxe patrulla cada cent metres amb la corresponent parella de policies al costat. És la nova política de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona des que el socialista Albert Batlle s'ha fet càrrec de la tinença d'alcaldia de Seguretat: "Hem dit sempre que no esperem miracles, que haurem de mantenir l'atenció continuada. No es tracta de posar terminis de quan i com s'acabarà aquest tipus de comerç; del que es tracta és d'anar posant elements que convencin els que fan aquest tipus de comerç i els que hi donen suport adquirint productes que això, a Barcelona, és intolerable".

A l'editorial de l'ARA, titulat "Colau opta per la mà dura contra el 'top manta'", diem que sorprèn un canvi tan contundent. L'equip de govern de Colau no s'ha preocupat de matisar l'actuació amb l'anunci en paral·lel de polítiques socials d'inserció dels manters. Caldrà comprovar si el 'top manta' desapareix del centre de la ciutat o si, per contra, simplement es desplaça a altres zones, en una mena de joc del gat i la rata amb les forces policials. O si van cap a altres zones del país.

2. Victòria catalana als jutjats: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar la possibilitat de paralitzar provisionalment l'activitat de les delegacions catalanes a Berlín, Ginebra i Londres.

Encara queda, però, esperar a la resolució definitiva del tribunal, tot i que el Govern ja va congratular-se de la notícia. Conseller d'Exteriors, Alfred Bosch: "Hi ha hagut un autèntic revés jurídic contra les obsessions de Josep Borrell. Les obsessions del ministre Borrell han rebut un revés, inclòs l'escàndol d'espionatge que ha anat associat a aquesta petició de mesures cautelars. I cal recalcar que, davant l'afany de destruir, expressat en diverses ocasions, nosaltres continuarem construint".

3. En canvi, la Junta Electoral Central ha multat el president Torra amb 8.500 euros: 3.000 euros per haver-se negat a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya de les eleccions generals; 3.000 per haver dit en el missatge institucional del dia de Sant Jordi –cinc dies abans de les eleccions– "repressió del Regne d'Espanya" i "presos polítics i exiliats"; i 2.500 euros per haver enviat un missatge electrònic als funcionaris aquell mateix dia en què qualificava el 155 de "nefast". El president ja ha dit que no pensa pagar la multa. Ara la Generalitat té dos mesos per recórrer-la.

4. A Ciutadans, Rivera dona per tancada la crisi. Purga els crítics: ahir en va cessar dos mes, i va incorporar a la cúpula 22 noves cares afins al líder del partit. Entre els escollits per "fer créixer" el partit també hi ha la futura candidata a la presidència de la Generalitat, Lorena Roldán, a qui Rivera impulsa fent-la entrar a l'executiva i designant-la com a portaveu en substitució d'Inés Arrimadas, que continua al Congrés. Cal, va dir Rivera ahir, "gent lleial": "És el moment, per tant, com fan els bons, de reforçar-se i no adormir-se precisament quan hi ha èxit. Un equip de 50 dones i homes, un creixement amb aquesta nova executiva nacional, un equip amb gent preparada, un equip amb gent lleial al projecte de Ciutadans i a Espanya. Un equip amb experiència, experiència laboral i alguns amb experiència política".

5. Divendres s'ha de constituir el nou govern de Navarra, amb socialistes, Podem i Bildu. I, per atacar-lo, PP i Ciutadans estan estirant tant com poden la condemna als homenatges populars de benvinguda a etarres que surten de la presó, com el del d'aquest diumenge al segrestador d'Ortega Lara, que tornava a Oñati després de 22 anys de condemna. El departament de Seguretat del govern basc no va obrir atestat pels homenatges amb l'argument que "els símbols exhibits, ikurriñes i pancartes amb el lema «Presoak etxera» no constitueixen, en si, cap delicte". El lehendakari, Iñigo Urkullu, va mostrar el "rebuig absolut" a les rebudes i va fer aquesta reflexió: "No podem mirar a un futur de convivència si no hi ha un mínim d'ètica, i en aquest sentit aprofito l'oportunitat per exigir a qui organitza organitza aquesta mena d'actes que, si tenen un mínim de sensibilitat humanista, pensin també en el dolor i el patiment de les víctimes i els seus familiars".

6. L'activista climàtica Greta Thunberg va anunciar ahir com s'ho farà per viatjar fins a Nova York per assistir a la cimera de l'ONU sobre l'emergència climàtica sense agafar cap avió. Fidel al seu compromís d'evitar la gran empremta de carboni que genera un vol, travessarà l'Atlàntic a bord d'un vaixell de regates amb plaques solars i turbines subaquàtiques per generar electricitat construït per la família Grimaldi, la dinastia reial de Mònaco. Pierre Casiraghi, fill de Carolina de Mònaco i net de Rainier, acompanyarà Thunberg en la travessia.

7. L'Ajuntament de Madrid va aprovar ahir per unanimitat el projecte de regeneració urbana més gran d'Europa, Madrid Nuevo Norte, conegut popularment com a operació Chamartín, un projecte que ha estat bloquejat durant 26 anys. Es tracta d'una ampliació de la capital molt semblant a la del barri de la Défense de París. El projecte es desenvoluparà al llarg de 25 anys, suposarà una inversió de 7.100 milions d'euros i, diuen, la creació de 200.000 llocs de treball, directes i indirectes. Esquerra Unida i Podem qualifiquen l'operació de "colossal negoci privat amb sòl públic" i de "gran victòria del BBVA i les grans empreses constructores" de l'Estat.

8. Parlant de BBVA, l'Audiència Nacional ha imputat aquest banc pels presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció. Investiga si el banc va encarregar el 2004 espiar la constructora Sacyr a través de l'empresa de l'excomissari José Manuel Villarejo, que està en presó preventiva des del novembre del 2017. Segons els escrits de la Fiscalia Anticorrupció, l'entitat dirigida per Francisco González va contractar Villarejo per fer seguiments personals i accés a comunicacions i dades bancàries per frenar l'entrada de la constructora Sacyr en el consell d'administració del banc. Segons diferents informacions periodístiques, Villarejo podria haver facturat més de mig milió d'euros a canvi d'informes que incloïen la monitorització de 4.000 telèfons i seguiments de diversos periodistes, empresaris i polítics entre el 2004 i el 2005, fins i tot l'aleshores ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que està personat en la causa com a acusació.

9. I als esports, el Barça ja s'entrenarà avui a Barcelona, mentre la Federació Espanyola de Futbol confirma ahir que el Futbol Club Andorra és l'equip que es quedarà la plaça del Reus Deportiu a Segona B. Els reusencs van perdre el seu lloc a Segona B per no haver fet front al deute que arrossegaven. El club andorrà, propietat de l'empresa Kosmos del central del Barça Gerard Piqué, havia demanat a la Federació cobrir la vacant, i tenia fins divendres de la setmana passada per abonar els 452.022 euros que costava aconseguir-ho. La Federació va publicar ahir que l'Andorra jugarà a Segona Divisió B i va certificar així el seu ascens administratiu setmanes després de guanyar-se sobre la gespa el dret a formar part de la Tercera Divisió. El club tricolor ha aconseguit d'aquesta manera dos ascensos en una temporada, un fet insòlit en el futbol espanyol.

Torna a l'Ara Bon Dia.

stats